COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 002 957
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 14 910
  • Там,където се събуждам щастлива.
И като държавата не може да осигури нито “строги мерки”, нито “възможности за безплатно тестване”, остава евтината мярка “затворени училища”,‘последвана от паркове и планини.
И днес хранителен магазин, верига...ще се пръсне от хора...с маски,

Това е твоя интерпретация. За парковете и планините. Като знам как голяма част от българите използваме парка (по начин ок в други условия), то разбирам донякъде онова решение тогава, което някои потребители все натъртват.

В никакъв случай не съм за затваряне на училищата, защото знам до какво води. Обаче, това е базирано от моята камбанария, че имам тест, плащат ми се болнични, няма да ме гледат като прокажена, няма да ме размотават от болница в болница, здрава съм и не съм в рискова група. Някои живеещи в София гледат от камбанарията : имам пари за тест и лечение, млад съм и здрав. Я, да сме учители в Долно Нанагорнище с някакво заболяване на 50+ и доход само от учителска заплата. Дали ще мисля пак по същия начин? И да, ако държавата няма пари и желание за опит за контролиране на вирусна инфекция, то ще избере евтиния начин. Заради онзи колега от Долно Нанагорнище. И, заради родителите, бабите и дядовците на учениците му.

# 14 911
Въ0бще не е идиотщина. Цели да намали тълпата. Виждаш, че половината форум се е блъскал днес в Лидл или Кауфланд. Някои с цял наръч маски.
Абе и ти си прав... Сега се сетих за една случка малко преди пика през април. Пазарувам в Лидъл и аха една баба ме изпреварва на касата (без маска, тогава не бяха задължителни) да връщала някакво цвете. Е, Богу 20 мин седим и я чакаме... Така, че да като се замисля има логика наистина.

# 14 912
Скрит текст:
Във Франция тази вечер обявиха, че забраняват в супермаркетите да се продават стоки, които не са от съществено значение. Всичко, което се продава в затворени магазини – от цветя до книги – ще бъде забранено да се продава и в супермаркет. Не мога да кажа, че разбирам наистина това, но предполагам, че е някаква социалистическа идея за равенство между супермаркетите и затворените магазини, и все пак е потрес.
Споделям го за успокоение, ако все още можем да се успокояваме с факта, че идиотщините не са само наш патент.

Не, не са само в България идиотщините. И това е още по-притеснително. Откога имат право да определят какво няма продава един супермаркет, при положение, че е позволено от закона да продава книги и цветя?

На министъра как пък не му хрумна да промени наредбата във връзка с придвижването на ковид пациенти до болнично заведение? Съвсем спокойно могат да се ползват лични автомобили. Даже при този вариант заразеният ще има по-малко контакти. И ще се избегне натоварването на СП.

# 14 913
  • София
Във Франция няма от къде да си купи цвете човек? Не, че е жизнено важно, ама колко пък да е блъсканица пред една цветарница?
Боже, светът наистина полудя!

# 14 914
Ами не може цветя, нали всички са равни, не може да затворят едните, а другите да не затварят.
Или огромните вериги, да откраднат изцяло бизнеса на малките цветарници и книжарници, че й когато всичко отново отвори, хората да са свикнали тях просто да ги няма и да търсят книги и цветя само в кауфланд.

# 14 915
  • Там,където се събуждам щастлива.
Бояна, моето впечатление е, че нидерландците доста често се скупчват при дрехи, списания, цветя в супермаркета. Потока пред другите витрини е много по-бърз, защото обикновено са със списък в ръка и гледат /взимат целенасочено. В добавка нехранителните продукти са по-евтини. Например, пускат някакви романи, които в супермаркета ще са 5-6 евро, а в книжарницата 12-15. С цветята също. Градинските са в пъти по -евтини от цветарския магазин и пред нашия в деня, когато го пускат се извива опашка от сутринта.

Обаче, въобще не са за ожалване французите (или нидерландците), защото повечето продукти, които евентуално не биха могли да купят в супера, ще могат да купят онлайн. И то с минимална (или въобще без) цена на доставка.

# 14 916
Във Франция тази вечер обявиха, че забраняват в супермаркетите да се продават стоки, които не са от съществено значение. Всичко, което се продава в затворени магазини – от цветя до книги – ще бъде забранено да се продава и в супермаркет. Не мога да кажа, че разбирам наистина това, но предполагам, че е някаква социалистическа идея за равенство между супермаркетите и затворените магазини, и все пак е потрес.
Споделям го за успокоение, ако все още можем да се успокояваме с факта, че идиотщините не са само наш патент.
Тук от няколко дни също е така. Министърът на търговията го обясни с това, че не е честно спрямо затворените по време на локдауна магазини за неесенциални стоки. Според мен има логика.

# 14 917
Затварянето на училищата всъщност е удар и върху икономиката и не може да се определи като "евтино". Ако родителите не могат да работят, защото трябва да гледат деца, това има негативен ефект върху икономиката.

Проблемът е, че в България училищата бяха отворени по лош начин. При наличието на вече широка циркулация на инфекцията в обществото след летния купон, при отворено почти всичко останало с хлабави полу-мерки, с "най-либералните мерки в Европа" както ги определиха в самите училища, със слабо и почти никакво тестване, без вентилация и най-вече в дух "вир0с нема". Училището свърза всички останали системи в една голяма супер-мрежа и не случайно малко след това изгърмяхме.
Но училището не е виновно, виновно е неуправлението на кризата и това, че не сме направили достатъчно да контролираме вируса, за да може децата да учат нормално.

# 14 918
  • При семейството си
Има логика, как да няма логика във всичко...ходи работи (независимо колко сте, как се скупчвате), яж, за да работиш и...всичко други е опасно...най-вече ти за околните.

# 14 919
Да, това и аз щях да попитам - можем ли да сравняваме работата на който и да е лекар/ медицинска сестра/ санитар от ковид отделение, и не само, с тази на Мангъров? Той е с безспирен гастрол по всевъзможни кабеларки, вкл. с АБВ партия ходи непрекъснато по мероприятия из страната? Да, той е доцент, вероятно вече лекува по друг начин - чрез консултации по епикриза, или чрез кратки, едноминутни наблюдения и препоръки.
Някой по-запознат да сподели към настоящия момент, той има ли 8 или 12-часови дежурства, както прави един действащ лекар? Той, освен доцент, е и завеждащ детско отделение, вероятно има много административна работа. Вероятно чете доклади и епикризи и одобрява процедурите за лечение или дава писмено/устно някакви насоки. Може би не всеки ден е в контакт с пациенти, и няма как да е, с тоя гастрол по "света" и у нас....
Както съм споделяла и по-рано в темата, ангажиментите на Мангъров в инфекциозна болница към пациентите се състоят в това, да мине визитация в деня на изписването, за да раздаде визитки с информация за частния му кабинет на напускащите отделението.

# 14 920
  • При семейството си
Затварянето на училищата всъщност е удар и върху икономиката и не може да се определи като "евтино". Ако родителите не могат да работят, защото трябва да гледат деца, това има негативен ефект върху икономиката.

Проблемът е, че в България училищата бяха отворени по лош начин.

Неслучайно “затвориха” тези, които не удрят по икономиката...в България де.

# 14 921
Пролетта в Белгия бяха затворени книжарниците и цветарските магазини, в супермаркетите не се продаваха 'несъществени стоки' с цел да няма нарушаване на конкуренцията.

При сегашния локдаун книжарниците и цветарските магазини ще работят, както и магазините за направи си сам и за строителни материали. Всички останали магазини имат право да продават онлайн, като е разрешено също клиентите да отиват на място да вземат поръчаните продукти. Супермаркетите са длъжни да опразнят рафтовете с несъществени стоки (различни от храни, напитки, продукти за хигиена и поддръжка, храни за животни). Предполагам сега, че ще им разрешат да продават и книги и списания, и цветя.

# 14 922
# 14 923
Malina, писали сме едновременно, мерси за инфото! Това обяснява доста неща, при нас обаче, с толкова много села, паланки и лоши пътища - подобен експеримент е немислим. А и сме пред преброяването, дето уж ще се състои през февруари 2021, та инфото кой, къде и как е ситуиран е от 2011....
Супер идея - минават навсякъде и правят освен преброяване и по един тест на всеки.

# 14 924
  • Bulgaria
1225 нови случая от 5457 теста. 22,45% положителни.
32 241 активни случая /+721/.  54 069 потвърдени случая. 59,63% от всички потвърдени случаи са активни.
26 новозаразени мед. персонал.
2680 хоспитализирани /+68/, 169 в интензивно отделение /+3/.
485 излекувани.  Общо: 20 530 излекувани.
19 починали.  Общо: 1298 починали.

София град - 575, Пловдив - 68, Благоевград - 68, София област - 58, Варна - 57, Перник - 39, Враца - 32, Кюстендил - 31, Шумен - 31, Сливен - 24, Стара Загора - 24, Пазарджик - 22, Разград - 22, Видин - 19, Габрово - 19, Велико Търново - 17, Търговище - 17, Бургас - 16, останалите области:

https://coronavirus.bg/bg/statistika

Общи условия

Активация на акаунт