Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

• 953 691
  • 16 912
  •   1
Отговори
# 5 115
  • Terra incognita
Добре де, някой може ли да прогнозира какво би станало с вируса да речем след 10г?
Ситуацията става все по- зле, новите варианти са кой от кой по- заразни. Може би трябва да достигне някаква върхова точка и да отслабне, или няма такъв вариант?

# 5 116
  • София
Ами мен изобщо не ме учудва че спадат антителата, нали когато няма среща с вируса, няма как постоянно да стоят високи. Важно е да има пасивен имунитет. Вече не знам кое как беше изследвано, но имаше хора с изследвания с АЗ и имаха клетъчен имунитет, при РНК не си спомням да съм виждала.

VickyTaylor аз го виждам така, с годините ще направим колективен имунитет, къде с ваксини, къде изкрали и ще го караме като тежка настинка. Просто си представям как след 20 години ще казвам на снахата оооо това прилича на ковид, ти нищо не разбираш Grin

# 5 117
  • Варна
Съгласна съм с Мацето. Освен това сега се тестват и лекарства. Все някак ще премине и това.

# 5 118
Вики, за съжаление засега няма вероятност да отслабне, всъщност обратното е по-вероятно, че ще става по-вирулентен, това му е еволюционната траектория.

# 5 119
Аз очаквам октомври-ноември да ме привикат за трета игла.

# 5 120
  • Варна
Е все едно от двете трябва да отслабне, не може хем все по-заразен, хем все по-смъртоносен. То може де, но не мисля, че това е целта на вируса, нали като изтрепе всички и той ще спре да съществува. Обикновено едното е силно, а другото слабо.

# 5 121
  • Terra incognita
Вики, за съжаление засега няма вероятност да отслабне, всъщност обратното е по-вероятно, че ще става по-вирулентен, това му е еволюционната траектория.
Това е ясно, че става все по- вирулентен, но въпросът е до кога? Все някакъв предел трябва да има. То, всъщност, по- важното е да не става по- агресивен, но май и това е факт.
Съседката ми антиваксърка ( която кара Ковид още с първата вълна и мъжа й едва не умря, а тя още си влачи последиците) твърди, че вирусът вече не бил толкова силен като в началото 😃

# 5 122
В случая смъртността по никакъв начин не влияе на предаването, защото тя обикновено настъпва доста време след пика на заразността. Хората не падат тежко болни или мъртви още на първия ден, а това обикновено се случва доста след като са предали вируса на други хора (много често преди дори да развият симптоми), тоест няма никакъв селективен натиск вируса да става по-лек, за да може да се предава по-лесно.

Георги Маринов много отдавна предупреждаваше, че потенциалът на този вирус да се превърне в нещо по-смъртоносно е налице, вижте братовчедите сарс1 и мерс, тоест знаем тези вируси на какво са способни и засега вирусът върви към по-вирулентен, а не отслабва.

SAGE Великобритания (това са екип от учени, които съветват правителството при извънредни ситуации) съвсем наскоро излезнаха с доклад, в който казват същото, че е по-вероятно да се появят по-тежки варианти, отколкото вирусът да отслабне. Също така и че появата на вариант, които напълно да избяга от ваксините е "почти сигурна".

# 5 123
  • Варна
Да, но Сарс и Мерс се предаваха доста по-трудно, точно затова се и ограничиха. Тук всеки следващ по-бързо и лесно предаващ се, с по-скоростно развитие на симптомите (от 10-14 дни вече са 3-4) и по-смъртоносен... Не се връзва.
https://www.puls.bg/reference/dictionary/dictionary_1414.html
аз това го разбирам, че или е едното, или другото. Не може и двете - високо вирулентен и високо контагиозен.

# 5 124
  • София
Сарс се беше самоограничил защото имаше по-кратък инкубационен период, сега ще видим с Делтата как ще е, при него е 3,5 дни, ако не се лъжа в ЮК мина доста бързо последната вълна, не се протака толкова като при предните. Просто няма нужда да се изпада в крайности, доста вируси на горните дихателни си циркулират, но не ни вредят защото то имаме някакъв имунитет към тях от предишни разболявания да речем.

# 5 125
Предаваха се като уханския вариант, толкова заразни бяха, само че мисля, че там нямаше безсимптомни и много леки случаи, а всички бяха тежки. И не, те също не са се самоограничили, нито са изчезнали от самосебе си. Взеха се и продължават да се взимат сериозни мерки когато има огнища. сарс1 го гониха в няколко държави, беше стигнал дори до Канада, с мерки и карантина го потушиха, от тогава не се е появявал, мерс си показва ушите от време на време но арабите вече имат опит и много бързо го задушават със стандартните карантинни мерки.

Така "изчезват" тези вируси, взимат се мерки срещу тях. С ковид решихме, че понеже ни е много трудно да предприемем мерки за елиминация, затова ще "живеем" с него. На това си послахме, на това ще легнем както има една поговорка.

# 5 126
  • София
Може би не се изказах правилно, понеже на САРС беше много кратък инкубационния период много по-лесно се проследяваха заразените и бяха карантинирани веднага. Това помогна да се ограничи, съгласна съм че не се е самограничил. Simple Smile

# 5 127
  • Варна
Еми ето, сега уж по-бързо се проявяват симптомите, т.е. би трябвало по-кратко време заразените да го разпръскват. За по-тежък... не съм чела да е по-тежък, не и еднозначна информация. Разнопосочни изследвания с най-разнообразни изводи да, но не и официално категорично заключение. Иначе всичко може, но да се навиваме предварително... няма смисъл.

# 5 128
При желание ковид също можеше да бъде елиминиран както това се случи в не една и две територии и държави, но такова желание нямаше, сарс1 беше с много висока смъртност, затова го гониха до дупка, а не толкова защото е било по-лесно.
За съжаление никой не помисли какво се случва в дългосрочен план и как ще излезнем от пандемията, заложи се всичко на ваксините, но както се вижда това няма да може да реши проблема.

# 5 129
  • София
Като знам едрата шарка колко години е мъчила човечеството, всичко мога да очаквам. Вярно, че медицината е напреднала, но и движението на хората е много по-интензивно.

Общи условия

Активация на акаунт