Любители на котки - Тема 159

• 32 836
  • 742
  •   1
Отговори
# 375
  • Бургас
На някого от вас котето имало ли е гъбички?
Освен това под окото,на едната предна лапа има овално петно,което вече оплешивя...
И на едното задно краче има.
В събота взехме проба,ходих сега,има някакъв растеж,лекарят казва да отида пак в петък.
Попитах за Фунголон,не можело да му се дозира, много е малко...
Щял да слага някакви инжекции,за да избива навън гъбичката...
Такова нещо за пръв път чувам.
И как ще му сложа още две дози Каниверн?
На упътването пише,че е противопоказен при гъбички... Направо...
Къде вече да го водя и как да го лекувам?
Не знам как са другите,дамата,която го даде,спря да пише още като учтиво ѝ казах,че имат глисти и поне вътрешно трябва да ги обезпаразити.
Да правя ли тест за СПИН и левкимия,ако има...е малко обречена работата...
И...гъбичките са заразни...
Направо не знам.

# 376
Мария, за коя дама казваш, не знам, ама ми се струва, че не филтрираш отговорите, които ти се дават. Имаш някаква фикс идея и постоянно питаш, без да отсяваш полезната информация от получените отговори. Питахме те (аз и още някой) колко е голямо котето като тегло и възраст, за да можем да ти предложим и други антипаразитни.

На последния ти пост ще отговоря, че много котета страдат от гъбички. По-често срещаната форма е микроспория. Тя се доказва или чрез посявка или чрез лампа за гъбички.
Каниверм (обезпразитяващото хапче) не е нужно да го даваш на три дози. Две дози през 14 дена са достатъчни. Но дали покрива този тип паразите - не се знае. За това ветовете препоръчват да се сменят и редуват обезаразитяващите на всяко обезпаразитяване, като при първото такова, да се обезпаразити през 14 дена, за да не останат яйца, а последващите обезпаразитявания са еднократно.

Гъбичките, конкретно микроспорията, се лекуват от вътре и отвън. Отвън - с противогъбични мазила и противогъбични шампоани, а отвътре - чрез подсилване на имунитета на котето. Трети вариант е системно (с противогъбични таблетки), но за малки котета не се препоръчва, този вариант по-скоро е за сериозните гъбични инфекции. За въпросните инджекции не съм чувала. Преди време се поставяха някакви руски, ефективни, но после им спряха доставката, при което нашата ветка коментираше, че другия вид, който се продава не вършел работа. Питай за името на инджекциите, да ги проучим. Водят ги "ваксина против гъбички".

При всички случаи, микроспорията при малките котенца е по-лесно лечима, от колкото при възрастни, тъй-като те все още не се ближат толкова и не разнасят спорите. За теб също не е заразно, освен ако не си със слаб имунитет или ако не оставяш котето да те драска и хапе. Една драскотина е перфектното място за проникване на гъбички, а именно под ноктите им се трупат, тъй-като се чешат, а и гъбичките обичат и ноктите.

За това, спираш да се целуваш с котето, подрязваш му ноктите, къпеш го с шампоан Низорал няколко пъти в седмица, подсушаваш много добре, за да не се ближе и да не настива, мажеш с крем Ламизил оплешивелите участъци, като гледаш пак да не се ближе и като си смени козинката заразените косми ще опадат и на тяхно място ще порастне здрава нова козина с косъм на възрадтна котка вече. Така че сагата приключва след 6-месечна възраст, ако котето има добър имунитет.

Нищо не ти пречи да пуснеш тестове за каквито вируси се сетиш, за да си спокойна, тъй-като си има бързи реактиви за всичко. Стига да имаш пари за тестове, де. По-добра инвестиция, ако котето е здраво, са ваксините.

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 16:31 от amy_nka

# 377
  • Бургас
Не,дамата не е от тази група.Тя ми даде котето,твърдеше,че е било на вет и е здраво...
То е родено доколкото съм информирана на 21 февруари от някаква улична котка,която в последствие е изчезнала...
Значи е на 3 месеца,на 9.05 тежеше 700 грама,сега като че ли е пораснал малко.
Направена е посявка в събота,има растеж,видях я...Лекарят обаче иска да изчакаме още два дни,за да види цвета на растежа,дали ще стане кървавочервен.Държи много на това.

Май точно за тези ваксини против гъбички става въпрос,били три инжекции през 14 дена се слагали...
И каза да го мажа с Клотримазол...
С Ламизил няма как,аз имам алергия...
С много спаднал имунитет съм и съм цялата надрана,но си имам Фунголон...Ако ми избият гъбички,ще пия,няма да ми е за пръв път,и по 20 дни съм пила.
Тестът за СПИН и левкимия е 25 лв и е общ...Така че не е скъп,но ми казаха,че под 6 и особено под 4 месеца може да даде фалшиво положителни резултати...
Котето не знам защо го обикнах от пръв поглед...
Явно и то мен...
Ох,само веднъж съм къпала котка...ама беше кошмар.Не знам това дали ще даде,но пък вече трима ветеринари ми казват,че котка не се къпе...
Както и да е,ще си го гледам и обичам каквото и да е.
И бабината котка е водила прекрасни котета,но такава любов към коте чак не ме е налягала...
Е,има две,за които съжалявам,че не прибрах,едното е от бабините,а другото идваше до входа,сядаше в мен без покана и започваше да ме меси...Дано някой го прибра,беше прекрасно...Сега съм убедена,че искам да се гледаме и обичаме с това...

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 16:53 от mariqivanova799

# 378
  • Варна
Представям Маслин:

Още бяга от нас като влизаме при него, но се оставя да го хванем и гушкаме. Милваме го, чешем и говорим, стои без да е напрегнат. Струва ми се, че почва да мърка, но без звук, дупарката вибрира (ама го обясних и аз 🤣). Като му писне скача и си отива в леглото - голямо чекмедже от детска секция, вътре с яке за подложка и неговото одеалце.
Мисля, че се движим в правилна посока, стои и в двама ни, просто трябва време и търпение.

# 379
Препоръчайте ми моля гастро храна за котки.  Абигейл е със стомашно чревни проблеми от около 2 месеца и се храни с такава, но на пазара откривам само на Роял Канин, Хилс и Пурина, към които подхождам с недоверие.
Брит кеър гастроинтестинал, бяло чувалче, агнешко месо. Давах и такива консерви. Понасяха се отлично, хапваха се с апетит, за разлика от консерви Хилс, Пурина и Еукануба. Купувах ги онлайн.

# 380
  • София
Честит рожден ден на хубавата Мади на патерица!  Birthday

И Маслин е прекрасен! Heart Много да ви радва!

Мария, котетата наистина не се къпят, защото се почистват сами, но има изключения. Не мога да си представя, че ще прибера коте от улицата и няма да мине през банята. Wink Понякога има основателна причина да не се мокри, както беше нашият Рижко, опериран направо от улицата, но са малко такива случаи. Освен това има котки, които не се чистят и се вмирисват. И голяма част от дългокосместите не могат да се почистят качествено. Тях също ги къпят.

Малко коте се къпе без проблем. Няма сили да се съпротивлява. А ако стопаните имат намерение да къпят често, се започва точно от тази възраст, за да свикнат.

Храната Ownat не е с високо съдържание на месо (май е 38%), но е без зърно. Моите вече изядоха 1 чувал за малки котенца (заради Преслава). Харесаха я. Но аз обичам да сменям храните. Хем да не им омръзват, хем ако има вредности, да ги редувам. Joy Не мога да си позволя да купувам храна от 20 лв. Гледам да се вместя до 10 лв/кг. В момента са на Аплаус.

# 381
  • Бургас
https://ika.bg/product/equilibrio-kitten/
Това препоръчаха ветеринарите,които го сложиха на диета с Роял Канин гастро.
Убедиха ме,че по състав прилича на Роял Канин гастро и е лесносмилаема...
Колкото и да не ми се вярва,в котешките храни,дори в Роял Канин гастро,има глутен+ царевица...
Гледах някаква на Purina с ориз и пиле,но и тя е сигурно такава...
Явно не трябва да има зърнени храни или поне да е ориз...
Роял Канин киттен е 20 лв,а показаната е 10 лв...
Сега с това лечение ми идва малко на нагорно,той на седмица изяжда около 200 грама гранули+ 1 пауч Уискас на ден,търси си го,мърка...
И месо от моята манджа,но не го харесва.То и аз не го харесвам,само ориз с месо без сол даже и за котка е гаден...
Сега му следя акото,с Роял Канин гастро беше някак черно,с тази храна е малко по-светло,ще питам док кой е по-нормалният цвят...
Така или иначе ще давам 60 лева за инжекциите, евентуално 25 за тест за СПИН и левкимия,а вече съм дала над 100 само за прегледи,лечение и посявката...
Аз исках котка и съм предвидила първоначални разходи,но мислех,че ще са само ваксини+обезпаразитяване и паспорт...

# 382
Една от котките ни има .... пърхут!!! Поне така изглежда. Тично людпички като пърхут по гърба.
Чували ли сте за такова нещо?

# 383
  • Бургас
Една от котките ни има .... пърхут!!! Поне така изглежда. Тично людпички като пърхут по гърба.
Чували ли сте за такова нещо?
Ами и на нея трябва да ѝ направят посявка дали са гъбички...
И те-котки,кучета,могат да имат себорея,екзема...
Аз все пак няма да го къпя с Низорал.
Още първият лекар,който го видя попита:"Къпали сте го?" и ми стана неудобно,защото беше целият в бълхи,миризлив...И мънкам:"Не...съжалявам...",а лекарят"Ама да Ви предупредя,че котка не се къпе,питам,защото има всякакви хора и ги къпят...Не Ви препоръчвам да го къпете..."
Сега друг лекар го лекува,но не е казал нищо за къпане.Ще видим в петък...
Иначе утре ще взема Клотримазол,имам даже и рецепта,аз го ползвам понякога...

# 384
  • София
Мади също има пърхот в основата на опашката. Преди време я изследваха за гъбички, уж нямала, и така си караме. Четох, че може да са най-различни причините... Явно трябва да дам зор при преглед да разберем от какво е.

# 385
# 386
Плъх имаше пърхот по гърба към опашката, но й взех лосион за козина на биоганс и само веднъж я минах - вече няма.

До софийските котета - крийте се под завивките! ⚡😬

# 387
До софийските котета - крийте се под завивките! ⚡😬
Моята сега се появи, като доста време беше изчезнала и станал невидима Simple Smile.
Бурята беше много силна и за малко не ми счупи прозорците.

# 388
При Сиси се проявява пърхот от храната.
При хранене с гранули или паучове, съдържащи зърнени култури, почти веднага й се появява. Аз ги отбягвам тези храни де, но понякога давам по нещо 'вредно'.
Мои клиентки са много доволни от Омега 3,6,9. Ние предлагаме на хапчета в магазина, но има и течна формула. Обмислям да вземам такава за моите.

# 389
  • Велико Търново
Пиги е на показаната от Мария храна- Equilibrio. Но тя и стои в купичката като за да си има. Иначе яде пауч всеки ден. Пробвахме я веднъж случайно по препоръка на вет в другата клиника и тя много я хареса. Сега вече като е на годинка може би трябва да вземаме вече за големи котки 🙄 Или все още не е толкова голяма
Какво се случва при вас в столицата 🤔

Общи условия

Активация на акаунт