COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 5

• 1 001 914
  • 22 282
  •   1
Отговори
# 15 000
  • в страната на чудесата
Още ли нищите медиците?

Време е Фандъкова да направи ковид крило във големите поликлиники по кварталите. С рентген и лаборатория само ковид и график на докторите на по три часа. Да осигури лпс и протокол за терапия. За да се освободи ресурса на болниците за тежко протичащите.

# 15 001
Цитат
Жена осъди РЗИ заради изолация
01.11.2020 20:51; 24 часа онлайн     
Жена спечели дело срещу столичното РЗИ след принудителна 14-дневна изолация. Решението е на Административния съд в София.
От делото става ясно, че жената, която съди здравните власти, отишла за рутинен тест, тъй като колега от работата й бил болен. Резултатът й излиза „отрицателен”, след което получава втори, този път „положителен”. Според правилото обаче, в Информационната система се вписва само положителният резултат на база, на което тя автоматично е трябвало да се изолира.
„Един от основните мотиви в решението на Административния съд е, че има два различни теста. И съответно РЗИ е бил длъжен да извърши трети тест, за да се провери кой от двата резултата е достоверен”, обясни адвокат Мариана Митова.
Тъй като това не е било направено, жената изкарва у дома 14 дни в изолация, без на практика да знае дали наистина е носител на вируса. А адвокатите са категорични - дори в ситуацията на пандемия, хората трябва да имат право на избор.
Това обаче се оказва един от многото подобни случаи, за които вече се водят дела. С нас се свързва друг потърпевш, който се оказва в същата ситуация. Георги Георгиев в момента е в изолация, след положителен тест за COVID-19. Въпреки, че само ден след него, си направил втори тест, който излязъл отрицателен. Здравните власти взимат под внимание само положителния.

Борете се за правата си на свободни граждани. Отдавна е ясно че ПиСиАр тестовете са абсолютно ненадеждни и не могат да служат за диагноза дали имаш или нямаш коронавирус. Все повече стават случаите в които само в разлика от един ден ПиСиАр теста излиза различен от предишния ден. РЗИ взема под внимание само положителния тест и изобщо не им пука, че на другия ден си дал отрицателен тест.

# 15 002
Гледах сега и аз на запис за Пирогов репортажа. Впечатлена съм. Браво на тези хора.
Защо все търсите негативи, сега че били само с маски. Каза се, че се тестват хората и си знаят антителата, а щом е нямало и рецидив значи знаят какво правят. Пък и всички там са с доказан ковид пациенти, няма как лекарят и да е болен да му предаде заразата, нали?

Да не ми се налага на мен или на близък, ама ако се стигне до там съм си харесала онзи добрият и всеотдаен доктор. Направи ми впечатление, че е избирал как да се лекува преди да се самозарази от три варианта е харесал на хищника. Вероятно има значение и храната, която ядем, има хора вегетарианци, не знам какви си....

Безумно е това с колите пак да напиша. Значи закарваш се и трябва да те приемат си мислиш. Как така ще отидеш там да те приемат направо. Ами , ако не си зле (и такива ще има), ако няма места. Казваш, че не можеш да се върнеш и ще ползваш ГТ, колата си отишла , съсед те докарал , много неща може да извиват ръцете на лекарите. И какво става тогава-влизат, като Корнелия такива изплашени, а такива като 33 г мъж си умират вкъщи. Не става така, ще стане анархия направо, замислете се.

# 15 003
Тези лекари само с ковид пациенти ли се срещат, или извън болницата носят маски, а в болницата не?

# 15 004
Хората от Пирогов и на мен някак ми повдигнаха духа! В разгара на непозната пандемия четат, заразяват се, влизат в огъня и не се отказват!
Пациентите сами си сменят системите, но са със силен дух и вяра! Аз сама си сменях системата с инфекциозна и ревях, че жива няма да изляза, а санитарките ме овикваха. Какво нещо е значи, и психически да си настроен да се излекуваш! Какво нещо е Лекарят.

# 15 005
  • София
Тези лекари само с ковид пациенти ли се срещат, или извън болницата носят маски, а в болницата не?

Само в COVID-отделението са.

# 15 006
Хората с травми и хирургични проблеми от край време се транспортират от близки с лични автомобили в Пирогов. Няма нищо налудно в това. И места се намират за спиране, и организация има, най-често шофьорът само оставя болния с придружител и това е. Нали не предлагаме и те да чакат вкъщи, че да не стане навалица?
И за ковид може да стане (и става), нито е революционно, нито странно.
Дойдоха времена, в които най-очевидни и нормални неща се обявяват за налудни.
Няма как някой да очаква, че линейките ще могат да транспортират всички нуждаещи се.
Виж сега. Аз съм сама жена с деца. Да, големи, но все още не шофират.
Казус 1: разболяват се родителите ми, и отивам да ги транспортирам аз, като на свой ред се заразявам. Ако допуснем и влошаване-тези деца (големи, но не самостоятелни единици, не работещи все още, учащи), като как остават в нищото сами?
Казус 2: разболявам си се аз. Карат ме децата ми ли? На конче Simple Smile
Казус 3: странно или не, но е факт, че 70% от приятелките ми нямат кола и не шофират дори да имат книжка. Някои имат мъж, който да кажем евентуално би успял, други-нямат.
Човек с травма е едно товариш и стоварваш, действително, често с теб идва даже още един човек-ти само спираш, а другия поема този с травмата. Например, тук мога да използвам големите деца, да съдействат.
Ковиден човек да транспортираш е различно, от всякакъв характер.
И не, пред Пирогов ей сега минах-има места само в почивни дни, а ковид почивен ден няма. В сряда ходих до една конкретна аптека там за конкретно нещо, което само там ми го доставят. Нямаше къде да спра и на зона (аз съм от хората, които си плащат з да мрънкат за зона и паркинг).
И това само за дин Пирогов.
В Токуда да се уредиш да паркираш е мисия невъзможна.

# 15 007

В ковид отделението са без маски, а като излизат от него са с маски - така ли да разбирам?

# 15 008
  • София
Скрит текст:

В ковид отделението са без маски, а като излизат от него са с маски - така ли да разбирам?

Мисля, че да. Макар че май въобще не ги показаха извън отделението...

# 15 009
"Тези" лекари са при семействата си, а преди да прекарат ковида са живели с месеци разделени (не , че това за някои е от значение явно) Щом си с антитела и се изследваш всеки ден почти (не ми се мисли на какво са им вените, ако оттам се взима кръв) не си опасен за никой поне с месеци, докато не изчезнат и пак можеш да се заразиш и разнасяш. Затова и те непрекъснато си следят антителата, ама то....трябва и да се гледа, не само...

Пък Мангъров си хойка ей-така, ама е пич видите ли (извинявам се за израза) Не , че лекува някой, дори не е влизал в такова отделение и пръста си не е помръднал, ама...дайте сега да се разберем де.

# 15 010
  • София
Колко дни след контакт с носител може да се направи тест и нужен ли е aко нямаш симптоми?
 Има ли друг вариант освен Pcr и с каква точност
Не бих се мотала по лаборатории сред болни за тестове без симптоми.
Имах предвид тези дето са с кръв от пръст и сам можеш да се тестваш. Аз не искам да си правя ПСр.

# 15 011
Да...повече от скандал беше. Даже ректора на МУ беше следствен. Разследваха ги за нерегламентиран прием, по сигнал на европейски държави и имаше съмнения, че не само приемът, ами и дипломирането са платени.
извън фокуса на темата, но си беше грандиозен скандал. https://www.mediapool.bg/kak-podmameni-s-lesno-sledvane-na-medit … i-news255108.html

# 15 012
"Тези" лекари са при семействата си, а преди да прекарат ковида са живели с месеци разделени (не , че това за някои е от значение явно) Щом си с антитела и се изследваш всеки ден почти (не ми се мисли на какво са им вените, ако оттам се взима кръв) не си опасен за никой поне с месеци, докато не изчезнат и пак можеш да се заразиш и разнасяш. Затова и те непрекъснато си следят антителата, ама то....трябва и да се гледа, не само...

Пък Мангъров си хойка ей-така, ама е пич видите ли (извинявам се за израза) Не , че лекува някой, дори не е влизал в такова отделение и пръста си не е помръднал, ама...дайте сега да се разберем де.
Това доказа ли се, че е така? Интересно, ако е вярно защо само в България се практикува...

# 15 013
  • Bulgaria
Как си го представяте това с транспортирането с личен автомобил? Това означава да започне едно постоянно звънене от стотици граждани до различни лечебни заведения и координационния център. ЦСПМ София не могат да се ориентират къде има свободни места, какво остава за обикновените граждани. И ако се обадиш и ти кажат имаме 4 легла - карайте го, ако е зле ще го приемем. Ти докато отидеш вече чакат 20 човека пред болницата. Просто е абсурдно. Трябва да се направят изнесени кабинети за пациенти с ковид, където могат да бъдат прегледани и нуждаещите се да бъдат насочени към лечебно заведение.

# 15 014
Иначе, аз затова съм шофьор и държа и децата ми да са- за да са независими. Нали. И да не чакат на някой да ги транспортира, сами ще се. Навсякъде съм отишла без да завися от мъж или друг човек, не е в това въпроса. Просто  ситуацията не предполага да може това да ти гарантира безпрепятствено приемане в болница. Да не говорим опцията да останеш и без колата си, оставяйки я някъде. Вярно, на фона на това да оцелееш е ясно, че ще прежалиш возилото. Но може да не успееш да си платиш наказателния паркинг от месец престой в болница за капак. Simple Smile Въпросът е, че дори да се самозакараш, да успееш нкъде да оставиш колата, как става прием в болницата?

Общи условия

Активация на акаунт