Кафеавтомат – заслужава ли си и какъв да изберем. Тема N⁰3

• 86 631
  • 828
  •   2
Отговори
# 435
  • София
Моята е на втората най-ситна степен, но ефектът не е кой знае какъв. Изгледах сума ти видеа, купих си скъпо кафе. Горе-долу става, но не е с такава плътна пяна както кафето в заведенията. С Делонги съм.

Аз също съм с Делонги от около 2 години и мога да кажа,че кафето което прави машината за моя вкус е в пъти по добро от някой заведения. Не знам какъв е вашия автомат ,но моя освен за едрината на кафето има настройки за температурата на водата и силата/грамажа на кафето, което води до по прецизно настройване. Аз също купувам различни видове кафе ,защото свиквам с едно ,а предпочитам да сменям,за да не свиквам с вкуса. Вече имам изграден вкус и въртя 2-3 марки. Освен клипчета човек трябва да се интересува и от видовете кафе. Моите наблюдения са ,че колкото повече арабика или 100 % - слабо кафе-за моя вкус,(предпочитам силно), леко кисел вкус и тъничък каймак,Смес арабика и рубуста в полза на арабиката и средно изпечено за мен е класика-силно кафе с каймак,и само робуста е силно кафе с нормален каймак. Изпичането на кафето също е важно-аз не харесвам силно изпечено, но тези вкусове се придобиват с проби и четене на съдържанието на пакета кафе. Аз когато харесам някое кафе някъде-заведение,офис,приятели винаги питам какво е и си купувам за проба в къщи.

Последна редакция: чт, 23 фев 2023, 18:28 от Veselina04

# 436
автоматите не мерят грамаж, там реглажа е според времето н пълнене.
Има кафета, на които зърната са много по-тежки от други и примерно на една и съща регулировка на автомата, грамажа на използваното кафе може да се различава с над 25-30%.
 Затова и има случаи, едно кафе да ви допада, а друго не, а реално грамажа използван за напитката се различава коренно.

# 437
  • София
Написах грамаж,за да обясня че имам настройка за интензитет. И да при всеки нов пакет кафе тази настройка я променям,за да получа вкуса за мен.Тази настройка според мен е също важна освен едрината на смляното кафе.

# 438
разбира се, че е важна.

# 439
  • В небето
Определено нямах нужда от лекция.
Под "чаша с нещо" имах предвид там каквито напитки дава уличният автомат. Сарказмът не беше нужен.
Ако сте чел темите за кафета и машини, щяхте да видите, че аз моите кафета съм ги намерила. Нямам нито мелачки, нито разни кафеджийски джаджи, които да ми задръстват плота в къщи. Отивам в магазина и или ми мелят там кафето, или си грабвам едно пакетче от рафта. Толкоз за кафето у дома.
Може пък да изхождам от нещо, за да кажа това за смяната на много кафетата- тук имаше потребители едва ли не изкупили де що кафе има и пак не им се получаваше. За мен нищо прекалено не е добро.
Моля, не се засягайте. Частта с мелачките и еспресо машините беше не конкретно към Вас, а изобщо.
Иначе за "чашата нещо" не сте права и се аргументирах защо.
Що касае експериментирането с различни видове и смески кафе - няма нищо по-хубаво от това. За да не приготвя един кафеавтомат или ръчна еспресо машина прилично еспресо при промяна на използваното кафе и настройки, значи машината за нищо не става. Примерно кафемашините на Briel, които просто не могат да правят еспресо. Първата, която използвах (съжалявам, че не мога да посоча моделите) явно имаше технологичен дефект, тъй като непрекъснато се запушваше с котлен камък. Втората нямаше този дефект, но каквото и кафе да използвам, не става и не става - блудкаво и без грам каймак.

# 440
Предстои ми смяната на кафеавтомата понеже в момента съм с една доста стара такава Saeco и вече почна да прави проблеми по платката. Гледам някои модели като съм се спрял на метална мелачка за по сигурно, но има нещо в характеристиките, което не мога да го разбера.

На един модел пише автоматично самопочистване, а на друг че няма такава опция. Въпроса ми е какво значи това самопочистване като процедура на самата машина и каква е разликата от това да имаш и да нямаш тази опция?

Спрял съм се на тези три модела поне за сега.

https://techmart.bg/Кафеавтомат%20Delonghi%20ECAM220.30.SB - Delonghi ECAM220.30.SB
https://techmart.bg/Кафеавтомат%20Delonghi%20ECAM290.21.B - Delonghi ECAM290.21.B
https://techmart.bg/Кафеавтомат%20Delonghi%20ECAM220.22.GB - Delonghi ECAM220.22.GB

Виждам, че някои имат опция за слагане на филтър във водата, но предполагам машината може да работи и без него. Също така с тези почистващи хапчета, чета че на около 100 кафета се пускало такова, но това предимно май играе ролята за махане на котленият камък ако има събран такъв, но някои машини дори имат подобна система за избягване на това нещо. Аз като цяло съм свикнал поне един път в месеца да вадя целият блок и да го чистя и това ако се прави и при тези нови машини имали шанс да се избегне това с хапчетата? Знам, че системата ще го поиска в даден момент, ама колкото и да се плакне после след това хапче нещо не ми се иска да слагам химия вътре. Ако не може да се избегне това нещо няма лошо и ще го преживеем един вид.

Вие на кой модел бихте се спрели и ще е хубаво ако някой има някоя от въпросните машини да си каже мнението как се справят те. Може да предложите и някоя друга пак Делонги, но не повече от 1000 лева. Grinning

# 441
Не мога да отговоря на другите въпроси  адекватно, тъй като автомат използвам много рядко, но филтърът се слага в резервоара за водата и е като на каните за вода, като принцип на работа. Това означва, че ако водата не е  много варовита, то друго почистване няма да е необходимо.
В моята ръчна кафе-машина сипвам вода от кана Брита и никога за 3 години не е светвала за почистване.
Добавям, че машината може да работи без него. Той е допълнителна екстра/възможност.
https://www.emag.bg/voden-filtyr-za-espreso-mashina-de-longhi-80 … tzYYaAp5mEALw_wcB

Последна редакция: пт, 10 мар 2023, 21:37 от petiaivanov

# 442
Да, и аз възнамерявам при новата машина само с филтрирана вода или в другият вариант Трапезна. Не е тежка водата у нас т.е. варовита, ама все пак мисля да мина на качествена вода с новата машина понеже както казах сегашната е модел от края 90-те години (или някъде там ако не бъркам) и едно време правеха по заведенията с нея кафета.

Ей това ми е сегашната, но вече платката ѝ започна да прави проблем и сега намерих решение с друга платка, но тази машина ще я държа като резерва или ще ходи към село, време и е за пенсия. Много кафета направи този динозавър. Grinning

# 443
  • В небето
Предстои ми смяната на кафеавтомата понеже в момента съм с една доста стара такава Saeco и вече почна да прави проблеми по платката. Гледам някои модели като съм се спрял на метална мелачка за по сигурно, но има нещо в характеристиките, което не мога да го разбера.

На един модел пише автоматично самопочистване, а на друг че няма такава опция. Въпроса ми е какво значи това самопочистване като процедура на самата машина и каква е разликата от това да имаш и да нямаш тази опция?

Спрял съм се на тези три модела поне за сега.

https://techmart.bg/Кафеавтомат%20Delonghi%20ECAM220.30.SB - Delonghi ECAM220.30.SB
https://techmart.bg/Кафеавтомат%20Delonghi%20ECAM290.21.B - Delonghi ECAM290.21.B
https://techmart.bg/Кафеавтомат%20Delonghi%20ECAM220.22.GB - Delonghi ECAM220.22.GB

Виждам, че някои имат опция за слагане на филтър във водата, но предполагам машината може да работи и без него. Също така с тези почистващи хапчета, чета че на около 100 кафета се пускало такова, но това предимно май играе ролята за махане на котленият камък ако има събран такъв, но някои машини дори имат подобна система за избягване на това нещо. Аз като цяло съм свикнал поне един път в месеца да вадя целият блок и да го чистя и това ако се прави и при тези нови машини имали шанс да се избегне това с хапчетата? Знам, че системата ще го поиска в даден момент, ама колкото и да се плакне после след това хапче нещо не ми се иска да слагам химия вътре. Ако не може да се избегне това нещо няма лошо и ще го преживеем един вид.

Вие на кой модел бихте се спрели и ще е хубаво ако някой има някоя от въпросните машини да си каже мнението как се справят те. Може да предложите и някоя друга пак Делонги, но не повече от 1000 лева. Grinning

Обявената функция за самопочистване е рекламен трик, който търговецът изпэлзва. В случая напълно заслужава жалба до КЗП, тъй като въвежда в заблуждение потребителите, че кафеавтоматът е снабден с функция самопочистване, която е неясна - машината автоматично почиства кафе-блока, накип, вътре, отвън или нещо друго? Можете да погледнете в упътването за употреба, качено на сайта на производителя - всичко се почиства, както при всеки друг кафеавтомат: https://www.delonghi.com/sl-si/manuals/magnifica-start-automatic … b/p/ECAM220.30.SB
Що касае използването на филтър за пречистване на вода - тази "екстра" е начин производителите на кафеавтомати, в спекулативно съдружие с производител на филтри за пречистване на вода (Брита, Аквафор и пр.), да ни карат да заплащаме една тлъста сума пари през определен период време. Машината може да работи без филтър, сипвайте пречистена през кана вода и няма да имате проблем с котления камък.
За съжаление не мога да Ви дам препоръка за модел кафеавтомат от този производител, тъй като нямам опит с неговите продукти. Но, каквото и да купите, стремете се да купите това, което отговаря на нуждите Ви - няма смисъл от прекалено изхвърляне.
Поздрави.

# 444
  • Бургас
DeLonghi Magnifica Evo ECAM 290.21.B имам аз.
Много съм доволна от избора. Водата ни е твърда, но не съм сложила филтър. Наливам от каната, от която пием вкъщи.
Сигналът за почистване светна за първи път около три месеца след покупката. Зависи от това каква степен на твърдост на водата ще настроиш. Така си го изчислява автоматично и си светва през определен период. Почиства се с течност специална, не е хапче. Имаше в комплекта на машината мостра, но не смятам да купувам повече, ще ползвам лимонтузу и оцет Simple Smile
Машината прави чудесно кафе, ако кафето е добро. Настроила съм я на максимално висока температура на кафето. Малко трябва да си поиграе човек с едрината на меленето.

# 445
Ако водата Ви е твърда, бъдещите проблеми са неизбежни. Каната за пречистване, няма силата да се справи с твърда вода.

# 446
  • Бургас
Купувам специални филтри, които омекотяват  водата при пречистването й.

# 447
Аз написах какво ще се случи, колко да са специални тези филтри

# 448
  • Sofia
Всички които ползвате кафе автомати -за колко време стига голям пакет кафе на зърна ако се правят по 2 кафета на ден?

# 449
  • Русе
4 кафета сутрин, понякога 5. 1 кг кафе ни стига за около 20-25 дена. Не съм засичала съвсем точно.

Общи условия

Активация на акаунт