СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 110 059
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 1 335
  • у дома...
Да, точно за тези аспекти на въпроса говоря. Аз никак не харесвам сериозното вмешателство от страна на родителите. За мен въпросът опира до 1."Какво ти се учи-математика, език, разказвателен или нещо специализирано (икономика, програмиране, готварство, цветарство....)?"
2."Мислиш ли, че бъдещето ти ще е свързано с тези знания? Виждаш ли се работещ с математика, език, наука...?"
И после помагам като казвам кои са двете или трите добри училища за този  предмет.
Честно казано, плановете и дали е профилирана влияе около 10 % на решението ни, защото според мен така или иначе ситуацията, предпочитанията и приоритетите се променят ивинаги можеш да се приспособиш.
Бюти, ние точно така направихме!

# 1 336
За НТБГ - познавам отблизо само едно дете, отдавна завършило, с първи език немски, и мога да кажа, че нито от икономика знае нещо, нито езикът го знае, на ниво Б1 е, след частни уроци извън училище плюс часовете в училище и положен тест в Гьоте. В момента се развива се в съвсем друго направление, с изкуство. Иначе интелигентно дете, от семейство на нисш дипломатически персонал.

Според мен това е ключовото тук. Имах колежка в УНСС, искаше си с изкуство да се занимава, отдаваха и се много творчески неща. Избута УНСС, работи в банка, в голяма верига, поизкара пари и направи собствен бизнес точно творчески насочен.
Аз исках да уча в НФСГ или НТБГ, не ме приеха и завърших гимназия с икономически профил. Първата година в УНСС ми беше песен.
Чуденията идват и от много различните балове тази година в езиковите паралелки, нашите "буферни" училища с бал по 30-40 точки по-нисък в момента са с по-висок бал.

# 1 337
  • Отвъд алеята зад шкафа
Това с ЧЕ важи и за НГДЕК, за НПМГ...

Алиена, тук ключът е също, че приятелката ти е имала знанието как да направи собствен бшзнес. От идеята до реализацията разстоянието е огромно. Много добри идеи са останали неосъществени или са "икономически" необосновани. Близък приятел, финансист, изкара много години като финансов директор на много големи фирми, вкл Софийска вода и други от този калибър, накрая напусна и направи бизнес от една страшно луда идея, свързана с хобито му - настолни игри. Само че човекът разбира от сметки и си направи перфектен бизнес план с минимален риск. Осъществи идеята и мога да кажа, че печели много повече, отколкото преди.

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 10:39 от gadamer

# 1 338
  • Пловдив
И в най-високорейтинговите ЕГ винаги има по някоя черна овца - ако ми позволите това сравнение, сред учителите по езика. Дъщерята на моя колежка сега беше абитуриентка в Английската гимназия в Пловдив. В 8 клас са имали много сериозен преподавател, но после в периода 9-12 клас хич не са останали доволни.

# 1 339
За професионалните гимназии с ИИЧЕ часовете по първи чужд език за общообразователна подготовка са 864 плюс 130 часа език по професията.

# 1 340
Език в 8 клас се започва от нула, независимо дали е ииче, риче или нинриче. (Не важи за АК и може би други частни училища.)

За АЕ не е съвсем така.
В училището на сина ми, а вероятно и в други училища с ИИАЕ започнаха от А1 ,което съвсем не е 0.
На пръв поглед- елементарни неща, но всъщност е наслагване, вид разширен преговор, който минава набързо,буквално за месец,ноне като да го учиш тепърва. Да не говорим, колко пъти учителката е правила забележки-това се учи в 3 клас, това се учи в 5-ти ит.н.,,"четеш като четвъртокласник"-при лошо произношение -предполага се някакво предварително знаене.

От познати деца в МГ- Варна - първите 4 еднакви паралелки с АЕ имаха някакъв предварителен тест за преразпределение според нивото на езика.Другите паралелки почнаха направо от А2 учебника.

# 1 341
Честито на малкото Звънче! Да е щастлива и да не спира да гони мечтите си!

Айла, струва ми се, шесто чувство някакво, че Ваня и Митко ще са съученици Simple Smile

По повод драмите да ви разкажа какво е драма. Познато дете, бащата реди желанията в системата, заедно с момчето разбира се. Професионални паралелки в НТБГ, НФСГ, СГСАГ и т.н. По незнайни и необясними, за тях, причини на 7-ма позиция се мъдри едно училище 85-то СУ във Враждебна. Минимален бал на първо класиране 122 или нещо такова. Разбира се детето е прието там. Това училище вероятно не е имало дете с бал като неговия GrinningТе бяха в шок онзи ден. Той твърди, че не знае какво са объркали, вероятно при скролването за избор на училище.
Сега участват за второ, но вероятно ще се стигне и до трето.
Аз вярвам,че ще им се получат нещата, и един ден няма да им се плаче, а ще си спомнят през смях за този чутовищен гаф.

# 1 342
За това тук си говорехме, че след подаване на заявлението, трябва да се правят проверки как стои подраздел "Желания" в сайта прием.мон. За да може, ако се установят подобни неща, да се направи корекция в съответното РУО. Това е една от причините да сепредостави на хората тази възможност. Защото грешки стават.

# 1 343
Аз пък не мога да разбера как може човек да си смени желанията в рамките на няколко дни. Има толкова много време да се избират и подреждат желанията, а сега като чета немалко хора записват на първо класиране, макар и неприети по първо желание, или пък се ядосват за грешна подредба. Отделни случаи мога да ги разбера, защото виждам, че желанията им още първоначално са били равностойни, ама повечето....👀 След толкова проучване, защо успяват някакви оплаквания от този и онзи или пък само защото са влезли еди-къде си 2-3 познати свестни деца, да обърнат подредби и желания?Все едно не вземаме стратегическо решение, а се чудим какъв вид сладолед ни се яде в момента...
                    Хайде,моляяяя,стратегическо решение .....ама друг път! Smiling Imp Аз пък много добре знам,че повечето от "решенията" на децата са тези на родителите им!Много ми е интересно КОЛКО от децата са седнали да гледат ДЗИ и успеваемост и още стотици статистики и мнения за у-ща ,паралелки,учители и какво ли не още.Всичко това е в главите на родителите и най-малко в тези на децата.Питам - колко често желанията и мечтите на децата се разминават с тези на родителите ... и отговор не чакам.Децата имат други мотиви и много често родителите дори не се стараят да ги разберат,защото си имат собствени планове и смятат,че те са най-вярното нещо за децата им.Нищо лошо в това - всеки сам решава как ще постъпи и какво е най-доброто за детето му.
                   И миналата година след приема четох - "моята/моят плаче от немския" и още от този род.И аз имах начертани планове за децата си,но....просто се случи това,което те решиха и то не с кандидатстването след 7 клас.
                   Е,защо си мислите,че детето прието в "елитно" у-ще е по-,по-,най- от другите деца? В този случай се сещам за някои "неперспективни" личности,които в живота си са се реализирали доста по-успешно от перспективните.Елементарен пример - Стоичков е обявен за неперспективен,но кой помни перспективните му съотборници от детската школа???
                   Според мен е доста рано да говорим за стратегическо решение. Yum По-скоро за опит на родители да очертаят пътя към стратегическото решение,което не във всички случаи се припокрива със стратегическото решение на децата им в последствие!
                  Желая успех на всички приети без значение по кое желание и ..... в този етап на обучение да намерят сами стратегическото си решение и да го реализират , за да се чувстват уверени,самостоятелни и успешни млади хора със собствено мнение и умение да го отстояват!

# 1 344
Добре, де. Какво значи да му е важен езика? Колко от борещите се сега за езикови се интересуват от езика, защото са решили, че искат да са лингвисти? Иска се език, защото ще е важен да реализацията на независимо кое поприще.
Искаш математика, ама не ти е все едно какъв ще е съпътстващия ЧЕ и дали профилите ще са мат + инф или мат + ИИ.
Та не са на един пласт нещата.

Отделно какво е вмешателство на родителите. Вмешателство ли е да му обясниш за профили, учебни планове, пътища след това? Според мен да.

# 1 345
  • sofia
И в най-високорейтинговите ЕГ винаги има по някоя черна овца - ако ми позволите това сравнение, сред учителите по езика. Дъщерята на моя колежка сега беше абитуриентка в Английската гимназия в Пловдив. В 8 клас са имали много сериозен преподавател, но после в периода 9-12 клас хич не са останали доволни.
Дори и в най-желаните училища, включително и в частните, с такси от хиляди левове, можеш да попаднеш на несъвършен  учител, но всъщност никой не ти дава информиран избор. Ако избирам между няколко училища, които предлагат сходна подготовка по език или нещо друго, искам да съм наясно кой ще преподава в осми клас или на випуска поне по езика или профила. Това определя избора ми. Иначе училището е просто сграда и име. Незнам каква е причината всичко това да става ясно наесен и да си пожелаваме да не изтеглим " късата клечка".

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 10:53 от googlish

# 1 346
Здравейте, за тези дето са подали молба за второ класиране - какъв статус трябва да стои в с-мата на МОН - ние подадохме вчера, но все още ни стои статус незаписал се
И при нас е така

# 1 347
Ами, на човек с професионална ориентация, не му е нужно да учи разказвателни предмети на чужд език. За мен са си достатъчно часовете да си научиш базово езика. Целта ти е да станеш счетоводител, примерно, достатъчно ти е да имаш базови знания по езика. Ако ти хареса или решиш, че трябва да го знаеш по-задълбочено, се записваш на курс.
С диплома от НТБГ не може да работиш като счетоводител (освен във фирмата на тате и мама), трябва ти висше, а и след него реализацията е много спорна, защото УНСС бълва хиляди на година, СУ има стопански факултет, а колко други икономически ВУЗ има. Ползата от НТБГ е, че ще ти е по-лесно в УНСС после, или в друг ик. ВУЗ. Но за мен лично това не е съществено, защото така или иначе това не е rocket science и не виждам защо детето трябва да губи 5 години, за да учи нещо, което после ще научи в УНСС, ако има интерес към ик. дисциплини. Това е лично мое мнение, разбира се, всеки си има право на неговото.  
За езика, ако целта е да учиш висше на него, с курсове извън ЕГ е много трудно, ако езикът не е английски.
Това с ЧЕ важи и за НГДЕК, за НПМГ...

Скрит текст:
Алиена, тук ключът е също, че приятелката ти е имала знанието как да направи собствен бшзнес. От идеята до реализацията разстоянието е огромно. Много добри идеи са останали неосъществени или са "икономически" необосновани. Близък приятел, финансист, изкара много години като финансов директор на много големи фирми, вкл Софийска вода и други от този калибър, накрая напусна и направи бизнес от една страшно луда идея, свързана с хобито му - настолни игри. Само че човекът разбира от сметки и си направи перфектен бизнес план с минимален риск. Осъществи идеята и мога да кажа, че печели много повече, отколкото преди.
Напълно споделям това. Но в НПМГ целта е СТЕМ или медицина./фармация, където реализацията на пазара след университета е по-добра от тази с икономика, поради недостиг на кадри, а в икономиката има пренасищане с кадри.
Добре, де. Какво значи да му е важен езика? Колко от борещите се сега за езикови се интересуват от езика, защото са решили, че искат да са лингвисти? Иска се език, защото ще е важен да реализацията на независимо кое поприще.
Искаш математика, ама не ти е все едно какъв ще е съпътстващия ЧЕ и дали профилите ще са мат + инф или мат + ИИ.
Та не са на един пласт нещата.

Отделно какво е вмешателство на родителите. Вмешателство ли е да му обясниш за профили, учебни планове, пътища след това? Според мен да.
Да го знае на ниво, на което може да учи висше на него. Не е задължително да иде в чужбина, но това според мен е знаене на език, другото е справяне, без да е знаене. Изобщо не става дума да са лингвисти, езикът е само средство, не е цел. Но в условията на конкуренция на пазара на труда с деца, завършили в Германия същото, което и едно дете в България,  няма как детето в България по немски да се конкурира с това от Германия, това само като пример за език и за какво може да служи той.

# 1 348
  • София
Аз много добре си спомням как професорката ни по счетоводство на първата лекция в Уни-то се обърна към залата с въпроса "Колко от Вас са учили счетоводство в гимназия?" Вдигнаха се двайсетина ръце. Нейният отговор беше: "Първата Ви работа е да забравите какво сте си мислили, че сте научили"...

# 1 349

Алиена, тук ключът е също, че приятелката ти е имала знанието как да направи собствен бшзнес. От идеята до реализацията разстоянието е огромно. Много добри идеи са останали неосъществени или са "икономически" необосновани.
Със сигурност!

Аз много добре си спомням как професорката ни по счетоводство на първата лекция в Уни-то се обърна към залата с въпроса "Колко от Вас са учили счетоводство в гимназия?" Вдигнаха се двайсетина ръце. Нейният отговор беше: "Първата Ви работа е да забравите какво сте си мислили, че сте научили"...
Да, те много обичат да се правят на важни, само при тях може да се научи всичко.

Общи условия

Активация на акаунт