COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 003 202
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 14 235
  • София
Съвсем отделен въпрос е защо няма единна електронна система, която да показва къде има свободни места в Ковид отделение.
Има! Места и персонал, няма.

# 14 236
Бояна, нали един пловдивски собственик на болница се е заел да направи такава електронна система за своя сметка. Аз си го обяснявам това лутане с нежеланието на болниците всичко да им е на светло моментално, тоест точно колко свободни легла има при тях. В репортаж от Сити клиник гледах, че уж всичко им е заето, ама щели да откриват нови легла, въобще положението с леглата по болниците не е много ясно. Сигурно държат и резерв ако дойде по спешност пациент, например в Пирогов с други оплаквания и даде позитивен тест, те трябва да имат възможност да го настанят в Ковид отделение. Мои познати лекари, няма да напиша в коя болница пък са отделили легла, но са казали на РЗИ че нямат възможност да лекуват Ковид болни, тоест има едни легла и те си стоят като цифра, оборудването е от средата на миналия век и то по-добре там да не настаняват никой.....

# 14 237
Бояна, имат някаква организация уж по телефон, но явно болниците не я признават, поне по репортажа.
На лекарят от клипа е искан лист за насочване към 4-та градска, а той казва по телефон е получил указание и вече хартия не се иска при такива случаи. Не са искали да приемат човека, защото нямал някакви симптоми измислени, а човекът е имал и задух силен (чува се жена от блока как говори на лекаря, че вече не можел да диша добре, а това му е второ посещение там било и се влошавал бързо) Носили са тест за ковид положителен, човекът е регистриран и като такъв в база данни, но... Лекарят пита (май началникът на болницата или някой там по тел) кой го е прегледал лекар болния там, че да преценят, че не бил за прием. Стоеше там и чакаше , говореше по тел, питаше отвън за дежурен и линейката чакаше, като просяк за милост. При това за непознат човек, бореше се да бъде приет пациента. Казвам ви, познах го лекарят (той си е разпознаваем и с ковид облеклото, висок, млад, хубав млад мъж, деен)
Нямали са дежурен в болницата разбирам, не е бил прегледан от никой, линейката на улицата с болния стои и отказват не само прием, но и преглед. Явно са видели телевизията и една уж била работила в Пирогов преди на своя отговорност казва, че ще го приемела накрая . Направо е...потресаващо , вижте клипа, който не го е гледал.

# 14 238
Златният учител на България: Целият свят има нужда от пробуждане
https://bnr.bg/horizont/post/101365627/teodosii-teodosiev-celiat … jda-ot-probujdane
Цитат
Нещата отиват на зле. Откъсването на хората от работа, от училище, от университета, може да бъде фатална за света като цяло“. Това каза пред БНР Теодосий Теодосиев, преподава приложна математика и физика, наричан е Златния учител на България.
Цитат
„Ако се пазим непрекъснато, никога няма да получим колективен имунитет. Не трябва малките да се извеждат от училище, те минават безсимптомно болестта и те ще са първите, които ще бъдат бариерата. Това за мен не е и истинска епидемия, защото навремето правехме грипна ваканция, когато 25% от учениците са разболеят, но да са на легло. В момента за целия свят няма не 1%, а 1 промил, който да се е разболял. Това е една изкуствено раздухвана истерика и целта е създаване на световна икономическа криза… Нищо не става случайно“.
Цитат
„Онлайн обучението ще доведе до тотална неграмотност сред учениците. Който иска да си спаси детето, трябва да го накара да учи. Светът се омързеливи, оставихме всичко да правят китайците, тези от далечния Изток. Останалият свят отива на упадък... Хората не искат да мислят“.

# 14 239
  • София
Направо е...потресаващо , вижте клипа, който не го е гледал.
Сигурна съм, затова и няма да го гледам, и се извинявам за тъпия въпрос. Явно система има, хора няма. Както винаги.
Краските се сгъстяват прекалено, а сме едва на прага на ноември. Зимата дори не е започнала. Не знам как мислят управляващите да я караме занапред.

# 14 240
Управляващите дали мислят въобще?
Фанфанито, може ли линк към репортажа?

# 14 241
  • София
Четох във ФБ коментари по повод репортажа за БП, двама отделни човека бяха написали, че са програмисти, фирмите им са написали безплатно софтуер, предложили са го и не са го поискали. Вероятно ще лъснат голите им задници с една добра система.
Фани, разплаках се и аз като те четох, каква е тая плява, дето сме станали, каква е тая нация от лузъри (и себе си включвам, разбира се)...
На фона на това вчера Мазната Коса уреди намалено ДДС и за ресторантите с храна за вкъщи. Корнелия кихна и отиде във ВМА (да е жива и здрава жената все пак!). Раздаваме милиарди за магистрали, изтребители и електроцентрали.
Как не можахме един път да ги пометем, бе, как. Сдухано ми е, простете.

# 14 242
Ето оттук гледах клипа. Не знам дали ще се види и при вас. Много моля, гледайте го, който не  е имал възможност.
Не е до нерви вече, а до оцеляване си мисля. Всички ни касае, никой не е застрахован. Трябва да искаме нещо да се направи и да се помисли и за нас обикновените хора.
https://www.dnevnik.bg/video/2020/10/30/4133790_ima_deficit_na_l … DlchmPqtg_0H9aJJo

# 14 243
Аз предлагам здравният министър да влезе за ден на дежурство в линейка под прикритие, много неща ще му се изяснят. А по повод на сърцатия млад лекар от СП - представяте ли си колко смазващо е да не ти искат болния в нито една болница и ти да го върнеш посинял и едва дишащ в дома му, а след това да си заминеш спокойно към следващата задача. И да - видяха камерата от болницата и затова се активизираха. То освен всеки да вика екип на телевизията заедно с Бърза помощ

# 14 244
На всеки опит за реформа съответната съсловна армия на мърлячите в България се противопоставя. На времето, когато Москов искаше чрез пръстовия отпечатък да вкара някакъв контрол и ред в системата, колегите му го разкостиха. Лекарското съсловие е отговорно за системата, която са наложили. Тук пациентите и политиците нямат думата, само разликата е, че е политиците поне си намират легло в болница.

# 14 245
  • на пъпа на Златията
Един малко наивен въпрос, но нямат ли телефони болниците и спешна помощ? Защо не звънят по болниците и да търсят места, вместо да возят болните из града и да получават откази? Съвсем отделен въпрос е защо няма единна електронна система, която да показва къде има свободни места в Ковид отделение.

Ми установи се че има място . .За кого се пази?

# 14 246
В София болниците явно се справят добре,защото имат малко починали при много заразени...В провинцията обаче....
В провинцията някой заблуждавал ли се е , че хората ще получат адекватно лечение? От години болните търчат към големите градове да се лекуват с пари и връзки.
Но да са по-малко починалите в София.има и други причини. Например, тестване на частно . Хората могат да си го позволят, има достатъчно лаборатории и  тестващи.работодатели.също. Така че.се хващат и много леки случаи. В провинцията хващат само най-тежките. Дали.в Харманли, Раднево, Тутракан или Дулово има.частна лаборатория? В много области заразените са малко, защото правят по 30-40 теста. Скоро ще сме в "плато" просто защото няма да има достатъчно тестове. В Добрич, в техния бум пред лятото, имаше случаи със 70% положителни от направените тестове.
А и  починалите се регистрират по постоянен  адрес, което също влияе.

Последна редакция: сб, 31 окт 2020, 09:42 от TafTaf

# 14 247
  • Пловдив
"Който иска да спаси детето си, трябва да го накара да учи". От горната публикация......

Написано е от учили присъствено. Аз нямам повече аргументи.

# 14 248
Д-р Димитър Лунд:
- Вчера бяхме на абсолютно същия адрес, на абсолютно същия пациент.
- Влошава се положението.
Д-р Димитър Лунд:
- Ама той е направил гърч ли, какво?
- Не, точно гърч не е, но вече не може да диша и температурата въобще не се повлиява.
- Разбрах. Идвам!

Петнайсет минути по-късно, д-р Лунд се свързва с координационния център. Причината - пациентът е с тежък стомашен проблем и не може сам да приема предписаните му лекарства.

Д-р Димитър Лунд:
- Състоянието му е стабилно, но поради няколко причини е по-добре да продължим чрез хоспитализация лечението.
- Четвърта градска карай!

Така екипът се озовава пред болницата където му се налага да чака цели 25 минути.

Д-р Димитър Лунд:
- Ето кой ни посреща - двамата най-големи специалисти, санитарката и пазача. Пушейки с маска под носа и под устата. Дежурен няма. През това време пациентът стои в линейката, да. По принцип можеш да имаш дефицит на легла, можеш да имаш дефицит и на кадри, ама най-важното е, че имаш дефицит на система.

Дежурният лекар в болницата накрая се появява.

- Току-що ми се обади шефът, трябвало да има от координационния център документ и PCR. Казаха без това да не приемам.
Д-р Димитър Лунд:
- Нямам документ, те ме изпратиха направо тук... Дайте да говоря с шефа ви. Аз карам един пациент, който е с положителен PCR за COVID. Аз съм говорил с Координационния център, защото той си е с доказан COVID.
- Вие чувате ли ме? Не говорете срещу мене! Имате ли документ за PCR?
Д-р Димитър Лунд:
- Колега, вижте, той има положителен PCR, той е карантиниран. Това, че не е изпринтирано, това нищо не значи. Вече много неща не са на хартия.

След административния следва и медицински спор.

- Колега, не ме разсмивайте! Няма дихателна недостатъчност, няма сърдечна недостатъчност, а ние го хоспитализираме. Няма клинични прояви, налагащи да го хоспитализираме, така както вие го описвате!
Д-р Димитър Лунд:
- А вие имате ли Ваш служител, който го прегледа, а?
- Аз говоря по телефона на този служител.
Д-р Димитър Лунд:
- Чух. Сега ще ви дам фиша.
- Само да го погледна и аз, защото ...
Д-р Димитър Лунд:
- Сложете си маската добре.

Минали са повече от 2 часа от пристигането на линейката. Пациентът все още е вътре, а спешният медик трябва да му каже, че хоспитализацията е отказана.

Д-р Димитър Лунд:
- Ох, ще трябва да се приберем... Отказват.
Пациент:
- Еми... Не, това е безумие... наистина...
Д-р Димитър Лунд:
- За това става въпрос...

Пет минути по-късно дежурният лекар отново е на тротоара.

- Аз на своя глава решавам да взема болния тук. Четиридесет и колко години работя, не съм съгласна да върна болен.
Д-р Димитър Лунд:
- Добре! Бих ви стиснал ръката, но ми е мръсна.
- Аз съм Пироговска докторка и отскоро работя в тая болница.
Д-р Димитър Лунд:
- Сега ще си напиша фиша и ще свалим пациента.

Д-р Димитър Лунд:
- В крайна сметка ще те приемат!
Пациент:
- Айде бе?!?! А ти защо си тука в България?
Д-р Димитър Лунд:
- Днес е последният ми работен ден. От другия месец съм на работа в Щутгард.

https://bntnews.bg/news/edna-nosht-s-lineika-kak-minava-dezhurst … -1080957news.html

# 14 249
"Който иска да спаси детето си, трябва да го накара да учи". От горната публикация......
Скрит текст:

Написано е от учили присъствено. Аз нямам повече аргументи.
И колко са "присъствали" въпросните автори на бележката, ако не е тайна? Изслушахте ли целия запис от интервюто?

Общи условия

Активация на акаунт