Единадесети клас - 2020-2021 - живот и здраве

• 38 329
  • 744
  •   1
Отговори
# 645
  • Русе
Нашите бяха края на февруари ,началото на март. Сещам се защото носи мартеници на училище.  Много започна да му харесва и хич не му се иска да се връща ПО. Че и за кръста му е по-добре, че това седене на чина часове наред му се отразява зле. Бях му предложила да става по-често да го изпитват за се раздвижва в час, ама не се прие.Но пък на него не му липсва движение и контакт, защото излиза и тренира постоянно.Днес се надявам да се запре вече, при това твърде неприятно време, а и залата няма да работи. А има и изостанали проекти за утре.
       Всеки понеделник има съобщение в електронния дневник за заболели и каратнитирани в училището. Тази седмица имаше доста солидно число - 50 общо от около 500.Кой с положителен тест, кой със симптоми, ама без тест, кой карантиниран. И това без да са присъствено,може и някой да не е влязъл в отчета, ако не е сметнал за нужно да съобщи.

# 646
  • sofia
Шани, моят набор от 27 октомври до днес е ДО. Беше присъствено само 3 дни - 4,5 и 8 март, през другито време си е вкъщи. Другите 11-класници изкараха 2 седмици присъствено, но неговото училище не се съобрази с графиците на МОН и се получи така.

# 647
  • София
Искам да ви питам как сте настроени към ваксинирането на наборите? Разбира се на пълнолетните. На мен вече здраво взе да ми писва. Смятам, че децата ще имат сериозни проблеми с психиката. Саша не може да ходи спокойно на репетициите в театъра, а тази година може да й е последната там. Непрекъснато се страхуваме някой да не зарази някого. Възрастовата граница на симптоматичните деца започна да спада. Аз се ваксинирах и съм една идея по-спокойна. Особено като виждам и около мен ваксинирани, че не се заразяват от близки или ако се заразят карат с една загуба на обоняние и хрема. Всичко това ме кара да се замислям дали да не отиде и Саша да се ваксинира като навърши годините съвсем скоро... На моя приятелка сина отиде и се ваксинира без да каже на майка си даже Simple Smile Обаче с тия всички психарии дето ни сполетяха хем съм уверена, че искам, хем ми седи един страх от какво ли не.

# 648
  • Русе
Шубе ме е още с тия ваксини. Ама и така треперя. Треньорът на Алекс се оказа болен, нашето контактно... и има някакъв дискомфорт в гърлото... Писна ми да треперя вече кой ще го хване, как ще го кара...Той много отворен го раздава, ама аз цяла седмица треперих с колежката, чийто мъж беше интубиран. Ох, не знам вече...

# 649
  • Русе
Не знам какво да кажа. Ваксините са оръжието срещу вирусите, но при наличие на избор всеки трябва да си го вземе сам. Говоря на Светослав да е внимателен.И тримата в къщи може да поддържаме ограничен контакт. Аз работя в същи, баща му отваря офиса и е сам там, Светослав се среща с 3-4 момчета. Обаче баща му е бая социален тип и все изпада в едни разговори и контакти само да си покаже носа навън, та не сме съвсем защитени, въпреки че го изкараха октомври месец и двамата. Имам приятелка - лекар, която поставя  ваксини и редовно се обажда, но всеки ден си планирам задачи и все на педал, та така.

# 650
  • столицата
И аз не мога да се реша още. Страхувам се от дългосрочните странични ефекти,  които са неизследвани поради краткия период за одобряване на ваксината.

# 651
  • София
Амбър, а тя, лекарката има ли поглед как се понася Астра Зенека от младежите? Казаха, че те са с по-възбудима имунна система и като цяло имат по-изразена реакция. Всички около мен имаха, вкл. и аз. Нищо особено не беше, изтрайва се десетина часа, ама ние сме все някакви лелички от 45 нагоре.
Моето дете наистина вече страшно се сдухва вкъщи без контакти, отразява й се ужасно, вкл. физически. Сега през уикенда преди да затворят школите имаха репетиция в театъра. Аз не я пуснах нито тази, нито миналата седмица. Ами не става така... децата ходят, някои са го изкарали, други не ги е страх. Пълен провал. Ей затова се замислих ако може да ускоря нещата. Да не говорим, че логичното развитие на вируса е да напада по-младите. Ще вземе да се пръкне нещо ново и ще съжалявам, че не съм взела мери навреме. Поне ако трима сме ваксинирани, ще предпазваме и малката.

galimar, аз затова не избрах иРНК. Много исках Спутник, ама нямам смелост да чакам...

# 652
  • Русе
Амбър, а тя, лекарката има ли поглед как се понася Астра Зенека от младежите?
Ще я питам ,когато се видим. Тя е детски ендокринолог, но доколкото знам няма май младежи да се ваксинират. Но в интерес на истината не знам точно. Близките, които се ваксинираха имаха неразположение в рамките на един ден,но една приятелка има някакви рецидивир седмица след ваксината , не разбрах точно,само че се засега задържа втората ваксина.

# 653
  • София
Амбър, всички имахме реакция след първата игла на Астрата. Един колега само каза, че нищо му нямало, ама вдига темлература след 2 дни Simple Smile А друг само беше усетил студ. Останалите си имахме мини ковид симптоми Wink Но като цяло нищо дето да не може да се изтърпи. Но младежите май си вдигат сериозно температури. Аз и през джипито ще мина да говоря с нея, ама... някак за подкрепа ми се искаше да чуя и вас Heart

# 654
  • България, София
Привет момичета Simple Smile
Не съм вярвала, че ще се радвам на ДО, но ММ от по - миналата неделя е с положителен бърз тест, а малката госпожица от миналия петък. По време на карантината поне няма да се губи от училище.

Наборката всъщност в деня на положителния тест на баща й каза, че гърлото й е зачервено. Миналия понеделник бързият й тест беше отрицателен, но може би твърде рано е направен. С хрема, раздразнено гърло е но без Т. Вероятно си го кара вируса, но по - леко. Аз нямам симптоми, освен леко гъделичкане в гърлото от време на време. Обоняние никой не е загубил. Та явно нов щам ни е навестил.
Толкова пазене, внимаване, ограничаване на контакти и пак няма спасение.
Та вероятно ваксината ще е спасение.

Ваче, от наша близка, която е лекар, чух много добри думи за руската ваксина. Тя каза, че ако може, нея би избрала.
Ти вече си решила въпроса де. И аз не бих заложила на иРНК ваксина. По - скоро бих избрала Астра на този етап.
На мен също много ми писна от това да живееш в страх да не се заразиш, да не го предадеш на други хора...
Ще си направя тест за антитела, но нека мине достатъчно време. Така и не знам в момента аз съм ли  безсимптомна?
Карантината ми изтича утре. От сряда съм свободна да излизам, но ще работя до края на седмицата от къщи за всеки случай.

# 655
  • София
Ваче, от наша близка, която е лекар, чух много добри думи за руската ваксина. Тя каза, че ако може, нея би избрала.
Ти вече си решила въпроса де.
Ох, аз в това съм твърдо убедена, ама като гледам как пъплят нещата скоро няма да я одобрят. Поне успокояващото е, че Астрата е същия вид. Дето се вика може и втора игла Спутник да си сложи човек Simple Smile Затова решихме сега това за компромисен вариант.
Сашето по-миналата седмица беше с главоболие и отпаднала. Тичахме за тест, отрицателен. Кръвни й пусках.. ми нищо й нямаше, идеални... Ами писна ми... на тия деца колко пъти им бъркахме в носовете... за едната хрема.

# 656
  • София
А защо питането е за децата, навършили 18. На 18 не решават ли сами вече?
Аз не съм спирала хлапето да ходи където иска. Виждам го, че е отговорен, ходи с маска и излиза със сравнително постоянна група деца. Още преди година беше прочел за вируса много повече, отколкото аз бих могла да си помисля. И разбира какво чете.

# 657
  • Русе
Не всички набори са навършили 18.А то питането доколкото разбрах е за физическата реакция на младите организми към ваксината, която не се влияе точно от фиктивната граница на пълнолетието. Иначе моят син си взема решенията от доста време самостоятелно и по-скоро се съобразява с нас, отколкото послушно да изпълнява, но това е една друга тема.

# 658
  • София
Аз съм категорично за ваксиниране. Не може да се живее в страх, а и не е рационално да се надяваш да го изкараш леко. Аз съм с Файзер от януари, мъжът ми с Астра от февруари или началото на март, когато разрешиха масовата ваксинация. Мен ме тресе яко на втората игла, него малко по-слабо след първата (втора още няма). Бих ваксинирала и набора, но той става на 18 през юли.

# 659
  • София
Само да вметна, че когато човек реши да не ваксинира себе си или детето си - не живее в страх. Нито си мисли, че вирус няма или точно на него ще му се размине. Напротив. Съвсем е наясно, че това решение е взел сам и няма как да се скрие после зад “лекарите разбират и те така казаха”.

Общи условия

Активация на акаунт