Съпругът ми пуши марихуана

• 11 420
  • 312
  •   1
Отговори
# 285
  • Най-красивата страна
Тя го обича,ама имат дете.
Вероятно обича и детето си.

# 286
Но ето, че и авторката на темата не иска да отглежда дете с наркоман, както се разбира по темата.

Най-простичкият начин да не отглеждаш дете с "наркоман" (макар понятието да не е точно употребено), не е ли просто да не създаваш дете с такъв?
Защото сега нещата са далеч по-усложнени. Дори и да се разделят, "наркоманът" няма автоматично да престане на бъде биологичен родител на това дете, с всички произтичащи от това права и задължения.
Значи, изводът който правиш е да не забременяваме от наркомани !
Браво, ето че има смисъл от цялата дускусия. И ти научи нещо.
 😄

# 287
Като заплашваш, поставяш ултиматуми и не ти стиска да ги изпълниш, олекваш. Това не са сериозни мерки. Тя го обича, така че нищо няма да направи. Че прощава, ще си затваря очите и ще седи с него.
Тогава да не е пускала темата. Освен любовта има и съзависимост, така че тя двойно губи.

# 288
  • Sofia
А някои тук я съветват да спре да му опява.
Не си спомням някой в темата да я е съветвал подобно нещо. Обяснихме ѝ, без излишни емоции, че мъжът ѝ навярно няма да преустанови употребата и ще си кара, както досега – на пресекулки. Или просто ще се започне да я лъже доста усърдно.
Пред нея има точно два избора – или го напуска от раз, или го приема такъв, какъвто е.
Тя има право да си вземе детето и да си замине, но той също има право да пуши марихуана, макар и извън границите на закона. Всеки е отговорен за собствените си постъпки.

Значи, изводът който правиш е да не забременяваме от нарконани !
На чуждите хора акъл не се наемам да наливам. Simple Smile Ако щете, забременявайте и от наркобосове. Поне ще има келепир.

# 289
  • София

Тя има право да си вземе детето и да си замине, но той също има право да пуши марихуана, макар и извън границите на закона. Всеки е отговорен за собствените си постъпки.

Ето, тук смесваш нещата.
Тя има право да си вземе детето и да замине.
Той няма право да пуши марихуана.

Той няма право да се качва в колата напушен и да кара.
Няма право да вози детето си в колата, когато е напушен.

Закона го забранява.

Ето, за тази ценностна система пиша-  "но той също има право да пуши марихуана, макар и извън границите на закона.

# 290
  • Sofia
Не съм сигурна, че разбрах поста ти. Пределно ясно съм написала: "извън границите на закона". Визирам "право", в смисъла не на законова разпоредба, а "право", като синоним на "възможност" / "израз на волята човешка". А волята невинаги се използва за реализирането на морални или градивни стремежи.
Демек, тя "може да си вземе детето", той "може да си пуши".
Сега, надявам се, стана по-разбираемо.

# 291
  • София
Разбрах те, но ти не ме разбра.
Ако човек живее сам на пуст остров, нарушаването на закона касае само него.
Когато живее в общество, неспазването на закона рефлектира върху другите.
В случая- върху детето, жената и неизвестен невинен човечец някъде по трасето на тревомана.

Ако на острова се напуши и се удави- няма проблем, той си отговаря за действията.
Ако затрие детето си и жена си, или осакати някого другиго, ако ще да го държат сто години в затвора или на парченца да го нарежат, все тая.
Затова, колкото повече хора осъзнато канализират свободната си воля в спазването на законите, толкова по- добре ще живеят и те, и близките им.

# 292
  • Sofia
Да, де, ама всичко това са си просто наши празни приказки в някакъв форум. Въпросният се напушва дори може би в момента и ще продължава да се напушва. Той така е решил. Ние как можем да го спрем, даже и да смятаме, че е редно да направим нещо по въпроса. Какво предлагаш? Да го издирим по IP-адреса на авторката и да му потърсим отговорност ли? Или може би да му пуснем задочна покана, чрез "Съдебен спор", задето е нарушил мира и спокойствието на БГ-мамите? Или да го сложим под запрещение?
На другите хора няма как да повлияем, може да вземаме решения само за нашите лични неща. Не бих се наела целенасочено да променям друго човешко същество.

# 293
  • Швейцария
Аз живея в западна Европа. Тук пушенето на трева е разрешено, но продаването не. Да не говорим какво става, ако те хванат напушен да караш кола. Нещата отиват на съд. Не само, че ще ти вземат книжката и ще платиш колосална глоба, но ще бъдеш в регистъра на осъжданите. Можеш да забравиш да си намериш квартира и работа. За рецидив ще влезеш и в затвора. Имах клиентка съдийка и ги пращаше само за алкохол в затвора. Така че, стига с глупостите, че на запад всичко може и на никой не му дреме кого ще убиеш като караш кола в неадекватно състояние.

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 23:29 от JennyBG

# 294
Това последното абсолютно никой не го е твърдял. А това, което разказваш, потвърждава мнението ми, че намаляването на птп-тата не се дължи на забраните за употреба на алкохол и наркотици...

# 295
  • Швейцария
Дължи се на постоянен контрол от страна на полицията. Всеки петък и събота стоят на изходите на магистралите и причакват завръщащите се от дискотеки и заведения. За да има такива строги закони за алкохол и наркотици, със сигурност има причина. Това, че някои не го схващат е друг въпрос. Ще го схванат като ги хванат и ги пратят на съд. Присъствах на сърцераздирателен опит на българин да подкупи полицай след дискотека. Резултатът беше 500 франка глоба отгоре за опит за подкуп. Пак с малко се отърва. Но той реши, че може да не ги плаща и станаха 2500 с лихвите и предупрежденията.

Последна редакция: ср, 20 яну 2021, 00:07 от JennyBG

# 296
Защо много често изразът свободна воля се равнява на свободния? И даже се пропагандира насам и натам. Ми, като имаш дете нямаш свободна воля. Стараеш се то да е добре. Ако твоите нужди са над неговото здраве и добруване си нищо повече от един боклук.

# 297
  • Sofia
Ми, като имаш дете нямаш свободна воля.

Пак имаш избор. Ако действително не разполагаше с такъв, не биха съществували родители, оставили децата си в сиропиталище или зарязали потомците си да се оправят, както могат, от една възраст нагоре.
Може би искаше да кажеш, че не е редно и морално, когато имаш дете, да поставяш своите нужди над неговите потребности, но това е нещо съвсем различно и няма нищо общо с понятието "свободна воля".
Както споменах и по-назад, силата на волята може да се превърне в двигател за ужасяващи, катастрофални, кошмарни събития. Историята на човечеството го доказва.

# 298
Това последното абсолютно никой не го е твърдял. А това, което разказваш, потвърждава мнението ми, че намаляването на птп-тата не се дължи на забраните за употреба на алкохол и наркотици...
Напротив, и на това се дължи.
На забраната на употреба на алкохол и наркотици докато шофираш.

# 299
Аз бях възхитена от испанците. Хващат с алкохол мой познат в 5 сутринта. Не пиян, а пил. В 10 сутринта на съд - 6 месеца без книжка, 500 евро глоба и няколко стотин часа общественополезен труд. Тук ги хващат мъртво пияни и надрусани, понякога и убили друг на пътя и се почва с ма то лошо му станало, ма то кракът му се схванал, светофара не бил наред, колата дала повреда, психично болен бил... И така с години се влачат нещата, докато обществото не забрави за конкретния случай, защото през това време са се случили още 100 такива неща и са отклонили вниманието. Познавам идиоти, които редовно се качват пили да шофират, ама тук. Същите тези екземпляри навън ако пият, ходят пеша. Защо ли?

Общи условия

Активация на акаунт