Частни училища-информативно-дискусионна тема 43 - back to school

• 41 904
  • 810
  •   1
Отговори
# 285
  • софия
Учителката на моето дете по БЕЛ в 7 клас (ДУ) беше абсолютно категорична, че курове и уроци при нас са излишни.
Посъветва ни съвсем добронамерено детето да продължава да си учи редовно, не отчиташе пропуски по материала. Преподаваше на дъщеря ми през 5,6,7 клас. Мисля, че имаше много точен поглед. При други деца съвета беше различен. Няма място за "оправдания" или "предприемане на действия" в класната стая и наваксване, защото в крайна сметка преподаването на материала е едно, а усвояването му съвсем друго. Двете неща зависят от разлчини фактори, а най-важното инструментите и времето за боравене в клас са силно ограничени и не могат да задоволят индивидуалните потребности на 28 деца. Така, че не бива да се забравя, че се говори за ИНДИВИДУАЛНИ качества във възприемането и обработването на информаията. Това на мен ми говори, че при едни е нужно да се ходи на уроци, при други не. Просто е!

# 286
  • София
Питагор и ПЧМГ никога не са връщали каквито и са било тестове. Няма право и да се снимат. Винаги могат да се разгледат на място и да се препишат. И на мен ми е чудно. Още повече тези в 1 клас какво авторско право да има там....ама правила.
Е, ти ме уби! Това сериозно ли?! Flushed Как няма да връщат тестове?! Какъв е смисълът, ако не можеш да си видиш грешките и рецензията на учителя? Просто да се пишат едни оценки? Да не говорим, че тези правила са в пряко нарушение на Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците, според която: "Контролните и класните работи се коригират и рецензират от преподаващия учител и се връщат на учениците за запознаване с резултатите и за информация на родителите." А нормативните актове са задължителни за всички, включително и за ЧУ.
Всичко връщат при нас - с нанесени корекции и с рецензия, където е необходима такава. От един момент нагоре вече не ги гледам, особено при добри резултати, гледа си ги детето, но винаги мога да проверя как е формирана оценката - грешки, точкуване, максимален брой точки и т.н./.

На мен дори не ми е необходимо да говоря с учителите, за да преценя дали детето има нужда от допълнителна работа. Ако при тестове и контролни се позиционира в горната половина на випуска - нямам притеснения. За повечето тестове и контролни ни пращат графика с резултатите /на класа или на випуска/ и много точно се вижда къде се намира детето сред съучениците си, а това е много точен ориентир в нашето училище. В 7-ми клас пък резултатите от пробните в училище са много близки до реалните такива на НВО /разбира се, ако не се допуснат глупави, елементарни грешки от притеснение, но тях не можеш да предвидиш или избегнеш, ако ще от 3-ти клас да ходи по  школи и уроци, дори по-скоро ще усилиш фиксацията и ще увеличиш напрежението по този начин, което пък увеличава риска за допускане на такъв тип грешки/. А ако и учителят ми каже, че няма притеснения за представянето на детето - съвсем не се притеснявам. И не, не го казват на всички, съвсем реално си казват как стоят нещата.

# 287
Боже, ама как не се връщат тестове? Родителят как вижда къде са грешките на детето? Дори в наредбата има промяна, че тестовете се връщат.
Сега видях, че  Санака е цитирала наредбата.

При нас учител е давал препоръки за уроци на едни деца, а на други е казвал, че ще се справят и без. Учителите все пак имат интерес децата да изкарат максимума от себе си, така че не виждам защо да замазват очите на родителите.

# 288
  • София
Как не връщат тестовете в ПЧМГ? Мен щерката непрестанно ми ги носи и ме кара да се разписвам, че голяма част от тях ги събират обратно, разписани от родител.

# 289
С Hope коментирахме, че не връщат работите от пробните изпити. Тестовете в училище сигурно се връщат.

# 290
  • София
Според мен Хоуп имаше предвид изпитните тестове, били те пробни или приемни. Аз тези на четвъртокласника ходех да ги гледам на място и действително не ми разрешаваха да ги снимам, та преписвах сгрешените задачи и коментарите на проверяващия. Пълна идиотия е това ама нейсе.

# 291
О, не съм разбрала, извинявам се.

# 292
Когато назад във времето заведох моето дете /6год./ на изпит в Питагор с идеята да види какво е изпит бях с ясното съзнание, че не е достигнал интелектуалното и емоционално развитие за това. Но просто започнах от Питагор. След като излязоха резултатите поисках да видя работата на детето, за да се ориентирам в ситуацията... Е, отказаха ми с мотив, че този тест има авторски права и те са на училището....Та от Питагор попаднаха на човека! Последва разправия /писмена/ в продължение на почти два месеца. Когато вече можех да видя работата, честно казано нямах желание. Но от следващата учебна година започнаха да дават на родителите на кандидатствалите деца да си видят работите.

# 293
  • София
Според мен Хоуп имаше предвид изпитните тестове, били те пробни или приемни.
А, ако става въпрос за приемни изпити, ОК, тях никъде не ги връщат /нито за училище, нито НВО, нито за университет, а в АК даже не можеш и да ги видиш/. Но понеже Хоуп каза, че "никога не са връщали каквито и са било тестове", аз това го разбирам за всички тестове изобщо. И това ме изуми.
Пробните за НВО в 7-ми клас обаче не разбирам защо да не връщат на собствените си ученици.

# 294
  • София
Всъщност сега Лейка като каза - май пробните изпити наистина ги връщаха. Приемните обаче със сигурност не.

# 295
Преди 4г не връщаха пробни на 7 клас. Помня, защото се разправях.
Някой от 8-класниците, външен, може да даде по-актуално инфо сигурно.
Възможно е на техните си ученици да са ги връщали чрез преподавателите им. Такава е практиката в СМГ.

# 296
  • София
Преди 3 г. ПЧМГ:
- връщаха пробните изпити, децата излизаха с условията (от всякакви възрасти). Предвид това за единият попитах Влъчкова дали мога да платя и да взема теста в края на изпита, без да се явява детето, защото не може. Каза ми: "Елате ще ви го дадем, няма нужда да плащате." (докато чаках видях нужния в едно дете и помолих майката да снимам)
- не връщаха същинските изпити (те нали са няколко), разглеждахме ги заедно с учител.

Говоря за справянето на децата в училище, задавала съм въпроси за слаби места, върху какво да се работи, включително съм получавала материали. В прав текст не съм питала, нито са ми намеква ли, че има(т) нужда от уроци. Това съм го решавала сама на база чутото или ако някое от децата е поискало такава помощ, защото се чувства неуверено.

# 297
  • Отвъд алеята зад шкафа
Получих инфо за преподаватели от ПЧМГ с положителни проби за Ковид. Курсовете им минават онлайн.

# 298
Честно казано аз бих взела под внимание мнението на учителя на детето с около 20% тежест. Абсолютно винаги по-сериозен измерител ми е била външната независима оценка и моите трайни наблюдения, както върху учителя, така и върху детето.
Независимо, че говорим за учители в ЧУ и независимо, че ги уважавам изключително много... отчитам всички фактори, като личностни, професионални, месторабота и собственик на училище, репутация на учител и училище... та искам да кажа, че малцина са учителите, които съм срещала, и които имат смелостта да са обективни, въпреки собствените недостатъци, недостатъците на училището и недостатъците на системата. Общо взето детето винаги е било неспособно(а не учител или училище), но после точно същото дете с други преподаватели е опровергавало твърденията.
Т.е. винаги се съмнявам и проверявам. И съм склонна да се презастраховам, като Анди.

# 299
Получих инфо за преподаватели от ПЧМГ с положителни проби за Ковид. Курсовете им минават онлайн.
Също така има и ученик от 'Питагор' с потвърдена положителна проба за Ковид 19

Общи условия

Активация на акаунт