Кралски работи и клюки- март 2021

• 194 119
  • 4 492
  •   1
Отговори
# 4 410
  • Някъде там
Щастливите татко и батко.
Бебето 💓

Последна редакция: нд, 28 мар 2021, 17:02 от daviz

# 4 411
Хубав Жулиан Simple Smile
И на двамата прилича.

# 4 412
  • София
На мен на София ми прилича - хубавец е! Много сладко бонбонче!

# 4 413
  • Някъде там

На София си е целия и за мен.

# 4 414
Да е здрав Юлиан!
Снимки на Кралицата от 50-те години на ХХ в.

# 4 415
Най-сетне снимка, на която да видим и бебчето Simple Smile
Аз не мога да виждам прилики при бебетата, но е сладък Юлиан.

# 4 416
Ауу, на снимката, която е качила Шарк, все едно виждам Уилям, а не Филип.

# 4 417

27 март 1970 г .: Нейно императорско величество принцеса Лейла Пахлави от Иран е родена в Техеран, най-малкото дете на шах Мохамад Реза Пахлави и императрица Фара от Иран. За съжаление тя почина в Лондон на 31 години от предозиране на наркотици след години на страдание от депресия, анорексия и синдром на хронична умора. Принцеса Лейла Пахлави Био: https://www.farahpahlavi.org/about/royal-family/leila

# 4 418
За Лейла вече сме говорили в темата за арабските принцеси - има данни че всъщност се е самоубила. Тъгувала е за Иран, но тогавашното власт и събития в страната са направили невъзможно връщането й. Работила е като модел в Лондон и САЩ и да, страдала е от анорексия.

Много сладък Хулиян/Юлиан 💙

# 4 419
  • Някъде там
ВИЯФРАНКА, домът, където е живяла музата и голяма любов на Гоя, Мария Тереза Кайетана де Силва, 13-та херцогиня де Алба.

Скрит текст:
където е живяла музата и голяма любов на Гоя – херцогиня де Алба.
В началото на 17 век дон Педро де Толедо, Пети маркиз де Вияфранка, купува мястото, на което издига този дворец в известния днес квартал Ла Латина. Дворецът остава собственост на рода на маркизите Вияфранка в продължение на близо два века. През 1775 г. потомък на фамилията, Хосе Алварез де Толедо, Единайсети маркиз Вияфранка, се жени за потомка на рода де Алба – Мария Тереза Кайетана де Силва, Тринайсета херцогиня де Алба, която тогава е едва 13-годишна. Това са двете най-богати и влиятелни благороднически фамилии в Мадрид от 18-ти и 19-ти век. Сватбата става в същия този дворец, който се превръща в дом на херцогинята, въпреки че родът на херцозите Алба има още два разкошни двореца в центъра на Мадрид и един – на около 170 км от Мадрид.
В двореца Вияфранка херцогиня Кайетана де Алба и съпругът й дават шикарни приеми за каймака на мадридското общество. Няколко пъти на тези приеми се появява и Гоя, и така се запознава с Кайетана. Легендата твърди, че той е бил лудо влюбен в нея, а тя, известна в светските среди като фриволна и капризна аристократка, си е играла с неговите чувства. В резултат на тази връзка Гоя създава едни от гениалните си портрети. “Херцогиня де Алба в бяло“ рисува именно тук – в двореца Вияфранка. След като Кайетана овдовява през 1795, се оттегля в имението си край Кадис, Гоя прекарва там доста време като неин гост. Там рисува “Херцогиня де Алба в черно“ (1797). Градските легенди твърдят, че Кайетана е позирала на Гоя също и за Голата Маха, създадена по същото време. Вероятно огорчението му от несподелената любов е причина да я рисува по-късно и като вещица в една от рисунките от серията Los Caprichos.
Когато Кайетана де Силва, 13-та херцогиня де Алба, умира през 1802 г. без наследници, дворецът Вияфранка преминава в ръцете на племенник от рода Вияфранка, който го продава на други аристократи. Те пък от своя страна, поради скъпото поддържане на сградата, в началото на 20 век го продават на една фирма, която отваря в него ресторант – Puerta de Moros (Врата на Маврите). В следващите десетилетия той се превръща в един от култовите ресторанти на Мадрид, през чиито салони минават звезди като Ава Гарднър, Джаки Кенеди, Уиндзорските херцози и пр. След закриването на ресторанта, дворецът Вияфранка приютява различни държавни институции, и от 2005 г. е седалище на Кралската инженерна академия.

# 4 420
  • София
Благодаря, daviz, не знаех за този дворец. Маркизът, мъжът на Алба, го знам - бил е голям любител на музиката.
Заради една книга за Гоя, и едно лято на Кайетана и Гоя описано в нея много исках да видя Санлукар де Барамеда (провинция Кадис) - не успях да видя къщата/дворецът, където е живяла Кайетана, но пък градчето много ми хареса.
Въобще и 13-та и 18-та херцогини Алба, адашките, са много интересни жени.

# 4 421
  • Някъде там
Лана, четох че са били любовници, нищо че не е било потвърдено.
Картината "Голата Маха" изобразявала нея, но за тогава е била много скандална и се е наложило да нарисува облечена Маха, а тази картина е прибрана в частна колекция.
Рисува я и като вещица, когато тя прекратява отношения с него за да се омъжи, но после ги подновяват

Херцогинята често се е шегувала със смъртта и дори е споделя, че предпочита да умре млада, вместо да се раздели с красотата си. Една сутрин тя е намерена мъртва в дома си, а причината за смъртта ѝ си остава загадка и до днес.

Много ми беше интересно да прочета за нея.

# 4 422
  • София
А не, запознават се, когато е била женена вече за маркиза. А дали е тя "махата" не е ясно. Смята се, че може да е една друга мацка, любовница на Гоя, или пък сборен образ. Предполагаемата друга любовница, по-късно става такава на министъра на краля (който пък злите езици спрягат за любовник на кралицата) и той поръчва портрета - въобще нашите скандали пасти да ядат...🤣
Аз съм си избрала да е херцогинята, обаче 😂.
Дали са били любовници с Алба също не е ясно....въобще интересна история.

ПП И двете Махи са в Прадо.

# 4 423
  • Пловдив
Преди години имаше по телевизията сериал за Гоя. Там дадоха, че рисува херцогиня Алба, но после се скарват и той на мястото на лицето рисува прислужницата, тялото си остава на Алба.

# 4 424
Познайте кой е обявен за най-секси плешив мъж на планетата?!? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт