COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 333 367
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 11 865
  • София
Лили, там ти е грешката, че мислиш, че мотивацията на хората трябва да е свързана само с риска от вируса. И Георги Маринов греши там. ЧеКа много добре го е казала. Да, логично звучи, че човек следва да се ваксинира срещу някаква болест, заради самата болест. Но то и досега не винаги е било така. Покрай тази пандемия много хора забравиха как е било преди. Защо хората водят децата си да ги ваксинират? Колко хора изобщо знаят какво е дифтерия, например? Не са я срещали, не знаят колко е опасна, не познават болни, не са виждали епидемия от нея, но ваксинират децата си. Защото ЛЛ на децата ги вика, знаят, че така се прави и отиват. Ами колко знаят от какво пази точно Пентаксимът, да кажем? ЛЛ казва - другият месец имате Пентаксим и хората пак си водят децата. Не знаят от какво пази, срещу какви щамове е. Да не говорим дали изобщо се интересуват кой е производителят, какви са страничните ефекти има и т.н. Просто така се прави и толкова. Пази там от някаква болест и до там. И досега имаше изисквания/ препоръки за определени дестинации да се правят ваксини - никой гък не е казал. Просто така се прави и никой масово не се е замислял. Скоро одобриха и ваксини срещу варицела у нас. Пак нямаше масови мрънканици "Ама защо, ама как, защо на този производител, а не на онзи". Когато отмине истерията покрай ваксините за Ковид повече хора ще се ваксинират, колкото и странно да звучи. Нямали сме традиции с незадължителните ваксини. Ами нямаме по същите причини - лоша организация и информационна кампания. Виж, че други потребители в чужбина пишат, че на тях им напомнят ЛЛ, с имейли ги канят за противогрипните. Ние просто не се сещаме в много случаи. Че аз преди време разбрах, че съм изпуснала реимунизация срещу тетанус, след като случайно видях списък с наборите подлежащи на ваксинация в една детска градина. Двама ЛЛ съм сменила и досега никой не ме беше питал "Я да видим имаш ли всички имунизации" или нещо от сорта. Тогава така се потресох, че разпитах доста познати и се оказа, че поне половината са така. Не знаеха изобщо, че след училищна възраст подлежат на някакви реимунизации. Та българите не сме някакви извънземни, както каза Бояна. Организацията ни куца, ама яко ни куца Joy

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 08:28 от sadlady

# 11 866
Sadlady, много хубав пост. И за мотивацията, и за познаването на болестта, като стимул да се ваксинира човек. Точно същото си мислех, че досега се ваксинирахме за куп болести, които познаваме само по картинка. Но и ваксините за тях са от години и с установен профил на безопасност.
Не виждам изобщо смисъл да се насилват хората пропагандно към ваксиниране. Като отмине истерията, като има достатъчно ваксини, като бъдат тествани по-дълго време и има повече данни за безопасността им, тогава много хора ще се ваксинират. В някакъв момент може и да включат тази ваксина в имунизационния календар, без да има съпротива (съмнявам се, но все пак не го изключвам). Но този момент не е сега, просто обществото в момента е твърде чувствително на тази тема. Особено след неуспешната стратегия за справянето с кризата.

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 11:49 от Анонимен

# 11 867
  • София
Имате право за мотивацията и понеже тук се ценят повече личните примери ще дам такъв. Никога не съм боледувала от заразни болести, не съм карала шарки, почти никога грипове и като цяло, се броят на пръсти моменти, в които ми е имало нещо. Страх, че ще се разболея нямам никакъв, но се ваксинирах.
 Та дори критични и доста твърдоглави хора като мен могат рязко да си сменят настроението и мнението по въпроса, видях много други да залитат в крайности и затова съм така уверена, че хората ще си променят мнението, ако наистина мнозинството не желаят да се ваксинират, в което наистина не вярвам и не наблюдавам. Бита определя съзнанието в много отношения и дори една яростна антиваксърка сред познатите ми, която обаче пътува много, след първите 200-300 евро за тестове по летищата обяви, че ще се ваксинира. Та има безброй битови причини човек да е с ваксина и те ще надделят над лошия маркетинг в един момент.

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 14:40 от Бoяна

# 11 868
Не знам къде четох -тук или на друго място за Израел. Отворили всичко, кафенета, ресторанти и....отиват да седнат (май наши там) и ги питат дали са ваксинирани, ако не са ...да не сядат до другите. Ми и аз така ще искам значи, ако ходя някъде-на почивка в хотела, в ресторанта, на басейна, в магазина...
Това призив за дискриминация по избран от теб критерий ли е?

# 11 869
Критерият е дискриминационен, докато няма ваксини за всички. После не е. Ваксини изискват при записване в ДГ.

# 11 870
Ама то и аз съм българка и се ваксинирах и то без ред. И какво от това? И от кога желаното стана реално? А това, че някой описва каква е реалността, не означава, че желае да е такава или се радва, мисля че това е елементарно.

И аз вече прекатявам спора, защото досега само едната страна дава примери за хора, които имат възможности, канят ги и те масово не отиват, а другата не може да даде примери на такива, които изгарят от желание, но не могат.
Аз се ваксинирах с Файзер по общия ред на 7ия опит. Има проблем с комуникацията, има объркваща информация, има и дезинформация. Мои близки, от приоритетни групи се ослушват, опитах се да им обясня, без да ги насилвам. Информация. Правилно поднесена и обективна. Това е проблема. Не само в България.
Това е голям проблем с правилно поднесената и обективна информация. Виждам много възрастни хора, които четат глупостите в интернет и дотам, никой не седне да им обясни как реално стоят нещата. Сигурна съм, ако има правилно говорене и информация поднесена по лесно смилаем начин много хора четящи глупостите в интернет биха се замислили. Но след месеци конспирации направо бръмбари са им размътили мозъка.

# 11 871
Критерият е дискриминационен, докато няма ваксини за всички. После не е. Ваксини изискват при записване в ДГ.
Сериозно? Не е дискриминационен при ясно завената липса на задължителност на ваксината? Я пак?

# 11 872
Безопасен може и да е човек без ваксина, а с антитела. Има хора, които пък не ги лови вируса. Има хора, които не реагират на ваксина. Има хора, които НЕ могат да се ваксинират по медицински причини. Всички те какъв документ ще показват на Фани, че да могат да ползват същото заведение? Дайте малко да слезем на земята.

# 11 873
В България ходят да се ваксинират срещу дифтерия  И защото е задължително и защото ако не го направят, ще търпят известни негативи, има глоби и не им приемат децата в детски градини. Обаче не се ваксинират срещу грип и много други препоръчителни ваксини защото не е задължително. Това са фактите и те са отпреди коронавируса. Дори изследване ви дадох, че в региона доверието във ваксините е най-ниско в целия свят, пак отпреди коронавируса.

Ако можете да ми посочите една препоръчителна ваксина, която да се слага масово, достатъчно за групов имунитет, тогава добре, но няма да можете. Та същата работа с хората, които много изграрят от желание да се ваксинират, но не могат.

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 09:09 от LillyM

# 11 874
Скрит текст:
Ама то и аз съм българка и се ваксинирах и то без ред. И какво от това? И от кога желаното стана реално? А това, че някой описва каква е реалността, не означава, че желае да е такава или се радва, мисля че това е елементарно.

И аз вече прекатявам спора, защото досега само едната страна дава примери за хора, които имат възможности, канят ги и те масово не отиват, а другата не може да даде примери на такива, които изгарят от желание, но не могат.
Аз се ваксинирах с Файзер по общия ред на 7ия опит. Има проблем с комуникацията, има объркваща информация, има и дезинформация. Мои близки, от приоритетни групи се ослушват, опитах се да им обясня, без да ги насилвам. Информация. Правилно поднесена и обективна. Това е проблема. Не само в България.
Това е голям проблем с правилно поднесената и обективна и информация.
Виждам много възрастни хора, които четат глупостите в интернет и дотам, никой не седне да им обясни как реално стоят нещата. Сигурна съм, ако има правилно говорене и информация поднесена по лесно смилаем начин много хора четящи глупостите в интернет биха се замислили. Но след месеци конспирации направо бръмбари са им размътили мозъка.
Как няма да размътят мозъка! Толкова много се изписа за вируса и все подкрепено от някое светило. Видяхме стотици хора, говорещи по ТВ, в диапазона просто вирусче, до опасен, убиващ вирус, в това число са и ваксините и лечение, и предпазни мерки ....
Каквото и решение да вземе човек, срещу него винаги има аргументи в двете посоки - правилно и грешно.

# 11 875
  • sofia
Слушам Симидчиев по Канала. Накой разбира ли, какви са му плановете? Аз, честно казано нищо не схващам. Може би ми се спи...

# 11 876
Едни потребители явно обичат да са център на внимание, но не ми е ясно как ако си имал желание да се ваксинираш в края на годината, някой ще ти се обади да те ваксинира в началото...
Човек дето планира ваксина в края на годината, дали се записва в списъци при първа възможност не знам ...
Нещо не се връзват нещата и то отиваш да не изхвърлят ваксините и дори уж не знаеш с какво ще те бодат.
Но изненадващо се оказваш една от първите ваксинирана с предпочитаните ваксини, нищо че не си лекар, нито учител, нито болен възрастен, но пък първа получаваш.
И аз минавайки с колата покрай ВМА се чудя, някой дали няма да спре да ми предложи да се ваксинирам случайно, ама никой не го прави. Явно трябва да се записвам по регистри и да чакам.

# 11 877
По-голям стимул от самия вирус няма.
Поне у нас това не е така. Има много хора, които биха се ваксинирали, за да пътуват. Други - заради натиск от работодател. Трети - заради близките си. Много хора наистина не приемат вируса за голяма опасност. Нека не забравяме и за може би близо 2 млн. преболедували.
За АЗ хората наистина много се изплашиха и голяма част от тях я приемат за по-голям риск от вируса. Според мен, какво се случва в средата ти също има голямо значение и едни хора увличат други. Като се видят повече примери на държави, овладели пандемията с ваксинация, и при нас ще има отпушване. Също така, има промяна в нагласите към властта. Гласувалите за новите партии имат доверие в тези, които са избрали. Ако те не го пропилеят с  изкарване на преден план пак на Мангъров и Чорбанов, а наблегнат на ваксинацията като начин да няма повече локдауни, изведнъж ще се увеличат желаещите. А бавната ваксинация на първите две групи януари и февруари, беше резултат и от липсата на данни от ефекта на ваксините за други страни. Всеки е предпазлив от неизвестното. Също така, хората с много заболявания не получават никаква надеждна информация и съвети. Това ги спира. Майка ми беше убедена, че която и да е ваксина няма да й понесе. (Имала е анафилактична  реакция при реактиви за цветен скенер и  много тежки странични реакции при БЦЖ и грипна ваксина). Като излязоха всички неща покрай Астрата, буквално мислех, че с баща ми по никакъв начин няма да се ваксинират с нещо.  Е, вече са с една доза Модерна.
С две думи и аз мисля, че смяна на нагласите е възможна, но тя няма деа е отведнъж. Като имаме повече РНК, ще се ваксинират чакащите ги, ще увлекат и други и при една положителна кампания за ваксините, подкрепяна от повечето политици, ще достигнем 50% -60%.

# 11 878
Лили, там ти е грешката, че мислиш, че мотивацията на хората трябва да е свързана само с риска от вируса. И Георги Маринов греши там.

Не съм казала "само" казах, че това е най-голямата мотивация и това е неоспорим факт. Ние се ваксинираме точно за да се предпазим от вирус, не се ваксинираме по нито една друга причина, не се ваксинираме нито за забавления, нито за спорт. Това е основната и реално единствена функция на ваксината - да те предпази от болест.
А това, че има хора, които не виждат вируса като заплаха лично за тях не опровергава, а потвърждава това, което казвам, тези хора съответно имат и  по-слаба мотивация да се ваксинират и вече при тях се налагат и друг тип мотивации.
И не, Георги Маринов не греши, че е много по-трудно да мотивираш хора да се ваксинират срещу болет, която не виждат, отколкото такава, която виждат всеки ден.
Примери със северните държави няма смисъл да давате, ние няма утре да се събудим и да станем като тях с една комуникационна кампания само.

Иначе ще чакам да посочите като пример една препоръчителна ваксина, която да се слага масово в България, не коронавирусна, която и да е от другите.

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 09:50 от LillyM

# 11 879
Мотивацията да се ваксинираш против дадена болест е най-рационалната, но не е най-силната за всеки отделен индивид. И статистически, едва ли преобладава в България срещу Ковид. По същия начин мотивацията да не искаш в никакъв случай Астра, не е рационална, но може да бъде много силна, дори да си прочел, че животозастрашаващите й странични ефекти са много редки. Ако бяхме такива разумни същества, никой нямаше да прекалява с алкохол, да пуши, да преяжда със сладки неща. Мотивацията зависи от много фактори и може да бъде променяна.

Общи условия

Активация на акаунт