COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 327 124
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 10 950
Hope4C,
Може ли данни за тази информация с получените дози, защото си спомням, че преди да обявят проверката за ваксинираната починала се оплакваха, че едва 40% от графика за доставки се е изпълнил.
Ако не се лъжа от очаквани около 450 хиляди дози АЗ за февруари, бяхме получили само 170 хиляди. Последния месец също не се сещам, за някакви големи доставки от нея, само една мисля си дойде, точно като правеха проверката и затвориха регистъра.

# 10 951
Хората не са нито толкова глупави, нито се отнаст несериозно, напротив, ако сега си сложиш първа доза АЗ или след месец първа доза РНК, с коя ще си по-рано защитен?

С АЗ, защото след 3 седмици ще имаш вече някаква защита. За РНК ще чакаш 1 месец + още 3 седмици, а това в България е цяла вечност, защото в момента сме в голяма вълна. Докато дойде защитата от РНК ваксината, реално вълната може и да е приключила. Ти естествено сигурно гледаш от твоята камбанария, млада, здрава, можеш да чакаш още няколко месеца, но на човек във висок риск е лош съвет да му казваш да чака и 1 ден повече. Всеки ден излиза статистиката на недочакалите.

Това не е вярно.

Рискът от инфекция две седмици след първа доза иРНК ваксина намалява с над 80%. И продължава да пада след това. Не знам откъде идва объркването че трябват 1 месец + 3 седмици.

https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-vaccines-int-idUSKBN2BL2UW

ПС: Да, аз написах, че има ~200,000 отлежаващи дози от АЗ. Толкова ми излизаше разликата между получени и сложени. Не мисля, че има дори минимален риск да има липса на втори дози. Напротив - ще хвърляме/даряваме в един момент.

Добре, тогава 1 месец плюс 2 седмици. Единият месец е от условието на задачата да сложиш  ваксината 1 месец по-късно.

# 10 952
Някой не написа ли в темата, че в момента имаме 200 хил. дози които стоят в хладилниците?
Ама в такъв случай пък не разбирам кое налага удължаването на периода между първа  и втора доза. Слагай там който желае АЗ да втора игла и това е....Ние чакаме "началниците" сакън да не сбъркаме нещо. Жалка история! Ваксинационната ни кампания се води от ЕС, а там както се знае последна грижа им е българския национален интерес и в частност здравеопазването.
Аз не мога да си обясня отлагане с още един месец на АЗ, ако така или иначе ще слагат нея като втора доза. А ако се реши да е друга ваксина втората доза и на хората им изтичат 12-те седмици, ще има ли веднага наличност от друга ваксина да им се сложи? Заделили ли са бройки за 250 хиляди човека? Или по-важното е да угодим на външния натиск, а какво ще става с хората после няма значение.

# 10 953
В момента цялата кампания е толкова оплескана, че никой в нищо не е сигурен. Лошото е, че няма и на кого да се задават неудобните въпроси, всеки се е вторачил в НС и първото му заседание. Междувременно безобразията си вървят.....

# 10 954
0001, не мога да ти дам линк с информацията накуп, защото я събирах от отделни статии тип “новина” за получени дози на различни дати. Не знам защо не публикуват суровите данни. Само за март имаше доста сериозно количество АЗ - в пратки от по 76К и 150К дози.

Лили, извинявай. Разбрах нещо съвсем различно от написаното от теб. Все едно един месец трябва да чакаш между двете дози (напр. Модерна) и после още три седмици след втората. И чак тогава имунитет. От написаното не включих, че говориш за чакането без ваксина изобщо.

# 10 955
Почти сигурен съм , че това с 200 хиляди ваксини налични на АЗ не е истина.
Сега намерих една статия на БТВ от края на февруари в която се казва, че общо сме получили 291 хиляди дози ваксини , като 117 хиляди са били АЗ от очаквани 450 хиляди.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/kolko-vaksini-shte-pristignat-s- … -astrazeneka.html

Не е достатъчно да се гледа какво е трябвало да получим, а какво сме получили.
По едно време преди скандалите бяха спрели даже зелените коридори , защото бяха се изчерпали АЗ.

# 10 956
Точно така де - 117,000 февруари, март няколко пъти по 76К и май веднъж 151К. И в момента няколко седмици по 20К. Колко ти дава това? Над 400,000 до момента. Сложени са по-малко от 250,000. Разликата е грубо 200,000, които стоят някъде.

# 10 957
А ако решат и тук да слагат РНК като втора доза на хората, които имат първа с Астра Зенека, дали ще има достатъчно количество РНК ваксини? Или първо ще чакаме неопределено време да решат изобщо какво да правят, после ще чакаме още, докато получим достатъчно количество и хората с първа игла Астра изобщо успеем да се доберем до РНК за втора? Да не говорим изобщо, че решенията се сменят постоянно и няма никаква сигурност и гаранция кое как ще се случва. Недоумявам защо се създава цялата тази каша.

# 10 958
Към 11.04.21 са получени над 460 Хил. АЗ и към същата дата са налични над 222 Хил. дози АЗ.
0001, данните са от хора в нета, които водят статистика и то вярна статистика.

# 10 959
Докрая на седмицата да казват какво ще правят, а не да отлагат вторите дози с 1 месец. Аман.

# 10 960
  • София
Birdflower, ще се оплескат още повече нещата, ако решат да слагат иРНК като втора доза. В момента иРНК са най-желаните ваксини. Ако отидат за хора с първа доза Астра Зенека - двойно прецакване: първо, на хората, които чакат именно тези ваксини, второ, на тези, които са и за втора доза. Не мисля, че чакаме чак такива големи количества... Janssen, която изисква само едно поставяне, е абсурд да отиде за втора игла, с нея имаме шанс да се ваксинират разни скептици, които гледат на имената на ваксините като на марки обувки.
За мен поведението ни е твърде предпазливо. Все се ослушваме като заек в тръстика кой какво ще ни каже, не можем сами нищо да кажем. Кунчев, Ангелов и Мутафчийски се изредиха да се репчат да слагаме каквото има, сега къде е тази самоувереност?
Все пак съм оптимист, че ще успеем да договорим повече иРНК ваксини и ще се отпушат нещата. Да не забравяме, че се чака одобрение и на още ваксини, включително и антигенни.

# 10 961
Към 11.04.21 са получени над 460 Хил. АЗ и към същата дата са налични над 222 Хил. дози АЗ.
0001, данните са от хора в нета, които водят статистика и то вярна статистика.
Ако им е вярна статистиката значи, няма излишни ваксини АЗ, а почти стигат за завършването на имунизацията им с две дози.
А за другите ваксини каква статистика вадят тези хора от нета с точните данни.
Има ли изостанали модерна и пфайзер за простосмъртните, че днес четох, че яко ваксинирали приоритетни ритнитопковци.

# 10 962
При положение, че успяха много сериозно да намалят разпростравението реално всички с 1 доза в момента са по-защитени, дори и тези без нито една доза.
Което и всъщност е целта на ваксинирането и изграждането на колективен имунитет и на което цял свят се надява, че е път към прилючване на пандемията

# 10 963
Birdflower, ще се оплескат още повече нещата, ако решат да слагат иРНК като втора доза. В момента иРНК са най-желаните ваксини. Ако отидат за хора с първа доза Астра Зенека - двойно прецакване: първо, на хората, които чакат именно тези ваксини, второ, на тези, които са и за втора доза. Не мисля, че чакаме чак такива големи количества... Janssen, която изисква само едно поставяне, е абсурд да отиде за втора игла, с нея имаме шанс да се ваксинират разни скептици, които гледат на имената на ваксините като на марки обувки.
За мен поведението ни е твърде предпазливо. Все се ослушваме като заек в тръстика кой какво ще ни каже, не можем сами нищо да кажем. Кунчев, Ангелов и Мутафчийски се изредиха да се репчат да слагаме каквото има, сега къде е тази самоувереност?
Все пак съм оптимист, че ще успеем да договорим повече иРНК ваксини и ще се отпушат нещата. Да не забравяме, че се чака одобрение и на още ваксини, включително и антигенни.

Именно, вместо нещата да стават по-лесни и организирани, ние ги оплескваме и прецакваме още повече. Не вярвам, че на този етап ще могат да осигурят и гарантират достатъчно количество РНК за всички - и за хората, които си ги чакат по план и за такива като мен, които евентуално може да се окаже, че трябва да си ги сложат.  Да, в Германия и Франция може и да го практикуват успешно, но при нашата оправия и организация, това не е достатъчен довод за мен, за да го приемат и тук. Само си представям при едно такова решение какъв хаос ще настане.

Затова силно се надявам този път да проявят някаква твърдост и самоувереност, и да действат според нашите възможности и реалности. Дано, ама надали. Дори и да успеем да договорим повече РНК ваксини, силно се съмнявам, че това може да се случи в идния месец, месец и половина, т.е. в срока, в който много хора с Астра Зенека ще си чакат втората доза.

# 10 964
САЩ спират ваксината на Джонсън, докато разследват редки случаи на тромбоза

https://www.nytimes.com/2021/04/13/us/politics/johnson-johnson-v … lots-fda-cdc.html

Разследват 6 случая, всички на жени между 18 и 48 години. Случаите са се появили до 2 седмици след ваксината. Има един смъртен случай и 1 случай в критично състояние.

Досега с ваксината в САЩ са ваксинирани около 7 милиона души.

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 14:40 от LillyM

Общи условия

Активация на акаунт