Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 36

• 31 497
  • 757
  •   1
Отговори
# 375
  • Враца
Боите на Caparol са много добри...

Някоя от вас проучвала ли е поставянето на повече соларни панели и отопление с тях /не само топла вода/.
От два дни ровя, но в нета информацията е оскъдна. Явно за нашите ширини е по-скоро екзотика и проява на ексцентричност. Установих, че има два варианта- единият е със слънчевата енергия да се подгрява течност в котле и да се отоплява директно, другият вариант е да се произвежда ток. Като че ли повече ме интересува вторият вариант. Ако някой може да ме насочи къде да прочета повее, евентуално да ми каже фирма /за София/, която се занимава с такова нещо, за да проуча цени, ефективност и т.н.

# 376
  • Пловдив
Tрънче,аз проучвах преди години,но не мога да посоча сайт,защото събирах информация от чужди и български източници.Все пак ще посоча форума на napravisam,макар,че там има доста саморекламиращи се,и биещи се по-гърдите специалисти.
Колекторите за топла вода могат да подпомагат отоплението,ако е нискотемпературно -водно подово.Но,няма как да се разчита изцяло на тях.Не работят в сняг,мъгла и облачно време.
Най-полезни зимно време са тръбите колектори  от типа U pipe,съответно цените им са най-високи .Дори и да се наредят N на брой колектори,лятото трябва да се източват/покриват ,защото ако нямат консумация прегряват,включва се автоматичния обезвъздушител,след което трябва отново да се доливат с течност.
Соларни панели за ток.Инвестицията за една къща  в панели е около 100хил лв(проучване от преди 5 г).Доколкото си спомням,това включва нуждите на домакинството,но едва ли поема отопление на ток.Най-скъпият компонент на инсталацията е батерията(имаше друго име),в която се складира произведеното електричество,която често след 10  години изисква подмяна.При определени условия като мъгла,също не произвеждат ток.
В момента срещу нас има две къщи с големи дворове,чиито дворове напълниха  с фотоволтаици,но нямат колектор/батерия ,а са свързани директно към таблото на EVN,изкупуващ  цялото  им количество произведен ток.Първо, са закупили по програма инсталациите,второ продават енергията на цени за "зелен ток",чиято цена е по-скъпа от произведената от АЕЦ.Затова,често се създава грешно впечатление за рентабилността на инсталацията,ако се използва за лични/битови цели. Решение  е ако няма възможност за свързване с електроразпределително дружество.

# 377
  • Враца
Мерси, Нелина.
Явно затова инфото е малко- просто е скъпо и от там - трудно приложимо. Аз бих вложила примерно до към 20-25 000 лева, стига да има тенденция за възвръщаемост след около 5-6 години, а след този период да е "на плюс", над тези условия ми се струва неоправдано.
Нямаме толкова голям двор, че да го използаме за солари. Мислех си на покрива, но явно няма да ме огрее...

Аз също рових във форума "Направи си сам", но от една страна инфото е старо /технологии и цени се менят много бързо/ и второ, честно казано там само разтеглят локуми. Поне аз не открих нищо конкретно като цена, разход, полезност и т.н.

Последна редакция: ср, 30 дек 2020, 13:54 от Трън в Очите

# 378
  • Пловдив
Брат ми закупи къща с няколко фотоволтаика на покрива.Къщата е в Англия.Там усилено вървяха програми за почти безплатни фотоволтаици,да не кажа,че един съсед директно го задължиха да постави около 10,за да му разрешат да построи още една къща в дворното си място.Там са на принципа да се използва каквото и колкото се произведе единствено за подпомагане на електричеството в къщи.До колкото си спомням, брат ми е с 4 фотоволтаика от които пести около 30% от сметката си.Парното,топлата вода и котлоните са на газ.Или печели около £10 на месец от инсталацията.Английското време е различно от българското,но противно на всеобщото схващане не е мъгливо като по филмите,тоест фотоволтаиците се държат само една идея по-зле ,отколкото в България.
Di.Gi,знам че вие само обмисляхте стойките на колекторите за топла вода.Но беше споменала няколко вида от по-ефективните.Дали се спряхме на конкретна марка?
След като изядох с кориците  всички упътвания на колектори,сондирах немалък брой мнения на потребители и майстори стигнах до плосък Бош 7000.Би трябвало един да е достатъчен за 200л.вода и е по-балансиран откъм цена/качество.
Признавам,че много ме поблазни идеята на колекторите Витосол,които имат специална защита от прегряване,но според няколко специалиста ,с които общувах този плюс,често е минус,защото водата стигала до едва 50 ° , а зимата съвсем не се държал добре.
Миналият месец,уж дойдоха препоръчани майстори,на които като им избълвах всичкото инфо за всеки конкретен модел и точно каква инсталация искам с конкретно разположение на серпентината в бойлера,повече не дойдоха с оферта.Искаха да сложат някакво евтино Китай че,на което да сменят термопастата  всяка година и да им плащаме чинно за процедурите.Няколко пъти обясних,че достъпът до покрива ни е проблемен и искам конкретни модели ,с доказано по-ниска поддръжка.
Не мога да разбера толкова ли малко им се виждат офертите им за труд от 1000лв за един ден работа,та държат да ни набутат и конкретни системи ,за които имат споразумения за отстъпки от конкретните фирми представители на техниката?

# 379
  • Враца
Нелина, ти си учебник, момиче!
Като стигнем до реално купуване теб ще питам ;Wink)

Добре де, нали има някакви панели, които черпят енергия не само от слънцето, но и от УВ лъчите... аз го арзбирам така- че и в мъгла може да се ползват. Май и при мъгла имаше УВ лъчи, или греша, при облаци ли беше...???

# 380
  • Пловдив
Трънче,аз само чета,но нямам никакви инженерни познания и само смилам и обобщавам прочетеното.Опитвам се да си го обясня и да стигна до извод,даже на ММ понякога съм му "ту мъч" ,като му обяснявам,затова ме оставя сама с майсторите на по-специалните  инсталации Simple Smile
На теория фотоволтаиците работят в мъгла,но прочетох изследванията от няколко опита и реалността се оказва друга.Не им трябва задължително слънце,работят и в облачно време,естествено с по-малка ефективност.Затова често, тези поставени в дворовете са с автоматични  стойки ,които въртят изложението през различните часове от деня спрямо слънцето.
При колекторите за топла вода  ситуацията е друга.Те си искат слънце и изложение.Единствено тези,които идват двойно по-скъпи с U тръби уж могат да "поработват" и в леко облачно време,но не залагам на тази информация.

# 381
  • Sofia
Здравейте отново и весели празници на всички!
Този път се закотвям трайно в темата, защото най - после, след много гледане и чудене, съм горд собственик на имот в едно от околософийските села.
Много се надявам всичко с документите да се случи максимално бързо и да започнем да стоим пролетта. Докато чакам архитектите да започнат да работят конкретно, си измислям и сглабям разни лаишки разпределения на пространството и много разчитам на мненията и помощта ви. Иска ми се да си избистря концепцията, за да съм подготвена за диалог, когато назрее момента. Оставям една идея и ще се радвам да прочета вашите препоръки.
Парцелът е с размери 18х58 м., т.е. настрани изобщо няма възможност да се "ширим".

# 382
Има ли денивелация? Ако няма мога да ти пратя подобна форма и разпределение, което на мен много ми беше харесало.

Сякаш трапезарията ще пречи на пътя към меката мебел.

# 383
  • Sofia
Няма денивелация. Изпрати ми, моля.

# 384
  • Sofia
Шантал, честито и успех! Къде е юг? Остават ви 12 метра като ширина, ок е и на дължина сте на практика неограничени. Ще разровя и аз в архивите за подходящи идеи. Какво рзп планирате?
Иначе на 2ри етаж са ти доста коридорите, но пък отделената спалня над фитнеса си е добра идея, за един от парцелите и аз бях на тази вълна. Сделката пропадна, та си останах до там  Smile Помисли си и за въздуха на дневната, много е готино(сегашната ни дневна е така), но аз дали защото остарявам, реших че е загуба на пространство. С времето реших, че просто по-голяма височина на 1 ет е (за мен) доста по-удачен вариант. Просто като тема за размисъл го споменавам, ако някой ми го беше казал на мен преди 13 години, нямаше да го послушам, признавам си. Друг е въпросът тези квадрати искаш ли ги за нещо конкретно, ако размерът на всички помещения те устройва си е ок естествено.
Нелина, точно към Витосол се бяхме ориентирали, но и аз попаднах на не толкова добри отзиви в интернет. Голяма чуденка ни е. Май няма да дочакаме газ, въпреки че сме поне 5 къщи, които бихме се включили, Овергаз не ги вълнува. Което пък означава, че ще останем на вариант термопомпа и тогава не знам дали изобщо да си го причиняваме това със соларите. Реално от затопляне на басейна ще имаме нужда май и септември примерно, когато термопомпата ще скучае. Simple Smile Достатъчно желания имам във връзка със строежа и ако тези солари ще ми създават такива грижи с това прегряване лятото, а зимата няма да вършат почти нищо ми се струват излишни 10тина хиляди на вятъра малко(всъщност още не знам колко точно, най-вероятно ще са повече). Ровя тези дни из немски форуми и ми стана каша в главата. Лошото е, че нямам доверен човек, който е компетентен за всички варианти накуп. С две думи съм до никъде с решението...

Последна редакция: чт, 31 дек 2020, 11:03 от Di.Gi

# 385
Di.Gi каква височина е достатъчна според теб. При нас е 2.90 по проект. Но това е без мазилки и окачени тавани, та според мен ще си дойде горе долу нормална височина. Мазетата ги намалихме на 2.60 и сега се чудя дали да не вдигнем първия етаж малко.

Аз исках отворено стълбище. Но истината е, че като го променихме получихме още една стая на втория етаж. Сега мисля прозорците.

Shantal, нещо което да помислиш като вариант. Виждам, че първият етаж е по-голям от втория. Обърни ги, така че вторият да надстърча. По този начин ще спечелиш място в двора и около басейна, а ще имаш пространство за живеене.

# 386
  • Велико Търново
Аз бих заложила на поне 3. 00 м височина. Ако планирате плодово отопление, имайте предвид едни около 12 см за него, т. Е. Оставят 2.88м, ако искате и окачен таван някъде си падате на 2.80 мин още на етап груба сметка. После лепила, гранитогрес и хайде още сложете 5см... Т. Е. Накрая ще изглежда като просто висока стая.
Не казвам, така да бъде, а просто изказвам мнение. По аристократично ми е един хубав висок таван и някой да ми чисти паяжините и налива кафе Simple Smile

# 387
  • Пловдив
Шантал,честито и от мен!Архитектите точно като видят такива коридори и се хващат за главата Simple Smile.Казвам го с най-добри чувства защото и моите чертежи бяха неоптимизирани.Също не мога да преценя къде е юг..предполагам е в ляво или в дясно?
Подкрепям напълно предложенията за високи тавани.
Di.Gi,ако имахме термопомпа изобщо нямаше да се замисля за солари,но нали сме с климатици исках нещо което ще върши работа и зимата.Е,не на 100%,но да подпомага.
Относно прегряването на соларите..Това никой изпълнител не споменава.Редовните реплики са "ако са изчислени както трябва -брой  към обем,няма да прегреят","сложете два за зимата,а лятото покривайте единия","ако ходите на почивка лятото източвайте системата или викайте някой съсед всеки ден да пуска водата" ...Това ,че имало ел управления  в режим "ваканция" изобщо не го отчитам,защото колкото и да се включва помпата ,лятото една седмица едва ли ще издържат без консумация.Ако са високо ефективни солари,разбира се.
Направих следните груби сметки

Бойлер 200л с една серпентина и слънчев колектор Бош -около 3500лв с труда
Бойлер 200л обикновен -400лв

Разлика 3 хил лв.Ако сметна,че бойлера на ток ще харчи по 60 лв на месец ,то за  9 месеца в годината(все пак соларите няма да дават топла вода 12 месеца) ,сметката се равнява на 540лв/година или 3хил лв ще се изплатят за 6 години.
Въпросителните   са ,дали системата ще работи безпроблемно дълъг период,за да има смисъл.
Тоест, още ще мислим.

# 388
На мен ми е много интересна дискусията за соларите. За мен е добра инвестиция, имаме плосък покрив и много слънце. Също и възможност за субсидиране на някаква сума.
Само един човек ми е правил анализ на инсталацията си, термопомпа с подово около 180м2 и топла вода, каза, че спестява около 50-60% благодарение на панелите, при сравнително мек климат, без да падат темп. под 5 градуса.
Като че ли клоня повече към производството на ток.
Хубаво би било, ако някой има система и е ползвал известно време да сподели.

И питанка...200литра бойлер не ви ли е малко? Те даже са 190 обем реален вода. Нали целта на термопомпата е да стопли през нощта и ако може да изкара цял ден с тази вода.

# 389
  • Sofia
dreamingfly, ние решихме че искаме 3м, но в готов вид, след направа на изолации, подово, настилки. Арх смята и отпусна още 5 см. заради изчисленията на стъпалата за втори етаж май беше, та в крайна сметка 305см. Окачен таван само не предвидихме, ще го карам индустриъл и ще са на гол бетон таваните долу. Поне за сега съм на такава вълна, ще видим, че на картинки едно, а реалността друго понякога. Но пък аз не съм критерий, малко повече сигурно ще е по-добре и с едни високи врати, мммм. И друго има, аз писах преди малко, мечтата за висока дневна почти 6метра съм си я изживяла, не съжалявам, красиво е, просто в един момент започна да ме гложди какво още можех да събера на едни близо 50кв.м. въздух. Габровска работа Smile
Нелина, да , никой не обелва дума за проблемите в разгара на лятото, а изглежда не са за подценяване. А зимата, колкото и да обещават други неща ми се струва, че ползата клони към 0. Нашият ОВ инж. например изобщо не е убеден в предимствата на включване на солари (особено, но не само)при наличието на термопомпа. Освен това е още един елемент, който после трябва да мисля и обгрижвам - у дома аз отговарям за отоплението и докато бяхме на пелети и сега на газ - настройки, температури, датчици. Сега ще трябва да разучавам термопомпите в детайли, че и солари още...
chortiz, примерът звучи добре, но тези проценти ми звучат доста оптимистично, дали са верни? Иначе нали и при нас е така, равен покрив и никакво засенчване от нищо, даже и дървета няма.
Не знам, колкото повече чета, толкова по-объркващо става за мен. Искам някой да ми каже така направи, това е правилното, ама няма кой.

Общи условия

Активация на акаунт