COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 316 004
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 1 365
Нали и без това си се пазите, какво значение има с ваксина ли сте, с първа доза ли сте или с втора. Мерките са си все едни и същи.
Или идеята е да си стоите плътно вкъщи между дозите, тогава го разбирам.

# 1 366
  • на пъпа на Златията
Ама какви 3 месеца след АЗ?!? Три седмици.
Грешно  ли е написано  че след първа доза АЗ  трябва да се постави втора  от 10 до 14 седмици  след 1=та??

# 1 367
  • София
Нали и без това си се пазите, какво значение има с ваксина ли сте, с първа доза ли сте или с втора. Мерките са си все едни и същи.
Или идеята е да си стоите плътно вкъщи между дозите, тогава го разбирам.

Идеята е като станат повечко ваксинираните, мерките да започнат да отпадат...

# 1 368
  • София
Грешно  ли е написано  че след първа доза АЗ  трябва да се постави втора  от 10 до 14 седмици  след 1=та??
Не.
Но 70% от защитата идва 3 седмици след първа доза. Разсрочването на втората доза с повече от 10 седмици качва тази защита до над 82%

# 1 369
  • София
Ох, Рорик, ти пишеш за изграждането на антитела, не за поставянето на втора доза, Това изграждане на антитела коментирам:
Скрит текст:
Защо да са по-уязвими, Пехоко? Ако имаш предвид, че имунитетът им е отслабен от ваксината, това са пълни глупости. Имунната система може да издържи на наистина огромно натоварване, като това на микроби, които се размножават доста бързо, ваксините са капка в морето за капацитета на имунната система.
През живота си човек ще произведе между 1 милион и 100 милиона различни антитела, така че можеш да си представиш, че имунната система никога не спи. Естествено, след тежко боледуване, особено от нещо, което с разни трикове допълнително ти е подтиснало иммуната система, може и да си изтощен, но след ваксина абсурд.

Прави ми впечатление че  и след боледуване и след ваксина  тялото  бавно изгражда антитела или  общо казано защита  срещу вируса. Около месец за фазера и модерната и  3 месеца  след АЗ .
Не зная как е при грипа А, Б.....?
Създаване на антитела и поставяне на втора доза са две различни събития.

# 1 370
Ето за да не говоря наизуст:
https://bnt.bg/news/doc-shivarov-celta-na-vaksinata-e-da-sazdade … 1-292504news.html
Цитат
Целта на ваксината е да създаде протективни антитела, за да не може човек да се разболее. Останалите компоненти на имунната система, които специфично биват образувани, за да отговорят на това предизвикателство, имат по-голямо значение за ограничаване на заболяването.

# 1 371
  • на пъпа на Златията
Ох, Рорик, ти пишеш за изграждането на антитела, не за поставянето на втора доза, Това изграждане на антитела коментирам:
....създаване на  антитела и поставяне на втора доза са две различни събития.
Предполагам че  повтарянето на дозата е съобразено с изграждането на достатъчно ефективна защита .А това не се получава още първия месец  при АЗ,
Просто искам да си изясня.

# 1 372
"Молете се за чудо":
Около 8,4 милиона американци продължават да имат симптоми месеци след като са преболедували ковид. В пост-ковид клиниките в цялата страна, лекарите бързат да получат отговори и лечение за това, което някои наричат "втора пандемия".

https://www.nbcnews.com/video/-pray-for-a-miracle-covid-long-hau … ter-102192709794?

# 1 373
Понеже не съм държелив на любопитство ходих да профукам едни пари 2 седмици след дизастрата:

Скромно, но да не забравяме, че е твърде рано и се надявам да растат нататък. Де да растяха и други работи така... Grinning

това е супер!! Simple Smile потвърждава и данните за другите две ваксини, че от 2 седмици нататък след първата доза защитата е значителна - за Pfizer 92,6% (при предишните проучвания е спомената ефективност 52%, но изследванията са правени през първите две седмици след първа доза; и при Модерна е подобен процентът

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2036242

Цитат
Polack et al. (Dec. 31)1 report a vaccine efficacy of 94.8% against Covid-19 after two doses of the messenger RNA (mRNA) vaccine BNT162b2 (Pfizer–BioNTech). The authors also report a vaccine efficacy of 52.4% from after the first dose to before the second dose, but in their calculation, they included data that were collected during the first 2 weeks after the first dose, when immunity would have still been mounting.1 We used documents submitted to the Food and Drug Administration2 to derive the vaccine efficacy beginning from 2 weeks after the first dose to before the second dose (Table 1). Even before the second dose, BNT162b2 was highly efficacious, with a vaccine efficacy of 92.6%, a finding similar to the first-dose efficacy of 92.1% reported for the mRNA-1273 vaccine (Moderna).3

# 1 374
  • София
Скрит текст:
....създаване на  антитела и поставяне на втора доза са две различни събития.
Предполагам че  повтарянето на дозата е съобразено с изграждането на достатъчно ефективна защита .А това не се получава още първия месец  при АЗ,
Просто искам да си изясня.
Грешно предполагаш. ПРи АЗ антителата започват да се изграждат третата седмица след първата доза.

# 1 375
То па едни капацитети ни цитираш...
Имунната система е всичко друго освен инертна. Не е вярно, че клетъчният имунитет реагира за месеци. И не може да се разглежда клетъчния отделно от хуморалния, както вродения отделно от адаптивния.
Пазят се ваксинираните все едно нямат ваксина. Докато се разгърне хуморалния имунитет.
Ще си позволя да ти предложа като специалист една статия:
https://science.sciencemag.org/content/371/6529/eabf4063
Цитат
И двете асоциации са в съответствие с хипотезата, че Т-клетките и В-клетките с памет на SARS-CoV-2 биха могли да ограничат значително разпространението на SARS-CoV-2 и / или кумулативното вирусно натоварване, което води до намалена тежест на заболяването COVID-19. Вероятността от такива резултати също е тясно обвързана с кинетиката на инфекцията, тъй като отговорите на паметта В и Т-клетките могат да отнемат 3 до 5 дни, за да отговорят успешно на инфекция. Както беше отбелязано по-горе, като се има предвид относително бавният ход на тежкия COVID-19 при хората, отделенията на имунната памет в покой могат потенциално да допринесат по значим начин за защитен имунитет срещу пневмония или тежък вторичен COVID-19. Наличието на субстерилизиращи неутрализиращи титри на антитела по време на излагане на SARS-CoV-2 би притъпило размера на първоначалната инфекция,37 , 72 - 74 ) и наблюдения на ваксините срещу SARS-CoV-2 при нечовешки примати ( 48 , 67 , 75 ).
Извод който може да се направи от научната статия - само висок титър протективни антитела може да донесе стерилизиращ имунитет на заразеният.

# 1 376
Далай Лама се е ваксинирал с Астра Зенека днес. Призовава хората да надмогнат страховете си.

https://novini.bg/sviat/azia/649776?fbclid=IwAR04T_bspfKcyajDrl2 … Vz069uTSk_nfndEhM

Понеже гледам различни групи във ФБ за короната и ваксините ми направи впечатление това. Един човек пита след като е боледувал леко и почти не е имал симптоми, но е с доказан ковид бил, дали да ходи да се изследва -бял дроб, сърце и изобщо дали има смисъл. Та му отговаря човек, който е карал по същия начин, но нещо след няколко месеца не се чувства много добре-задух, умора...оказва се увредена клапа на сърцето. И двамата мъже са на средна възраст и не са затлъстяли или нещо..нямат и придружаващи заболявания. Други се оплакват, че ту се оправят и с надежда да приключи всичко и пак се почва отначало-умора , отпадналост, лека температура... Това такива хора, които не са влизали в болница и сравнително леко са преболедували. Та.. тези дето уж леко са го изкарали и не било трагедия ...по-добре да не се случва и да не повтаря. Имаше жена, която писа , че няколко пъти го е карала и то доказано с тестове, защото не и вярваха писа. За децата също се оплакват, че има тежки случай на каране в семейството вече, не са в болница, но не е както преди дори не се разбира те дали са болни.

# 1 377
  • в страната на чудесата
Тайс, няколко души тестнахме преди втория файзър. Имаха около 500-700 антитела по теста на Abbott, който дава положителен над 50, а протективен титър над 1050.
Но нямам данни от филда така да се каже за повече хора.
Според големите серии след трета седмица първа доза Астра дава антитела, а след пета протекция за фаталитет...

# 1 378
Лейка, много са ми полезни мненията ти, ама може ли по-простичко. Направо се чувствам дебил((
Може ли да обясняваш по-лаишки за такива като мен, щото и аз искам да знам, но... Знам, че ви е трудно на медиците и си се разбирате, ама на мен ми звучи на китайски направо. Може и в мен да е вината, ама...моля , по-простичко, за по-простички хора да разберем и ние((

# 1 379
Тайс, няколко души тестнахме преди втория файзър. Имаха около 500-700 антитела по теста на Abbott, който дава положителен над 50, а протективен титър над 1050.
Но нямам данни от филда така да се каже за повече хора.
Според големите серии след трета седмица първа доза Астра дава антитела, а след пета протекция за фаталитет...
Мерси!
Не ти разбрах всичката терминология, но схванах.
Фаталитет равно ли е на ...ритане на камбаната.
А, Фани 😀.
Добре си пише, това си е професионална терминология.
Да ти преведа - добре сме ващсинираните и по- добро ни чака.

Общи условия

Активация на акаунт