Индукционни котлони, тема N2

• 44 224
  • 873
  •   1
Отговори
# 765
Имаше и още една добра фирма, ама не се сещам. Те си слагат логото на самия плот или го пишат в спецификациите.

EuroKera са другите качествени стъкла.
Жуженвто най-често е от дъното на съда който е сложен а не от самия плот. Във всеки плот има вентилатор който шуми но с шума на вентилатор а не високочестотното жужене което е от дъната на съдовете.

# 766
Жуженето да речем е най-малката грижа. По-скоро това кои котлони регулират плавно и кои на импулси е нещото, за което четох  и ме подразни, че няма как да разбера кой плот какъв е. Котлоните трябва да улесняват готвенето, а не някои неща да не стават или да стават трудно на индукция, защото последното, което искам, е да взема за сефте индукция и да си огранича готвенето, защото съм случила на калпав плот.

За АЕГ четох, че ако консумираната мощност надвишава ограничението на захранването, то мощността автоматично пада до 3700, ако правилно съм разбрала? Какво е ограничението на захранването не знам как да проверя Grinning Ако купя АЕГ, но той повечето време ще работи на половин мощност, някак не ми се струва ок.
За Бош не останах  еднозначно мнение и още се чудя.
За Whirlpool първо го подминах, после ми хареса откъм функционалност, след това видях лоши отзиви и за тях, та не знам дали няма да е прецакам с такъв.
За Горение никъде не се говори, подозрително евтини са пред другите.
С Тека не съм запозната. Останалите марки вървят по-скъпи сякаш.

Като цяло никъде почти не пише и не се вижда какво е стъклото, дали е Schott ceran или не. В някои упътвания няма и минимален диаметър на съдовете посочен, примерно при Bosch и т.н. и т.н.

По-долу прилагам коментар от друг форум по темата с пулсациите при нагряване.

Като цяло се чудя с кой плот най-малко бих се прецакала. Дали да дам 600 лв и да се надявам на чудо или просто да не очаквам добър съвременен плот под хилядарка.

„Индукционните котлони се делят на 2 групи според начина на регулиране на температурата и мощността на котлоните. Индукционни котлони с инверторно регулиране, при които мощността се регулира чрез плавно изменение на мощността посредством регулиране на честотата на подавания към котлоните ток чрез инвертори и втората група са инверторните котлони с импулсно регулиране на мощността, при които мощността не се променя, а регулацията на степените под максималните става с различни по времетраене прекъсвания и включвания на котлоните. На втория вид котлони, ако ви трябва да стопите шоколад или да направите някакъв сос, за който ви е нужно продължително време слаб котлон, просто няма как да стане. Има и котлони със смесено регулиране, при които горните степени примерно от 6 до 9 се регулират инверторно, а от 1 до 5 импулсно. Има и модели на ръба на измамата при които при горните степени от 6 до 9 няма никаква разлика, а ниските са импулсни. А най-тъпото е, че по някава причина производителите в спецификациите на котлоните никога не споменават по какъв начин става регулирането в съответния модел, въпреки че това е изключително важно. Съответно продавач-консултантите също нямат информация по въпроса и всъщност си купувате техниката на сляпо и после в къщи виждате за какво става и за какво не. Обикновено по-скъпите плотове са с инверторно регулиране, но гаранция няма. Напълно възможно е да си купите скъп плот от реномирана марка и той да се окаже импулсен.
Да добавя, че в последните години в тези котлони се вкарват различни смарт функции някои, от които са много недомислени. Примерно някои котлони имат бууст функция, при която котлона работи на максимална мощност докато водата в съда заври и после автоматично мощността пада и остава толкова колкото е нужно за поддърване на вренето на водата. Което е много добре за икономията на ток. Но температурата на завиране на олиото например е много по-висока от тази на водата. Затова котлони с тази смарт функция пърженето понякога не е лесна работа.“

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 19:00 от pelmen

# 767
  • Sofia
Мисля, че повечето плотове имат някаква опция за ограничаване на консумацията.
Проблема е, че индукционните котлони са в състояние да консумират дори 8-10kW, като сложиш и една фурна 2-3kW, то може и да нямаш достатъчно мощност от ел.таблото до кухнята.
Така, че при липса на мощност обикновено има възможност да ограничиш тоталната консумация на плота до една от няколко възможности, защото ако примерно имаш макс мощност 4kW отделена за плот и случайно пуснеш 2 котлона на висока степен, не искаш да ти се изключи бушона.
Съответно как се настройва - трябва да се провери в конкретната документация на продукта.

За другото, да - старите модели или по-нисък клас работят на принципа включване - изчакване - изключване - изчакване и така в цикъл.
Докато по-умния начин е  висока честота  и коефициент на "запълване" (PWM или current regulation), което заради високата честота изобщо не се усеща. Аз лично не съм виждал реклама или някъде да е обявено това от производителя и според мен единствения шанс е да се попита директно вносителя/производителя по телефона за конкретен модел. Те би трябва да са перфектно наясно какво ги питате.

# 768
Аз съм с плот на Бош, вече 4-годишен, не най-високият им клас, но среден. Нямам повод да се оплаквам, напротив, продължавам всеки ден със задоволство да готвя - функцията бууст е удобна и за пържене, но има тънкост, с която се свиква според съдовете и количеството олио в тях - понеже загрява бързо, включвам за секунди на бууст и си държа ръката над тигана. Щом усетя, че загрява достатъчно, просто намалявам и слагам продуктите. Намирам, че тази им функция даже е от най-удачните, а не недомислена. Само шоколад и сметана не загрявам на нея, всичко друго - да, дори и тиганът да е само намазан с мазнина за гриловане, а не за пържене.

# 769
И аз бууствам постоянно.

# 770
Аз с буустването си съсипах една емайлирана купа, отлепи и се едно голямо парче от дъното и стана неизползваема.

# 771
Съдовете ми са на 25г и нито един не е  мръднал.Даже запалих олио в едната тенджера с бусста и си е жива и здрава 10г след случката.Въпрос на качество явно.

# 772
И според мен е въпрос на вид и качества на съдовете, не проблем на функцията. Аз нагрях жестоко празна голяма тенджера (стомана, WMF) на бууст, докато се усетя, че работи котлонът с празната, вместо с пълната тенджера, а празната беше свалена от високо от ММ, че да правя конфитюр, докато той спи  Simple Smile
Минали са няколко минути, докато разбера защо, по ягодите, не ми завира царевицата и тенджерата е студена.
Тази празна тенджера се охлаждаше в продължение на 7-8 часа върху поставка, а в първите часове пареше и даже нагряваше въздуха в стаята. Въпреки това нямаше никакви поражения и досега си я ползвам, но определено внимавам и не оставям празни съдове на плота, защото той разпознава съда, обаче само на един котлон (останалите трябва сам да си включиш, ако готвиш на повече от един) и в моя случай е решил да разпознае празната тенджера на големия котлон, а аз не съм обърнала внимание за кой точно котлон свети индикаторът.

П.П . Това май беше по-подходящо за мунската тема Simple Smile, ама смятам, че чуждият опит, особено в началния период на ползване на такъв плот, би бил полезен за четящите.

# 773
И моите са на WMF Simple Smile))

# 774
Аз затова писах, че става въпрос за емайлиран съд, да се внимава с тяхното ползване на бууст.

# 775
След тази случка отидох и купих още един комлект от същата серия ( https://wmf.bg/sadove-za-gotvene/tendzheri/komplekti-tendzheri/k … i-quality-one-4ch) и за другата къща, ще ме изкарат доживотно сигурно Simple Smile
Работят много добре на индукцион, за разлика от другите ми два комлекта на Берлингер хаус, които работят безупречно само на селския плот, а на градския не щат и ги закарах на селската къща.
Така че трябва да се подхожда внимателно и към избора на съдове.

Цитат
Аз затова писах, че става въпрос за емайлиран съд, да се внимава с тяхното ползване на бууст.
Имам и емайлирани - тенджери и два тигана - постоянно ги ползвам с тази функция и нямат никакви белези дори от ползване, и при тези съдове е въпрос на качество на изработка, не на материал само.

# 776
Има ли някакъв проблем с чугунени съдове на индукционен котлон? По спецификации виждам, че стават, но все пак-някаква тънкост?

# 777
По спомен- да се загряват и охлаждат внимателно.

# 778
Здравейте,
Обновявам кухнята си и проучвам електроуредите.
Поради ограниченото ми място, пък и дългогодишния ми опит, искам по-малък плот. Рядко ползвам едновременно дори два котлона. Бих искала мнението ви за този:

https://www.teka.com/bg-bg/produkt/izs-34700-slidecooking_112530001/

# 779
  • София
Здравейте,
Обновявам кухнята си и проучвам електроуредите.
Поради ограниченото ми място, пък и дългогодишния ми опит, искам по-малък плот. Рядко ползвам едновременно дори два котлона. Бих искала мнението ви за този:

https://www.teka.com/bg-bg/produkt/izs-34700-slidecooking_112530001/

Според мен е идеален. Първо, Тека слагат много качествена, немска индукционна техника, както и висококачествени стъкла. И второ, има всичко, което човек може да желае - управление с „плъзгачи“, при това - отделни за всяка зона, сдвояване на зоните, SlideCooking, автоматични програми и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт