COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 311 843
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 7 575
  • При семейството си
Андариел, както виждаш, в условията на пандемия нищо от нормалното, познатото, общоприетото не важи.

# 7 576
  • София
То си важи, но ние сме склонни да го пренебрегваме именно на принципа на по-малкото зло.  Но е добре поне човек да е наясно, че прави компромиси под натиск, отколкото да отрича или да вярва на всяко нещо, което трябва да заглади положението. Забравяме, че живеем в реалния свят, в който точно в този момент на криза основно действат правилата на интересите, а не правилата на морала. Затова и си имам не едно, а сто на ум какво ни приказват.

# 7 577
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Не знам за теглилките... не са малко примерите, и то в едно семейство, при които уж най-рисковите успяват да преминат, а тези, за които най-малко си се притеснявал - не.
Няма и месец откакто си замина наша близка, енергична и активна 10-тина дни преди това, а мъжът ѝ (с онкологично заболяване, много отслабнал, с 61 хемоглобин, заради когото ходеха по болници и при които обикаляния най-вероятно се заразиха и тя, и той, и синът им -  успя да се справи.
Моите включвания по темата в повечето случаи са най-вече емоционални - аз нямам медицинските познания и не искам да разсъждавам върху целия този поток от разнопосочна информация, която се излива върху нас. Не само не искам, започнах вече да се отвращавам - сериозно взе да ми действа на психиката това.
Имам чувството, че ни се дава избор без избор, поставени сме в ситуация, в която започваме да се делим класово според това до каква ваксина сме успели да се доберем..
За себе си избрах на игнорирам всичко това и да направя възможния за момента избор (и като една зла жена успях и мъжа си най-сетне да подкарам на заколение Grinning) и днес сме двама от
2 383-мата. Аз се чувствам психически по-добре, а мъжът ми чака да се гътнем Grinning
Ужасно се изморих не от неудобствата, които създаде цялата тая работа, а от притесненията, които за съжаление не се оказаха напразни, и то в близкия ми кръг. Липсват ми хората, които си отидоха заради това чудо - и знам, че ги отне от нас преждевременно. Много ми се иска да виждаме вече светлината в края на тоя тунел, а не идващия влак.

# 7 578
Явно Pfizer не са 100%  ефективни срещу хоспитализация и тежко протичане. В Израел към момента 11% от хоспитализираните са хора,  получили и двете си дози ваксина. От тези, които са на апаратна вентилация също не малък процент са с приключена ваксинация - 8%.
Не в ясно тези бройки хоспитализирани как се отразяват на 100-те % ефективност, защото може да е съвсем малко отклонението (например 99,5% вместо 100%).
https://www.bgonair.bg/a/4-world/221627-izrael-s-novi-polozhitel … po-malko-zarazeni

# 7 579
Аз се ваксинирах на 25-ти с първа доза на Зенека. Първата нощ въобще не спах, треска, дискомфорт, болка в мускулите и някаква нервност цяла нощ, едно такова точно като ПМС ми беше. На втория ден треската премина, остана много силното главоболие и болка в мускулите, обща отпадналост. На третия ден лек дискомфот, но щом събрах сили да си направя редовните силови упражнения плюс лек "побой" над боксовата круша, явно се възстановявах:stuck_out_tongue_winking_eye:
Днес съм пушка, с раничката и над 10 км.вървене пеша.
За съжаление, в Бургас дадохма свидна жертва, трагичният случай с родилката, която всички познавахме като много талантлив художник, организатор на събития и благотворителни инициативи, безкрайно светла и добра душа:cry:
Е, на фона на тази и на стотиците други подобни трагедии съм готова и седмица да се чувствам като премазана с валяк от ваксината, но поне да имам надеждата, че ще изкарам по-леко вируса, ако ме сполети...
Иначе и аз съм бясна на съгражданите ми. Тръгнали на тумби по улиците без маски! Тийновете не искам и да ги коментирам даже, срещанах по пътя си сигурно стотици на възраст 14-20 г....един нямаше маска!Те са безсмъртни! Родителите им явно смятат същото...

# 7 580
На открито маските са повече от излишни. Това, че бургаският кмет е решил да имитира дейност с маски на открито, е друг въпрос.

# 7 581
  • Там,където се събуждам щастлива.
На открито маските са повече от излишни. Това, че бургаският кмет е решил да имитира дейност с маски на открито, е друг въпрос.

Не отнасящо се при липса на дистанция. Нашите ученици точно така се заразиха (5 бройки). Общували са само навън заедно.
Това е и причината на GGD (РЗИ) да се затруднява
 кого да кара да се тества. Изникват един след друг случаите.

# 7 582
Мисля, че доста хора тук бъркат "нормално" с "проявяващи се" с "приемливо". Може при 30 процента от докладвалите да има силно главоболие, но това нито го прави нормално, нито приемливо. Това е страничен нежелан ефект, който би трябвало да бъде оправен. Това, че ние под натиска на обстоятелствата решаваме, че е по-приемливо решение да преживеем страничните нежелани реакции, не ги прави нормални, а само говори за това, че сме притиснати да избираме между два риска.

Напротив. Всички са наясно със значението на думата "нормално", що се отнася до страничните ефекти. И щом това се случва не само при ваксини, но и при много други лекарствени средства, значи е "нормално" и засега науката и фармацията не могат да се преборят с тези реакции на организма и срещата му с подобно предизвикателство. Но когато това е цената на запазване на здравето или ефикасно лечение, дискомфорта наистина няма значение. Особено този, който е краткотраен и без последствия.  На 100 страници да се обяснява колко било тежко и неприемливо да се почувстваш малко неразположен, на фона на онова което преживяват сериозно болните, си е проява на каприз.

# 7 583
С разширени вени / варикоза в областта на прасците съм от дете. След АЗ (24-72 часа) мъжът ми се оплаква от много подобни болки в краката. Няма видими разширени вени.
Движение и повдигане на краката му помагат.
Само споделям, без претенции че има общо с ваксината!
То след това безподобно обездвижване,  тепърва ще се сблъскваме с такива проблеми.

# 7 584
Мисля, че доста хора тук бъркат "нормално" с "проявяващи се" с "приемливо". Може при 30 процента от докладвалите да има силно главоболие, но това нито го прави нормално, нито приемливо. Това е страничен нежелан ефект, който би трябвало да бъде оправен. Това, че ние под натиска на обстоятелствата решаваме, че е по-приемливо решение да преживеем страничните нежелани реакции, не ги прави нормални, а само говори за това, че сме притиснати да избираме между два риска.
Това може да важи за лекарствата, но при ваксините не е така. Главоболие, температура треска и подобни при ваксините, не се държи на химията в самата ваксина, а на реакция на имунната система. Така че, можеш да се сърдиш единствено на имунната си система за това че ти е било зле.
 И аз не съм имала проблеми с противогрипната ваксина, ама от тази за пневмонококос ми беше зле няколко дена. Болка на мястото на убождането не съм го броила за симптом даже. Свекъра ми на 86 последно му беше зле 2 дена  от противогрипната пък.
От първа доза на Файзер не се е оплакал изобщо. След 2 дена ще му слагат 2ра доза.
Родителите ми и баба ми на 85г с по 2 дози Файзер почти никаква реакция. Един го наболявало малко ръката, друг бил отпаднал, трети му прилошало за 10 минути и толкова.
    Ами ваксини са. Организма при някоя може да реагира по бурно, отколкото при друга. И кой как ще реагира си е съвсем индивидуално.
    Ето че аз на грипната нямам реакция, но пък свекърът ми към абсолютно същата ваксина има.
     На приятелско семейство детенцето при задулжителните ваксини, всеки път с висока температура. Може и други симптоми да е имало, ама толкова малко дете няма как да разкаже. Ами нормално е. Повечето деца вдигат температура при ваксинацията. Ама не съм чула някой да прави драма от това.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 04:24 от geizer

# 7 585
Почти съм сигурна, че Богдан Кирилов в началото на ваксинацията  съобщаваше, че няколко човека са казали за болка в мястото на убождане, един е имал висока температура, която е преминала за един колко си часа,  лека алергична реакция и т.н Т.е не е изреждал нещо, което го няма в листовките. Но останахме с впечатление, че описаното в листовките е изключение и много малко хора имат такива реакции, а не е нещо  често срещано. Според мене хората биха били по- спокойни, ако знаят, че това се случва често и преминава бързо.
А след първия ден на масова ваксинация ген. Мутафчийски първо каза, че няма странични ефекти от АЗ. Преди това цяла нощ хората в социалните мрежи пишеха, че са се поуплашили сериозно. Малко по- късно с Балтов уточниха, че грипоподобни симптоми са нормални и отминават до два дни.

# 7 586
  • София
Богдан Кирилов няма как да съибщи, че 30% имат температура или втрисане, защото няма официалното такива доклади. При други обстоятелства препарати с толкова сериозни странични ефекти и толкова чести нямаше да бъдат пуснати. Но сега спасяваме ситуацията. Казах го няколко пъти, но ще го повтория. Няма нищо геройско да кажеш  два дни имах 39 и оживя", много по-геройско е да постъпиш отговорно и да съобщиш за уж нормалните реакции. Ако в листовката пише" Възможност за смърт"- изключително рядко, а има доста често доклади за подобно нещо, то листовката бързо може да бъде променена, както промениха тази на Астра и възможност за тежки странични ефекти. Фирмите имат нужда от повече доклади, за да видят какво не е наред и да го оправят

# 7 587
Да приемем, че Богдан Кирилов няма как да съобщи, но в щаба има директори на болници. Надали не са били наясно служителите как реагират след първа и втора доза.
Да, хората трябва да съобщават.
.

# 7 588
  • Пловдив
Прави ми впечатление, че понякога в темата се заявява категорично и безпрекословно, че маските на открито са напълно излишни. На мен обаче това все повече ми прилича на нещо като градска легенда. Аз знам за хора, заразили се при близък контакт на открито. Медиците не отричат с категоричност маските на открито.
Разбира се, огромна е разликата между открито и закрито. В края на октомври, когато бяхме в силен пик, лекарските асоциации бяха излезли с настояване за въвеждане на маски на открито. На снимките от Китай, показващи, че са се справили с вируса,  по улицата се носят маски. На снимките от Израел, показващи връщането към нормалното, също повечето са с маски навън. Според мен справянето и преборването включват и носенето на маска, когато е необходимо.
Аз за себе си съм приела, че носенето на маска навън не е абсолютно ненужно. Слагам маската, когато минавам по оживена улица или покрай тумба хора и дори, когато чакам да пресека на голямо кръстовище, където обикновено винаги много пешеходци чакат.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 09:33 от marzeliva

# 7 589
  • София
Виждам дискусия относно страничните ефекти. Ние сме с АЗ, първа доза. 10 часа след поставянето й при мен започна втрисане и лека Т 37.3 градуса. На сутринта вече бях пушка. На мъжа ми нищо му нямаше. Не мисля, че е болка за умиране, просто всеки организъм реагира по различен начин. Моя приятелка с Пфайзер имаше жестоко втрисане, като се е тресяла 22 часа на легло при втората игла. 17 години съм си поставяла противогрипни ваксини, включително и последната есен, и никога не съм усещала каквито и да било странични реакции, освен болки в ръката при мястото на убождане.

Общи условия

Активация на акаунт