Дистанционно обучение за учениците - Тема 15 /Февруари 2021/

• 36 201
  • 765
  •   1
Отговори
# 495
Т.е., последното, което трябва да се отвори, са училищата. Ама, разбира се!
Не, ама всички знаем, че в България така става. Първи затварят и последни отварят. Ако наистина отворят кръчмите на 1 март ще се гръмна просто.

И особено, ако наистина се напълнят за Осми март.

въобще няма да ме учуди да стане - първо много хора го изкараха и не се страхуват, второ са зажаднели за храна, танци върху масата и музика, и трето това си е полу-признато за национален празник. Даже в някои държави е

# 496
И все пак.. В сравнение с търпенето на шума, на липсата на дисциплина, хихикането, ненаучаването на нищо и загубата на време в клас...... би трябвало да е доста по-малка беля.....
Преченето на нормален учебен процес по време  на час също е форма на лишаване от достъп до образование.
Деца, чиито родители нямат възможност да плащат частни уроци ценят  буквално всяка минутка от учебния час и са в правото си да са недоволни, когато им се пречи.
Проблема е огромен , а не ''малка беля''.
 Цинизъм е да ги питаме като не им харесва, защо не се откажат официално от достъп до обществено образование, защото това просто е безкрайно нередно.

# 497
  • София
Дисциплината в час е задължение на учителя. Има учители, които успяват да я налагат и други, които не успяват. Когато има такъв проблем, го адресирайте към съответния учител. Да се отрича обучението в клас заради това е нелепо и неконструктивно. Присъственото обучение скоро няма да има друга ефективна алтернатива. Не и за мнозинството деца.

# 498
Дисциплината в час е задължение на учителя.
Дъщеря ми (3 клас), която в момента на отварянето на темата стои до мен и зачете коментара, съвсем естествено и недоумяващо зададе въпроса: "Ама как дисциплината е задължение на учителя?"
Тя е възпитана, че дисциплината в клас е нейна отговорност...

Иначе, да, съгласна съм, че доста деца се възползват от възможността да си говорят в час на учител, който не е достатъчно строг.

# 499
В последните няколко поста се размята идеята за самостоятелна/ индивидуална форма на обучение.
Отговарям. Самостоятелната форма на обучение е за лица, навършили 16 години. Справка ЗПУО (ЗПУО, чл. 112, ал. 1 - точка 4. В предишните точки са описани и други случаи, но изхождайки от текстовете за санкциите, може да се приеме, че самостоятелната форма е приемлива за ученици на и по-големи от 16 години ).
Както вече се спомена, това са единични случаи - здравословни причини, талантливи деца (спортисти, артисти, танцьори - с участия по състезания и концерти) и по семейни причини. За съжаление няма достатъчно практика, именно защото случаите са единични. Обикновено точно учители и представители на училищните власти предлагат нещо, с което не са добре запознати. Моля, предлагащите самостоятелна/ индувидуална форма на обучение, да обяснят каква е практиката на извършване на образователния процес, защото стигаме отново до по принцип и в действителност. По принцип било същото като дневната форма, ама в действителност часовете за детето/ консултациите са, когато учителите са свободни, а именно: един - в 08:00 часа, друг - в 10:00 часа, а трети - в 13:00 часа. (Допълвам се - ЗПУО, чл. 111, ал. 4 -  Индивидуалните учебни часове се провеждат в училището. В случаите по ал. 1, т. 1 (това са здравословните причини), когато ученикът не може да посещава училището, учебните часове се организират в домашни или болнични условия, а в случаите по ал. 1, т. 4 (това са учениците със СОП) - и в център за подкрепа за личностно развитие.) И никакъв режим не се получава за детето, което по една или друга причина е на такова обучение, така че, нека да се предлага нещо, с което все пак сме запознати.
П.П. И да не забравяме в коя тема сме и защо. Дистанционно обучение на учениците. А то е следствие на епидемичната обстановка. И някои сме избрали ДО за децата си именно, за да не са в сградата на училището, т.к. лично аз се съмнявам в спазването на противоепидемичните мерки и не искам детето ми да е през по-голямата част от деня в едно помещение с 20+ други деца, които не знам къде са ходили през почивните дни. А законовото изискване индивидуалните учебни часове да се провеждат в училището прави предложението за индивидуална форма абсолютно неприемливо. За самостоятелната - написах по-горе.

Последна редакция: пт, 19 фев 2021, 15:07 от poems

# 500
  • София
Дъщеря ми (3 клас), която в момента на отварянето на темата стои до мен и зачете коментара, съвсем естествено и недоумяващо зададе въпроса: "Ама как дисциплината е задължение на учителя?"

Иначе, да, съгласна съм, че доста деца се възползват от възможността да си говорят в час на учител, който не е достатъчно строг.

И карането със скорост до разрешената е задължение на всеки шофьор, но има закони, глоби, полицаи и камери.
Едното не изключва другото.

# 501

И карането със скорост до разрешената е задължение на всеки шофьор, но има закони, глоби, полицаи и камери.
Едното не изключва другото.
Така е.
Навремето по родителските срещи, когато аз бях ученичка, учителите често повтаряха, че не са звероукротители... Но очевидно им е отредена и тази роля.

# 502
Този пък?? Умните глави казаха, че децата не разнасят вируса....
Известен български педиатър обяснява ковид епидемията и ролята на децата и учениците.
Ето част, а целият пост можете да прочетете в профила на д-р Румен Симов:

"Почти същото се наблюдава и при протичане на епидемичните процеси. Едно общество представлява дремещ мултивибратор. Когато се появи някакъв познат или непознат вирус, за разпространението му е необходим пусков импулс.  След него този вирус започва да циркулира в обществото, като се възпроизвежда. Спирането на този цикъл е много труден и сложен процес.
Характерното за Ковид19 епидемията е, че основният пусков механизъм, осигуряващ самоподържането  се явяват малките деца и учениците. Те почти не боледуват или изкарват заболяването леко. Тази особеност ги превръща в основни преносители на вируса.
Преболедуване или бързото ваксиниране на по голямата част от населението е най-добрият начин да се прекъсне възприемчивостта на обществото.
Докато се постигне тази цел най-добре е да се ограничи подаването на импулси, защото започне ли да мултивибрира  системата, спирането е свързано с изразходване на много социално-икономическа енергия…

# 503
Въпросът с школите и тяхната полза явно е строго индивидуален. Бях записала миналата година сина си в една от препоръчваните. Детето си призна, че нищо ново не научава там, досадно му е и че съм си дала парите напразно. Учителката по математика ги карала да решават задачите по строго определен начин и ако я реши различно не било достатъчно ефективно (подробности не помня, мина почти година). По БЕЛ през цялото време им рецитирали какво трябва да научат за тестовете. Резултатът от това е, че синът ми е изключително добре трениран как да се справя успешно с тестове. Тук обаче идва въпросът с усвоени знания... Едно е да знаеш и да прилагаш знанията си на практика, друго е да знаеш как се попълват тестове...
Накрая се наложи баща му да се заеме с подготовката му по математика, защото с това зубрене до никъде нямаше да се стигне.

Е, научих си урока, сестра му няма да посещава школи.
Да не захващам темата с получаването на знания в училище, че ми е болна... Не се ли занимаваш самоинициативно, извън училище... трудна работа ще е да знаеш.

Третокласничката вчера ми се похвали, че имала шестица на теста по ЧО, без нито една грешка. Като видях сложността на теста ѝ казах, че щеше да е страшно ако имаше грешки на него - повече от елементарен, да не кажа по-силна дума.
Докато нивото и изискванията са ниски, знания от училище да не очакваме. Предимно на самоподготовка разчитам аз.

# 504
"Учениците се връщат в клас с желание.
Пропуски има, зависят от възрастта на ученика и ангажираността на родителите"Close - Това заяви пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев

Толкова предвидимо.

# 505
Да, пропуски има – те зависят от възрастта на ученика, ангажираността на родителите с обучението му, от способността му за самостоятелно учене.
Някак е пропуснал пропуските, свързани с другата страна, учителската.

# 506
  • София
честно да ти кажа, аз от един момент нататък започнах да възприемам учителите като да играеш тото - може да ти се падне тройка, може и шестица, но всеки тираж е различен. Учителя няма как да си го избера и нямам контрол върху тази променлива. Затова се концентрирам върху нещата, които мога да контролирам.

# 507
  • София
Най-ужасното в цялата ситуация е, че нарочихме децата за всичко.
Те са най-големите разпространители, те са си виновни, че не са научили и не са случили на родители...
А те са само деца! Най-уязвимата част от едно общество! Замислих се за големия процент домашно насилие, който се отчита в българските семейства. От беднотия ли, от що ли, но се оказа, че и като общество сме същите, като и в семействата си, естествено! Психически тъпчем и не се спираме най-слабите!

# 508
За мен е обидно и възмутително да се смята, че пропуските по време на ОЕСР се дължат единствено и само на изброеното. Достатъчно е да хвърлиш поглед на няколко наборни теми във форума, за да добиеш някаква представа какво се случва в момента.

# 509
  • Русе
"Учениците се връщат в клас с желание.
Пропуски има, зависят от възрастта на ученика и ангажираността на родителите"Close - Това заяви пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев

Толкова предвидимо.
  Eдинственото вярно е,че  го е заявил Красимир Вълчев - министър на образованието. Засега!

Общи условия

Активация на акаунт