Дистанционно обучение за учениците-Teмa 9

• 33 170
  • 743
  •   1
Отговори
# 255
Пускала съм го и преди. От насоките на МОН.
Училищата задължително уведомяват родителите, като изпращат електронни съобщения чрез електронен дневник, електронни приложения и/или електронна поща:
 В началото на учебната година - за създадената организацията, предприетите мерки и за правилата, които следва да се спазват в училището.
 Регулярно – веднъж седмично, за епидемичната ситуация в училището.
 Извънредно - при наличие на болен ученик, учител или служител или промяна в някоя от мерките и правилата в училището.

Съобщенията по т. 3 трябва да информират родителите относно броя на заболелите, от кои класове, респ. с кои класове работят, ако са учители, мерките, които са предприети и предстои да се приемат, необходимостта и сроковете за превключване на обучение в електронна среда и за възстановяване на присъствения учебен процес.

# 256
  • пустинята Гоби
Да, аз получавам седмична сводка от директора на училището - заразени, контактни и като цяло за обстановката в училището.

# 257
При нас такава отчетност няма. Дали да не изискам?

# 258
  • Бургас
При нас седмичната сводка я пишат само на уеб страницата. Сега виждам, че и в нашето училище има един положителен ученик и един човек непедагогически персонал от миналия вторник.

# 259
Пускала съм го и преди. От насоките на МОН.
Училищата задължително уведомяват родителите, като изпращат електронни съобщения чрез електронен дневник, електронни приложения и/или електронна поща:
 В началото на учебната година - за създадената организацията, предприетите мерки и за правилата, които следва да се спазват в училището.
 Регулярно – веднъж седмично, за епидемичната ситуация в училището.
 Извънредно - при наличие на болен ученик, учител или служител или промяна в някоя от мерките и правилата в училището.

Съобщенията по т. 3 трябва да информират родителите относно броя на заболелите, от кои класове, респ. с кои класове работят, ако са учители, мерките, които са предприети и предстои да се приемат, необходимостта и сроковете за превключване на обучение в електронна среда и за възстановяване на присъствения учебен процес.

Никъде няма информация - на официалната страница, на страницата във Фб и в електронния дневник.

# 260
При нас седмичната сводка излиза в понеделник сутрин. За изминалата седмица имаме двама карантинирани - учител и ученик, които са контактни на заразени с Ковид извън училищенто и още един позитивен ученик в карантинирания девети клас. В този клас, освен първото заразено дете, което даде повод за карантината, впоследствие излязоха още четири заразени деца. Не мога да съм сигурна,  но предполагам, че са проявили симптоми и са тествани по инициатива на родителите си, защото за масово тестване на децата от класа не се е чуло. По тази логика може да е имало и други заразени деца в същия клас - безсимптомни или с леки симптоми като сополивия вирус, например. Мисълта ми е, че не е като да не се предава вирусът, нищо че на повърхността всичко изглежда спокойно все още. Освен това четирите заразени деца излязоха в края на първата и през втората седмица на карантината, т.е. там, където сега се появяват случаи, може да се очаква развитие на ситуацията в следващите седмици.

# 261
Никаква информация не се съобщава при нас. Градът ни е малък и се знае кой в карантина, кой положителен. Ако погледнеш обаче сайтът на училището всичко е цветя и рози. То не че като се знае има някакъв смисъл и ефект.

# 262
Ами има значение, разбира се. Защото е казано, че при някакъв процент-минават на ДО. Сега си трайкат, за да не е официален този процент и да се върви присъствено максимално.
При нас сестрата брои само болните от ковид. Влиза в класа и пита-днес болни от ковид има ли? Ама че половината клас е хремав и кашля вече са и казали да не брои. Болните принципно, които са половината клас, не ги брои. Сега, че не са доказани, че са кови е ясно, но първо, не се знае и второ-пак са болни. Някъде си има и отсъстващи, но също не се броят, защото не са с ковиден тест.

# 263
  • Бургас
Сега чета по новините за казуса с училището в Търговище с починалата учителка. Класа искал да мине на ДО, общината/министерството не давало. Не мога да разбера, нали ако се подаде молба/искане (както там се казава) за ДО училището е длъжно да им организира такова. Още повече, че това е цял клас и няма да има организационни проблеми както е при единични случаи от клас.

# 264
''Тактично'' се пропуска информация за  обявяване на национална карантина и дистанционно обучение дори за държави от ЕС.
Тази сутрин слушах директора на Пирогов , че място се появява само ако някой бъде изписан или умре ...и за  това още миналата седмица са уведомени съответните чиновници, а министрите освен спокойствие друго не предлагат.
Упорито ни водят към сценарий '' Арена армеец'' за коледа .
  Интересни избори се очертават напролет.

# 265
Във фейсбук страницата на училището им са пуснали информация какви документи да подадат. Има ли някаква организация от МОН за психологическа подкрепа на учениците в подобни случаи с починал учител? Педагогическите съветници достатъчно компетентни ли са, за да работят с децата по такива въпроси? Покрай рефрена "младите разнасят, възрастните умират" сериозни травми могат да получат някои деца.

# 266
Аз си обяснявам ситуацията с училищата с това, че ако тях ги затворят, няма да имат аргументи да държат отворени барове, ресторанти, МОЛ- ове, кафенета и т.н. места, където кипи усилен обществен живот и често се посещават от младите. С какви очи ще обясняват, че в училище е опасно, но на бар може? Отделно при малките ученици стои и въпросът с отглеждането вкъщи от родители, които трябва да работят. Всяко затягане на мерките води от необходимост от изплащане на обезщетения на родители, собственици на фирми и т.н. Затова явно курсът е да траем до последно, пък дано ни се размине. Жалко, защото за разлика от пролетта, сега става въпрос и за здравето на децата ни.

# 267
Ами по принцип, ако най-накрая рестриктират баровете, които допускат деца и им продават алкохол и наргиле, този казус въобще не би стоял на дневен ред.

# 268
  • пустинята Гоби
Все ми се ще да вярвам, че не във всички училища ситуацията е тревожна, изпусната и затварянето е необходимо. Вече казах, че в класа на детето болните се завърнаха и учебния процес протича нормално. Освен това имам и малко дете, което ходи на градина от 6 месеца, вярно групите са малки, но все пак. Там ситуацията също е спокойна, мерките се спазват, децата не боледуват.

# 269
Ами, аз пак да кажа, но при нас целия клас е болен и нито едно дете не е тествано. Така че, не е ясно въобще дали е или не е тревожно. Няколко отсъстваха  бележка за 3 дни, върнаха си се кашлящи, то за 3 дни не минава.

Общи условия

Активация на акаунт