Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Най-доброто отопление, според нашия дом.

 • 1 716
 • 50
 •   1
Отговори
 • Велики Преслав
 • Мнения: 1 700
     Ако се колебаете, кой вид отопление е най-подходящ за вас, попитайте тук.
   Ще обсъдим какви са вашите изисквания, в какво жинеете и ще се се постараем да ви помогнем да  изберете  най-подфодящия за вас вид.

В тази тема, ще обсъждаме и ще изказваве мнение, индивидуално за отоплението на различни, сгради, имоти и домове.
   Ще разсъждаваме кой вариант е най-добър, според личните ни нужди.
  Водещите видове отопления са:
 С парна инсталация с котел на пелети, дърваи въглища;
 С термопомпа;
 С климатик;
 С конвектори;
 С други разновидности на персонално отпление.

Последна редакция: ср, 17 фев 2021, 13:17 от Vasil Vasilev 676271

# 1
 • Мнения: 6 558
Живяла съм в двустаен панелен, 60кв.м с нова дограма, Ка стъкла и двойна изолация - вътрешна и външна и отопление с два конвектора. Кухнята беше с изграден балкон пред нея и само за малко включвахме от вентилаторите печки, т.нар. духалки. + бойлера, сметката ми за ток януари - март беше 320-360лв, лятото падаше до 50лв., а сме поддържали 21-22°. Долу на пода студено, а имах и бебе, което пълзеше и вечно беше долу. С две думи - скъпо и неефективно. От 2017-2018 сменихме жилището и вида отопление и се преродихме.
Мисля, че след ТЕЦ (явно нямате такава възможност) най-доброто, чисто и евтино е локално парно на газ.

Последна редакция: ср, 17 фев 2021, 10:41 от Mama Ru

# 2
 • София
 • Мнения: 7 239
Живяла съм в жилища,където сме се отоплявали на ток(на едното място с климатик,на другото с радиатори)и на ТЕЦ.Ами по-хубаво от ТЕЦ няма-цяла зима седя на топло(между 24-27 градуса).Сметките ги плаща ММ,но пък аз получавам фактурите и мисля,че около 200 лв заедно с топлата вода е що-годе поносимо.За сравнение помня,че последният месец,когато се топлехме с радиатор на ток платихме 270 лв за две стаи и ми бе постоянно студено,пък и топлата вода бе отделно...Сега декември бяхме за две седмици в къщата,която свекърът купи в родния град на ММ-трябва да го питам колко е бил токът,изхабен от климатиците работещи нон-стоп  и бойлера...

# 3
 • Мнения: 6 558
За двустаен, 56кв.м съм плащала най-много 200лв с топлата вода на ТЕЦ и то преди две зими. Миналата и тази повече от 140лв не съм имала.
Но човекът явно няма възможност за ТЕЦ и затова търси алтернативи. За къща особено мисля, че локалното парно е най-добрата алтернатива и то на газ, ако има такава опция.

# 4
 • Велики Преслав
 • Мнения: 1 700
Не търся алтернативи. Това е тема за общо ползване, за изказване на мнения и избор на най-точното отопление според имота на човека.

# 5
 • Мнения: 6 558
Ясно, значи аз не съм доразбрала.
Първите ми 15 години живях в къща и ползвахме нафтова печка и печка на твърдо гориво. Предимство - затоплят бързо. Недостатък - изстива бързо като угаснат, особено нафтовата печка, изисква място за съхранение на горивото, поддръжката е по-трудоемка. Лесно стават нещастни случаи. В апартамент на ток, но с акумулираща печка горнооряховско производство (с вентилатор). Сравнително топло, но и коминът отдаваше, защото имаше етажи под нас, които ползваха нафта или въглища. Когато сградата започна да изстива, защото останаха възрастни и хора, които не отопляваха всички стаи отоплението на ток стана неефективно и скъпо.
ТЕЦът в нашия град е евтин, отоплението изгодно и това вдига цената на жилищата в топлофицираните квартали, защото се явява като привилегия.
Та си зависи от много неща - вида жилище, наличните варианти в населеното място квартала и конкретното жилище.
Мои близки в малко градче и в къща първо бяха на печка (камина) с водна риза и така отопляваха и другите стаи, а сега си направиха парно на газ, но пък имаха прокарана газ наблизо.

# 6
 • Мнения: 705
Ние сме в апартамент 68кв.м чиста площ с южно-западно изложение. Хола и спалнята са юг, другата стая запад. С двойна изолация (външна и вътрешна). Сградата е тухла, ново-старо строителство (строена 2014-2015 г)
Лятото плащаме около 30-40 лв ток. Бойлера върви нон-стоп,пералня почти всеки ден. Разни домакински уреди и т.н
Зимата най-високия ни ток до сега е бил 170 лв. 2 климатика вървят, единия изобщо не се спира.
Навсякъде вкъщи е между 22-24 градуса зимата. Лятото до средата на юни сме без климатици и е около 25-27 градуса.

# 7
 • Велики Преслав
 • Мнения: 1 700
Да, а аз в апартамента си съм 3 климатика печка, миялна, сушилня, пералня и куп други малки. Най-много съм имал 230 лева.
  В къщата съм с котел на Дърва и Пелети.
    Там за два етажа, на 200 квадрата за отапление отиват 120 лева.

# 8
 • Мнения: 6 558
Да, а аз в апартамента си съм 3 климатика печка, миялна, сушилня, пералня и куп други малки. Най-много съм имал 230 лева.
  В къщата съм с котел на Дърва и Пелети.
    Там за два етажа, на 200 квадрата за отапление отиват 120 лева.
Еха, та това е най-евтиното за такава квадратура.

# 9
 • Велики Преслав
 • Мнения: 1 700
Абе не е, малко съм излъгал трябваше да е 220.

# 10
 • Мнения: 2 084
Отопляваме етаж от къща(втори,над нас е покрива).С вътрешна изолация,която е правена с течение на годините.В детската е най-добра-10см вата на стените и тавана.Та, отопляваме хол/дневна с кухня,35-6кв м,с камина на дърва, двете спални с конвектори, като в дневната за по 4-5 часа се пуска климатик.Това ни отопление ни струва последните месеци между 280 и 330 лв за ток само 🤨(дървата не влизат в тази сметка,към 800-1000 са на сезон).Друг вариант за
момента нямаме за съжаление.
Чакаме акт 16 на друго жилище.Слава богу там района е газифициран,та ще се възползваме.Поне ще е по-топло и по-евтино.

# 11
 • Велики Преслав
 • Мнения: 1 700
Да но сложете коднензационен котел.

# 12
 • Плевен
 • Мнения: 1 013
Ще следя темата, че ми е актуална. Ще се местим след два месеца в къща. В момента е с парно на дърва и въглища, но смятаме да го променим. В момента прекарваме газ до къщата. Обмисляме различни алтернативи за отопление. Важното е да е много топло навсякъде в къщата. Така сме свикнали. В момента живеем в апартамент 120кв.м. И сме на ТЕЦ. Топлим го целия, вкл. Коридори, бани, вратите затваряме само на спалните докато спим. У нас ходим боси и по къс ръкав цяла зима. За парно и топла вода плащаме 300 - 350лв.
Та както казах ми е важно наистина да е топло, т.е. около 25 градуса.

# 13
 • Велики Преслав
 • Мнения: 1 700
Това, парно което е там на колко години е.

# 14
 • Плевен
 • Мнения: 1 013
Това, парно което е там на колко години е.
Това, парно което е там на колко години е.
На повече от десет години. Мислим да запазим парното и да сложим газов котел. Отделно имаме два климатика, от най-добрите са, но не разчитаме за основно отопление на тях. Сега ще проучваме какъв и колко голям котел ни трябва, за са е наистина топло в цялата къща. Двата етажа са по 80кв.м. всеки, но има коридори и голямо стълбище, както и приземен етаж, който ще ползваме за склад и перално помещение.
За жалост няма възможност за ТЕЦ. Целта е газовия котел да е ефективен поне колкото ТЕЦа.

# 15
 • Велики Преслав
 • Мнения: 1 700
Сигурни ли сте че инсталацията, може да работи на газов котел. Тя може да е отворена но котела да изисква такава под налягане. Друго че инсталацията трябва да се прегледа, за да няма опасност от взрив.

# 16
 • Плевен
 • Мнения: 1 013
Сигурни ли сте че инсталацията, може да работи на газов котел. Тя може да е отворена но котела да изисква такава под налягане. Друго че инсталацията трябва да се прегледа, за да няма опасност от взрив.
Доколкото са ни консултира ли, може да се сложи пелетно котле, може и газово. Ние просто събираме информация кое ще е най-ефективно. Иначе ще си наемем фирма, от която да го купим, да го монтира и т.н.
Иначе това, което пишете не го знаех. Аз си мислех, че котела (независимо на какво гориво) топли вода, която с помпа се разпределя в системата с радиатори. Както е от ТЕЦа. Не знаех, че има различни видове....

# 17
 • Велики Преслав
 • Мнения: 1 700
Значи, първо трябва да извикате вещо лице в тази област, да види каква ви е инсталацията.
  Имам предчуствие че е отворена, и ако купите газов котел или такъв на пелети ще трябва да се преработи на затворена.

# 18
 • Мнения: 3 182
Живяла съм на ТЕЦ, на камина и на климатици. Най-добро усещане имам от Тец-а. Не знам колко плащаме, бях малка, но пък е условно. Сестра ми беше на ТЕЦ и няма такъв студ, а всичко беше на макс. Плащаха над 200лв (без топла вода) , отделно ток за духалка за да не умрат от студ. На камина е хубаво, ако не си носиш сам дървата, не я чистиш сам и е постоянно запалена. Сега сме с климатици и... Топлото не е същото топло като с парно, но пък е топло и евтино. За два климатика плащаме по 60лв отгоре на месец.
В две къщи съм живяла с камина и нямат нищо общо. Разликата е, че за едната извикаха професионалист за на направи схема на инсталацията и всичко е супер. Другата беше направена ит "специалисти", които си продават и инсталират камините- палеше се трудно, на горния етаж не топли и като цяло беше топло само около камината.
Ние ходехме на огледи на апартаменти със специалист по отоплителни системи. Казваха ни къде, какво, по колко и дали си заслужава. Не съжалявам и го препоръчвам.

# 19
 • До морето
 • Мнения: 5 639
Включвам се в темата, защото доскоро умувахме, смятахме и се чудехме какво да правим с отоплението. Избрахме термопомпа и сметките показват, че е било правилно. Къща 400 квадрата, само с подово сме навсякъде, нямаме нито 1 радиатор. Последната ни сметка за ток е 320 лв. Като това включва целият ток, който хабим за домакинството- печка, пелалня, сушилня, хладилник, осветление и 1 климатик, който включваме понакога в 1 допълнително помещение, където няма подово. т.н. Чисто и топло. Няма драма, няма чистене на котли. Натискаш 1 копче и готово. Вкъщи ходим боси и по къс ръкав. Да, първоначалната инвестиция е по- голяма, но си заслужава.

# 20
 • Велики Преслав
 • Мнения: 1 700
А само с подовото наистина колко градуса е .

# 21
 • До морето
 • Мнения: 5 639
Ами поддържаме 23 долу и 21 в спалните. Във всяка стая си има термостат.

# 22
 • Велики Преслав
 • Мнения: 1 700
Ами това е супер, а колко стпува помпата.

# 23
 • Мнения: 790
И ние сме с подово на пелетна горелка. Топлината е равномерна и приятна, според мен това е най-доброто отопление. С три деца сме, постоянно са по пода и изобщо не се притесняваме да не настинат и т.н. вкъщи е почти 24-25 градуса, в спалните държим около 20.

# 24
 • Мнения: 362
Започваме строежа на къща, около 300 квадрата(засега). Обмисляме още с какво да се отопляваме. Няма прекарана газ наблизо и ще ни излезе около 8 хиляди лева с котела. Другата ни опция е с пелети или термопомпа. В момента се отопляваме на газ и климатици, имаме загуба на топлина от дограмата и сметката за газта
на месец е около 600 лв и 300 лв ток. Имаме и вила, там сме на пелети и конвектори, площ 400 кв и излиза изгодно, но е малко хамалогия с това пренасяне. Май не ни се занимава пак с тази газ и пелети и обмисляме термо помпата, въпреки, голямото вложение. Ще ми е интересно да прочета мнения, темата ще ми бъде полезна.

# 25
 • Sofia
 • Мнения: 2 290
Здравете,

Ние сме ориентири към котел на полети за къща от 190 кв, която планираме да обитаване през уикендите.

Ще съм признателна ако можете да препоръчате  филма изпълнител, която да предлага и котела

# 26
 • До морето
 • Мнения: 5 639
Изненадвате ме за газта, аз винаги съм мислела, че това е най-изгодния вариант, но нашият град е много слабо газифициран.

Писах по-горе- ние избрахме термопомпа. Както и да го смятахме за повече квадрати пелетите не са изгодни, а хамалогията въобще не ни беше опция. Сравняваме сметките с роднини и приятели, които отопляват същите квадрати с пелети - ами по-скъпо им е.

# 27
 • Мнения: 4 347
Ами това е супер, а колко стпува помпата.
Цената на термопомпата заваси от мощността й и от марката. Обаче в цената на такова отопление влизат и разходите за цялата система. Тръби, разширителен съд, бойлер, изграждане на подовото с изолация, специална замаска. Също така може да е с радиатори. Ако термопомпата се използва и за охлаждане, то радиаторите са специални и водата от тях, коята се отделя както при климатиците се отвежда в тръби, свързани с канализацията или пък в специални полдложки, които трябва да се почистват редовно. Разход за термостати, контролни пана и т.н. В нашият случай за обща отопляема площ от 110кв.м. с термопомпа Мицубиши 14 kW, бойлер 300 л, подово без радиатори и два слънчеви колектора за топла вода с труд и материали ни излезе -30 000 лв. Работи нон-стоп от 2 месеца, но на промишлен ток и още.се доизгражда. Не са поставени термостатите, още не са включени соларите и едва от 1.03.21 сме с потребителски ток. До сега сметките ни при тези условиа бяха по около 300 лв. на месец. Чисто, топло и постоянно наличие на топла вода. Температурата на помещенията е 22  градуса. Около Коледа и НГ бяхме вдигнали температурата на 24 градуса и беше прекалено топло. Особено за спане беше много топло и намалихме температурата на входящата вода. Оше не можем на контролираме стайната температура. Сега монтират термостатите.
За сега сме много доволни.

Последна редакция: ср, 10 мар 2021, 10:52 от fatalina

# 28
 • Мнения: 524
Здравейте! След цялостен ремонт на жилище в старо строителство ( изолация с вата и фибран) сметките ни за ток за хол с климатик, 1 кухня с готв. печка, пералня и хладилник и 1 спалня ( на малкия) с конвектор са между 250-280лв. на месец. Климатика и конвектора са уж енергоспестяващи. Най- голямия проблем пред нас е че след раждането на второто ни дете ( през Септември тази година) ще трябва да започнем да отопляваме и нашата спалня, където вмомента не отопляваме заради високите сметки, и така със сигурност ще надвишим 300 лв. ток ( което е почти цялото ми майчинство). Чудим се какво да правим, за да спестим от ток? От къде идват тези големи сметки? Апартаментът е с изложеие изток (спални)/ запад (хол+ кухня в едно). Моля за съвет, защото явно ще се местим всички да спим в хола и така ще караме зимите 😭😭😭

# 29
 • Велики Преслав
 • Мнения: 1 700
Първо, конвектор, енергоспестяващ няма. КПД на един нагревател е 100%, има комфортно топлещи конвектори. На мен сметката ми се вижда нормална. Съберете пари, сега идва лято и купете друг климатик. Този апартамент, колко е голям?

# 30
 • Мнения: 2 436
Janet, проблемът е в конвекторът. Ние по-рано се отоплявахме с 2 конвектори и сметките бяха между 350 и 400лв. Смених е ги с 2 климатика, купихме и сушилня, и вече втора година максималната ни сметка е била 220лв.

# 31
 • Мнения: 1 623
Janet, както са ти казали икономичен конвектор няма, климатика каква марка и мощност е, колко е голямо жилището? Зависи и на колко градуса държите климатика зимата, всеки градус нагоре вдига и сметката нагоре. Купете климатик и за другата стая, ще ви падне потреблението на електроенергия.

# 32
 • Мнения: 89
Момичета,подавайте жалби,ако имате съмнения!!
След жалбата,първата сметка падна със 70 лв,а втората със 100 лв!

# 33
 • Велики Преслав
 • Мнения: 1 700
Вобще няма нужда от жалба, нормални са и сметките

# 34
 • Далечният изток
 • Мнения: 3 208
И според мен е нормална сметка за това потребление.
Единственото ви спасение е да махнете конвектора.
У нас климатик, който работи непрекъснато, втори климатик се пуска само вечер в едната спалня, бойлер непрекъснато включен, фризер, хладилник, пералня, фурна - токът е между 130 и 150 лв.

# 35
 • Мнения: 524
Първо, конвектор, енергоспестяващ няма. КПД на един нагревател е 100%, има комфортно топлещи конвектори. На мен сметката ми се вижда нормална. Съберете пари, сега идва лято и купете друг климатик. Този апартамент, колко е голям?

Не сме плащали повече от 130-150 лв на месец през последните 7 години по квартири. Жилището е 100 кв.м без терасите, като махнем едната спалня която не отопляваме вмомента пада на 84 кв.

Сега като гледам коментарите повечето мислите, че ако сменим конвектора с климатик сметките ще паднат? Обаче трябва да вземем 2 климатика ( защото ще имаме още едно дете от Септември 😀), което значи че кажи/речи сметките с 3 климатика ще са колкото 1 климатик + 1 конвектор както до сега. Няма ли друго решение???? Спалните всяка са по 16кв. Климатика не сме го пускали на повече от 24 градуса, а конвектора на повече от 22. Не ми се ще дечицата да спят на климатици 😭

# 36
 • Велики Преслав
 • Мнения: 1 700
Моето си спи на климатик  нищо му няма.
    Купувате 2 климатика, ама хубави. И ще плащате по малко. Вече ако искате подробности, пишете.

# 37
 • Мнения: 4 117
Моето дете от бебе живее на климатик, нищо и' няма.
За жилище 75кв.м. с три климатика, бойлер всяка вечер, понякога и през деня, всекидневно готвене, почти всеки ден пералня, тази зима най-високата сметка е 200лв или много малко отгоре, миналата зима до 230 лв мисля стигнахме, но беше по-студено.
Климатиците максимално на 22градуса, но явно са добри, защото по термометър в стаята е 20-22 градуса, зависи колко е студено навън.
Имате ли съседи? Ако нямате, се налага да поддържате по-високи градуси на уредите и оттам да плащате повече.
Хубави климатици, съобразени с кубатурата на стаята, това е решението според мен.

# 38
 • Велики Преслав
 • Мнения: 1 700
Ама тези хора, се опитват да топлят с конвектор и климатик. Не може да искат по-ниски сметки. Просто, са нормални.

# 39
 • Мнения: 42 662
Не разбрах преди ремонта живели ли сте там и ако да, с какво сте се топлили и колко сте плащали.
Иначе сравнения с други жилища няма как да се прави, има си студени апартаменти, които теглят много.

Относно климатиците, преди да ги купите, идете на гости в някои познати с такова отопление и вижте как ви понася. На мен лично ми е много некомфортен този тип отопление и ако нямах ТЕЦ щях да съм на конвектори, колкото и да е скъпо.

# 40
 • Велики Преслав
 • Мнения: 1 700
НСЧ. Зависи какви ще са климатиците на тези хора. Аз имам много климатици,  скъпи хубави, икономични, топлят много. Ходил съм на гости в хора с по-нисък клас. Ами хладно, шумно, духащо.

# 41
 • Мнения: 524
Не разбрах преди ремонта живели ли сте там и ако да, с какво сте се топлили и колко сте плащали.
Иначе сравнения с други жилища няма как да се прави, има си студени апартаменти, които теглят много.

Относно климатиците, преди да ги купите, идете на гости в някои познати с такова отопление и вижте как ви понася. На мен лично ми е много некомфортен този тип отопление и ако нямах ТЕЦ щях да съм на конвектори, колкото и да е скъпо.

За първа зима сме тук, жилището го купихме лятото и направихме цялостен ремонт. Ами честно казано и в по- малки и в по- големи квартири сме живели. Като сме се отоплявали и  с 1 конвектор + 1 климатик в бившата квартира, печка и бойлер (което е стщото като тук) сметките бяха не повече от 150 лв.
За жалост аз съм против климатиците, защото ми изсушават гърлото и носа, както и ако спя на климатик се схващам. Чудя се дали маслените радиатори биха намалили сметките за ток?

# 42
 • Мнения: 312
Няма да ги намалят. Откъде-накъде. Ще замените един нагревателен уред с друг. 2кВт с 2кВт. При маслените ще има по-бавно стопляне на радиатора защото първо маслото трябва да се загрее а после по-бавно изстиване. И накрая е все тая....

# 43
 • Велики Преслав
 • Мнения: 1 700
Вижте, дано не е грубо но. Разберете. Няма икономичен уред с нагревател. Пак ще харчи колкото конвектора. Като не искате да исушава ще си вземете такъв с овлажняване.

# 44
 • Мнения: 312
О забравих за сухотата. Купете си един ултазвуков овлажнител за 30тина лева и си го пускайте когато и където  искате. Този проблем няма да ви е на дневвн ред и ще можете са се замислите за реално разрешаване на проблема с високите сметки -  допълнително изолиране или скъпи климатици. Казвате че сте правили изолация, но да не би помещенията над вас да са студени и топлината да отива в съседите отгоре. През тавана се губи много топлина, все пак топлото отива нагоре.

# 45
 • Мнения: 1 623
Ако жилището е добре изолирано, с малки топлозагуби дори и като спрете отоплителният уред топлината се запазва в стаята. Ние вечер изключваме климатиците, защото става много топло, а обичаме да спим на по хладно. Най икономичният вариант ще ви е с хубав климатик, има модели с които отоплението и охлаждането е много комфортно, но са по скъпи.

# 46
 • Мнения: 524
О забравих за сухотата. Купете си един ултазвуков овлажнител за 30тина лева и си го пускайте когато и където  искате. Този проблем няма да ви е на дневвн ред и ще можете са се замислите за реално разрешаване на проблема с високите сметки -  допълнително изолиране или скъпи климатици. Казвате че сте правили изолация, но да не би помещенията над вас да са студени и топлината да отива в съседите отгоре. През тавана се губи много топлина, все пак топлото отива нагоре.

Така е, отгоре и отдолу ( над спалните) никой не живее. Отдолу над хола с кухнята живеят баба и дядо, които отопляват само тази стая, но наистина си личи, че в нашия хол си е по- топло от спалните.
Овлажнителя е добра идея наистина, не се бях замисляла.
Сега четох и за някакъв вариант за котле с пелети и радиатори, но това сигурно ще излезе много скъпо, а и ние като скоро правихме ремонт сигурно ще трябва да се пробиват стени за радиатори и тн, така ли е?

# 47
 • Мнения: 312
Това е темата само за сметките за ток, а започнахме друго да говорим. По-скоро въпросите ви са за друга тема.
П.С. как я мислите тази работа след ремонт с котле с пелети в апартамент..... Пак наново тръби, радиатори, мръсотия.... Въобще има ли място за котел, бункер за пелетите. То ви трябва една отделна стая в която да цялата инсталация. Трябва ви изолация особено на тавана щом отгоре е студено. Гипсокартон с вата или плочи мултипор. Но тези неща трябва да се предвидят още при ремонта. Засега най-бързото е минаване на климатици висок клас. Всеки друг обикновен отоплителен уред ще харчи същото количество ток....

# 48
 • Мнения: 6 558
Преди 4 години продадох апартамент, 60км.м, който на ток с два конвекторни радиатора правеше сметки 340лв, при положение, че и под нас, и над бяха обитаеми жилищата, а и имахме изолация и вътрешна, а външна и пвц дограма с ка стъкло. Сега плащам заем и съм на ТЕЦ. Сметката ми за ток е 30лв на месец, а за две стаи и кухня + топлата вода - не повече от 200лв преди две години. Миналата и тази зима бяха топли и повече от 140лв не съм имала.

# 49
 • Мнения: 524
Това е темата само за сметките за ток, а започнахме друго да говорим. По-скоро въпросите ви са за друга тема.
П.С. как я мислите тази работа след ремонт с котле с пелети в апартамент..... Пак наново тръби, радиатори, мръсотия.... Въобще има ли място за котел, бункер за пелетите. То ви трябва една отделна стая в която да цялата инсталация. Трябва ви изолация особено на тавана щом отгоре е студено. Гипсокартон с вата или плочи мултипор. Но тези неща трябва да се предвидят още при ремонта. Засега най-бързото е минаване на климатици висок клас. Всеки друг обикновен отоплителен уред ще харчи същото количество ток....

Написала съм още в началото на въпроса ми, че целия апартамент, дори коридора е изолиран с гипсокартон + вата, на места и фибран. Има котелно помещение в апартамента, което преди се е ползвало за тази цел. Лека вечер

# 50
 • Мнения: 6 558
Щом имате котелно помещение за тази цел, моят съвет е да го ползвате. 100кв.м жилище и при положение, че под и над Вас не отопляват ще минете 400лв/ месец за ток с конвекторни радиатори. Ако сте сложили и стъкла 4 сезона, сте се лишили от топлината на слънцето. Вярно, лятото пече доста, но в зависимост от етажа и имате ли тераси пред стаите може и изобщо да не влиза вътре слънцето.

Общи условия

Активация на акаунт