Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 9

• 32 428
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
Това е от наръчника за кандидатстване....има го официално качен в системата: https://ivanvazov.com/wp-content/uploads/2020/04/UserGuide-Famil … FirstGrade1.5.pdf

Благодаря, подминала съм явно тази част
едит: намерих го, пак блгодаря

Последна редакция: ср, 21 апр 2021, 18:09 от Scrubeto

# 226
А кои са критериите, които могат да се проверят електронно в националните регистри? Питам, за да се ориентирам какво трябва да вадя в общината. Примерно адресната регистрация?

# 227
А кои са критериите, които могат да се проверят електронно в националните регистри? Питам, за да се ориентирам какво трябва да вадя в общината. Примерно адресната регистрация?
В сайта на СО пише следното:
Отпада необходимостта родителите да внасят следните документи. Те ще бъдат осигурени служебно по електронен път:
    1. Заявление за записване;
    2. Оригинал на Удостоверение за промени на постоянен адрес на детето, издадено от съответната районна администрация (Приложение № 16 към чл. 24, ал. 1 от Наредба за издаване на удостоверения въз основа на регистъра на населението);
    3. Оригинал на Удостоверение за промени на настоящ адрес на детето, издадено от съответната районна администрация (Приложение № 17 към чл. 25, ал. 1 от Наредба за издаване на удостоверения въз основа на регистъра на населението);
    4. Оригинал на Удостоверение за семейно положение, съпруг/-а и деца, издадено от съответната районна администрация (Приложение № 5 към чл. 14, ал. 1 от Наредба за издаване на удостоверения въз основа на регистъра на населението;
    5. Оригинал на Удостоверение за настоящ адрес на детето, издадено от съответната районна администрация към деня на подаване на заявлението;
    6. Решение на ТЕЛК на детето;
    7. Оригинал на Удостоверение за завършена ПГУ.

Но... в Ръководствто на ИСОДЗ ПГУ и 1 клас пише, че може да се случи и за ръчно качване на някои документи:

# 228
Поне на мен не ми е ясно кога трябва да се прикачат документи - на етап кандидатстване, или на етап записване (след класиране).

# 229
На мен не ми стана ясно на етап записване на прието вече дете трябва ли физически да се ходи за нещо в училището, ако е само с документи, които се проверяват по служебен път (без за осиновяване и т.н.). Заявлението как се подава - на място в училище или пак през системата?

# 230
На мен не ми стана ясно на етап записване на прието вече дете трябва ли физически да се ходи за нещо в училището, ако е само с документи, които се проверяват по служебен път (без за осиновяване и т.н.). Заявлението как се подава - на място в училище или пак през системата?
През системата само ако използвате КЕП (електронен подпис), иначе се отива до училището и си подавате там заявлението.
Поне на мен не ми е ясно кога трябва да се прикачат документи - на етап кандидатстване, или на етап записване (след класиране).
На етап кандидатстване, ако не може да се провери служебно примерно решение на ТЕЛК, в системата ще ви излезе, че трябва да бъде качено от вас и ръчно проверено от СО. На етап класиране, това което аз разбирам е, че то важи май само за родителите използващи КЕП.

Последна редакция: чт, 22 апр 2021, 07:53 от epicagotenmoten

# 231
Благодаря!

# 232
  • София
Здравейте, моят въпрос е при вече прието дете, отивайки да го запиша в училището /нямам електронен подпис/ освен да подам заявление трябва ли да нося някакви други документи? Например служебни бележки, здравни карти, някакъв документ от градината и др. Картона предполагам чак септември като го взема от градината.

# 233
Здравейте, моят въпрос е при вече прието дете, отивайки да го запиша в училището /нямам електронен подпис/ освен да подам заявление трябва ли да нося някакви други документи? Например служебни бележки, здравни карти, някакъв документ от градината и др. Картона предполагам чак септември като го взема от градината.
След класиране в Таб Документи ще излезе какви документи ще ви трябват за записване. Това според мен ще бъдат основно документите от Критерий Б (примерно удостоверение за осиновено дете, смъртен акт и тн.).
Здравните картони се дават след 15.09.

# 234
  • София
Благодаря за отговора. Но аз питам за други документи освен, ако имаш такива по критерий Б. В градината когато записвах дете ми трябваше служебна бележка от работодателите и на двамата родители и здравна карта от личния лекар, сега ще ми трябват ли при записването юни месец?

# 235
Не, такива неща не се изискват.

# 236
  • София
epicagotenmoten, много благодаря!

# 237
След класиране в Таб Документи ще излезе какви документи ще ви трябват за записване. Това според мен ще бъдат основно документите от Критерий Б (примерно удостоверение за осиновено дете, смъртен акт и тн.).
Здравните картони се дават след 15.09.

В такъв случай по дадения от теб пример смъртен акт трябва да се прикачи И на етап кандидатстване? Дори и без КЕП.
Въпреки че, теоретично, тези данни би трябвало да се извличат от ЕСГРАОН служебно.
Само разсъждавам, естествено.

# 238
Ако от системата не може служебно да бъдат проверени съответните документи, в случая смъртен акт, то родител трябва да ги качи. Защо може да се случи това - не знам. Може би зависи от обновяването на базите данни от другата система.

# 239

Още един непоискан съвет - ако случайно , деца , които са в 1-ва група( даже и от 2-ра мисля ) , не успеят да се класират в прилежащото училище , то имате право да подадете молба към РИО за разкриване на нова паралелка.
В училището за което кандидатства детето ми още от сега 1ва група е повече от обявения план-прием...
Директора ще подаде за над-прием, т.е. запълване на паралелките до 26-27 деца и по този начин (ако се запази опашката в сегашния й вид) ще влязат всички от 1ва група.
На кой етап може да се подаде молба към РИО? И сигурно ли е за втората група, че има право да иска още една паралелка? Къде да търсим разписано това?
Благодаря за "непоискания съвет" 💐

Общи условия

Активация на акаунт