НОЕМВРИйчета 2❤️2❤️ - Тема 5

• 47 406
  • 682
  •   1
Отговори
# 435
Борнче, много ми е мъчно като прочета, че с някоя от нас има усложнение, а още по се натъжавам, когато е жена, с която сме мечтали заедно и сме си били подкрепа още преди да забременеем.
Надявам се, че нещата при теб не са сериозни и стискам палци за спокойни още два месеца Hands Pray

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 23:26 от m-angel

# 436
Днес бях на преглед. Бебето е добре, тежи 890 грама. Терминът ми е 3 декември, но споменаха за секцио около 20 ноември. Знам още отначало, че няма да остана за декември, та затова си пиша към ноемврийската група. Надявам се и занапред да няма проблеми.
Дано всички тук изкарат спокойно докрая.

# 437
Извинете ме за може би глупавия въпрос, но наистина от известно време мисля за това, защото всеки ден ми е ценен. Понеже не си записвам въпросите към лекарите все остава нещо за следващия път ....та когато бебчетата "вървят напред" това само за размера и теглото ли важи или и за развитието ? Аз съм в 30 седмица, но се оказва, че отговаря на 32 седмица. Дилемата ми е дали да приема "профилактиката с кортикостероидите". Информацията за това чудо е доста оскъдна. Съгласна съм че е много ценно нещо, когато бебенцата са 2 или повече и има реална опасност да се родят по-рано, също когато е плацента напълно покриваща родовия канал, при майчета с постоянни кръвоизливи и опасност от спешно родоразрешение. Но някак си вътрешно усещам, че моя случай не е от тези, а и плацентата с бебето ми е на 4 см от канала, което от цялото четене което изчетох не е фатално, а просто изисква активна почивка. Има нещо като информационно затъмнение по въпроса с тези кортикостероиди. Както казах, не ги омаловажавам, защото спасяват животи ежедневно. Но редно ли е при незастрашаващи живота ситуации да ги слагат "за всеки случай" на спокойни едноплодни бременности без нито една капка кръв? Та понеже след 34 седмица дробчетата са развити сравнително добре, ако сега съм в 30, а бебето отговаря на 32, това само за теглото и размера ли става дума?

# 438
  • София
Борнче, стискам палци тревогите ти да са напразни ! Ще се преборите с бебка с всичко. Flowers Hibiscus
Хелинор, защо така от рано
те подготвят ? Rolling Eyes

# 439
Знае се, че ще бъде секцио заради предишно такова и вероятно заради възрастта. Понеже го планират около 10-14 дни преди термин обикновено.

# 440
  • София
Знае се, че ще бъде секцио заради предишно такова и вероятно заради възрастта. Понеже го планират около 10-14 дни преди термин обикновено.

Аз защото четох, че в крайна сметка правилото за секцио след секцио не е реално. И че в голяма степен е мит. Та затова се зачудих.
Може би защото при теб е било скоро...

Няма ли все пак да го оставите самичко да поиска да излиза...

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 09:16 от rave

# 441
Бъбли, питах те вече, обясни ми и аз разбирам, но и нищо не разбирам( а докторант съм, мамка му, биолог съм, верно не съм учила медицина, ма все пак...)... Кой, кога, как и защо реши и ти каза, че ще раждаш преждевременно?!? Плацента ниска, хубаво... Тя при теб не закрива родовия канал, кървене нямаш, силни постоянни контракции нямаш, разкритие нямаш, бебето се развива чудно, даже изпреварва... За каква терапия иде реч, въобще?!? Трета бременност ми е, с две завършили 2 седмици преди термин бременности съм, 3ма доктори сравниха матката ми с,, прани гащи", по които има повече фиброзна тъкан, отколкото еластична, плацентата ми е не зряла, а ПРЕзряла-има повече калцификати по нея, отколкото свежа тъкан, има опасност всеки миг да прекъсне кръвотока към детенце... Докторите само викат,, стискай краката поне до 34 седмица,, и въпреки това, никой не си направи нито веднъж устата за кортикостероидна терапия, сърфактант ( всъщност това вещество,, отваря,, алвеолите в дробчетата) или каквото и да е друго нещо. Подобна терапия може да се проведе непосредствено при настъпило спешно раждане. Наистина не разбирам... Защо тогава да има излишно помпане със стероиди,, ако се наложи,,, да де, ама ако не се наложи?!? Мисля, че просто ти трябва да се успокоиш, а ако не можеш то иди при моята,, тежка артилерия,,. При нея ходя когато се наслушам на тъпотии и отивам за да ми каже,, несериозно е точно ти да се връзваш,,. Др Велтова се казва, пенсиониран кадър на МД, учила е 3/4 от сегашните имена, които спрягаме като,,, добри". Спаси ми живота, заради нея имам деца... Каквото каже тя, това е. Страшен ферман написах...продължавам
Борнче,стискам палци и на краката всичко да е наред! Абе общо взето вярвам, че всички в групата ще започнем да снасяме след 15 октомври,не преди това!
Абе, утре ще се виждаме ли, софийски мами? Да не се виждам само аз със себе си? Не че съм лоша компания, но съм си омръзнала като събеседник...

# 442
  • София
За нормално раждане след секцио потърсете информация за VBAC.

Бъбли, ако бебето върви пухкаво (по-тежко или по-едро) това не значи че е по-развито. За развитието са си важни седмиците развитие. Бебе в 30гс дори напред с килата, си отговаря на развитието в 30гс. Именно затова при риск от по-ранно раждане прилагат кортикостероидна терапия за по-ранно развитие на дробчетата.

Борнче, стискам палци да се разсеят притесненията и да излезе фалшива тревога.

Аз ще раждам в Шейново, тук работи докторът, който ме следи. Всъщност ако не ме следеше добре, досега щях да съм родила преждевременно, вместо да лежа в болница за задържане.
Лично в моят случай е ясно отначало че съм рискова бременност, защото съм с близнаци. Но доброто проследяване е важно и може да спести много неприятности, не го подценявайте. Също така е важно да имаш доверие на лекаря, при когото ще раждаш, и да знаеш какво да очакваш.

# 443
Re-Born, не натоварваш темата, сподели си. Нали за това сме заедно тук.
Аз от два дни постоянно съм в тревога, че нещо не е ок, а нямам основание.

За секциото не е точно така. Моята лекарка по скоро е склонна да изчака да започне родов процес и тогава секцио (дори да сме се уговорили, че така искам). Според моята лекарка всеки ден е важен за развитието на бебето и плановото секцио го изкарва от начина му на живот и го травмира, докато ако е започнал родилен процес, от той е започнал и да подготвя бебето, че предстои промяна

# 444
Докато сме на темата за кортикостероидите - онзи ден бях на трета ФМ. Изненадата на деня беше, че след терапията за белите дробове, която проведохме в 26 или 27 г.с., вече не помня, бебчето прави само дихателни движения /така се изрази тя/. Имахме чудене дали сега отново да ми бие инжекция флостерон /кортикостероиди/, но като видяхме това чудо на чудесата и много добре развити бели дробове, много се зарадвахме. Моята док каза, че е много спокойна, даже да тръгне и по-рано да излиза бебо. Аз не съм имала никакви странични ефекти, след кортикостероидите. Не съжалявам, че ми бяха поставени. Сега съм в 30 г.с., но по нататък ако пак се наложи, пак бих се решила на тази стъпка.

# 445
Трима различни лекари питах и ми казаха, че в моя случай било нужно секцио. Освен това има и друга причина - имам миомен възел, който трабваше да отстранят още първия път, но явно не им се занимаваше. Лекарят, който ме следеше вероятно щеше да го отстрани,  но в последния момент се оказа, че е болничен и аз попаднах в ръцете на такъв, който е на смяна.
Мнението ми е, че и самите лекари насочват понякога неоснователно към секцио, защото на тях така им е по-лесно. Вместо да се въртят около една жена с часове за естествено раждане, те за час-час и половина я срязват и хайде следващата по график. Нали това са пари за болницата и тях. Отделно някои жени от страх сами си се натискат за секцио, ама както писах вече то никак не е леко.
Всеки ден в повече преди раждането е ценен за бебето. Това е известен факт. Планирането с 2 седмици напред се прави - от една страна бебето да изкара максимално до термин, а от друга да се застраховат, че ще го направят преди да е започнал естествения родов процес.
Мнението ми е, че като цяло напоследък АГ си търсят причини да кажат, че е необходимо и спекулират със страха и незнанието на жените.
За тях това е индустрия.

# 446
Здравейте, мами ! Не пиша често, но ви чета редовно. Лежах малко в болница за скъсена шийка, за сега уж всичко е наред надявам се да не се влошават нещата в 27 г. с съм.
Да ви попитам вие усещате ли тежест ниско долу в корема, лека болка при обръщане? Другата седмица съм на преглед, но все пак да ви попитам ?

# 447
Здравейте, мами ! Не пиша често, но ви чета редовно. Лежах малко в болница за скъсена шийка, за сега уж всичко е наред надявам се да не се влошават нещата в 27 г. с съм.
Да ви попитам вие усещате ли тежест ниско долу в корема, лека болка при обръщане? Другата седмица съм на преглед, но все пак да ви попитам ?
Усещам, да Simple Smile
Хелинор, а защо да се застраховат да не тръгне естествен родов процес? Както казах ние мислим да чакаме да започне естествено раждане и да видим дали ще се наложи секцио. Нямам намерение да го планирам, поне за сега, но ще видим, всичко ще се изясни октомври.

# 448
  • София
Напомням за довечера, Gerta, дишай спокойно, аз ще съм на метрото Simple Smile

-----> СРЕЩА НОЕМВРИЙКИ 2020 СОФИЯ <------
26.08.2020 - СРЯДА
18:30 на метростанция стадион В. Левски (на пейките отпред) за разходка в парка
20:00 пицария Дон Вито на Цар Иван Асен (за похапване след разходката или който иска да дойде направо там). Резервация на името Елеонора

# 449
И аз имам всякакви болки и придърпвания в корема. Миналата седмица имаше два дни подред,не можех да ходя от болка ниско в дясно. И доки и акушерката казаха,че нищо ми нямало,просто матката расте.
Аз пък имам друг проблем 🙈
Желязото ми е паднало на 112,а минимално при бременност трабвало да бъде 110,а при раждането над 100,та сега ще почвам да приемам желязо и се притеснявам да не се запеча. Заради желязото избягвам да пия вит. за бременни,че се запичам,пък сега от "трън та на глог"😂

Общи условия

Активация на акаунт