Как се пътува във времето на Коронавирус COVID-19? Какво изискват държавите по света? Тема 2

• 48 111
  • 749
  •   1
Отговори
# 195
Има нова заповед за влизане в страната:
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/06/30/zapoved_r4PjG8n.pdf

Все по-сложно става вече, дано заради ваксините цифрите през есента не са толкова високи като миналата година, за да има минимален шанс да се прибера в България през ноември. Очаква се да съм напълно ваксинирана в средата на другия месец, но чак 2 месеца и половина по-късно имам отпуска.

# 196
  • София
За ваксинираните няма нищо сложно при влизане в Бг.

# 197
  • оттам, откъдето започва България
Видях я още тази сутрин заповедта...., защото следя всички новини, тъй като си чакам децата. Май е по-добре да замълча. (засега няма да навлизам с подробности за осирането на МЗ отново, ще изчакам малко)

Заповедта им отново е осрана тотално (имам предвид неясна), както и в началото на 2021 г., когато кацнахме на 03.01. в БГ. Още тогава писах на МЗ, че не е нормално да кацнеш в БГ и да нямаш шанс да си направиш тест (вкараха ни в 10-дневна карантина, предполагам са ни включили и в статистиката за болни от Ковид, тъй като си видях болничния за този 10-дневен (непредвиден) период, в който ни бе отбелязана диагноза Ковид в болничните). (само да спомена, че питането ми до МЗ е изпратено на 03.01.21 г., регистрирано при тях на 04.01.21 г. и отговор получих вечерта на 15.01.21 г.)

На летище Варна попитахме защо не можем да си направим антигенен тест, както е посочено в заповедта на министъра на МЗ, но ни бе отговорено да не им пречим да си попълват документите.

С нас летяха хора, които бяха с ПСР тест. Докато чакахме на опашката, тъй като беше ранен сутрешен час, попитах едно момче, което е с ПСР тест, какво му е струвал теста. Той сподели, че ако си вземеш сам пробата, е примерно 160 лири, ако ти я вземат в лаборатория 180 лири.
Това добре, той мина, че си има документ. (явно е здрав, а ние, пътувалите с него, сме под въпрос)
Но аз пък се питам, хубаво е, че има документ, ама е пътувал поне с 50 пасажери, които нямахме ПСР тест. Simple Smile Thinking (кое го прави здрав за БГ)

РЕСПЕКТ КЪМ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ - бързи и точни отговори, с моя мъж вече бяхме на работа, когато получих отговорът им. Satisfied

За възможността да ползваш бързо сайта на Министерство на здравеопазването на РБ - няма и не искам и да коментирам. (просто пробвайте да проследите смисъла и значението на някоя заповед, която е отменена)

За ваксиниране не ми се говори, че нямам никакво желание за това. (право на избор е и трябва да го уважаваме, тъй като с времето се оказа, че смисълът от ваксиниране е никакъв, предвид новия вирус Делта, от който не са защитени ваксинираните Smirk)
Въобще нямам намерение да се бода през час, през два.

# 198
За ваксинираните няма нищо сложно при влизане в Бг.

Ако пристигам от оражнева зона, как мога да съм сигурна, че няма да попадна в тези минимум 5%, на които ще им бъде направен бърз антигенен тест? Ако случайно съм сред "щастливците" и след резултата изпусна последния автобус или влак за еди кой си град и няма къде да преспя, какво правим?

# 199
Същото, както ако закъснее полета с два часа

# 200
  • BG-DE
Балкай, ако човек разсъждава така по-добре за никъде да не тръгва 😊

# 201
Идеята е ,да се притиснат хората да се ваксинират и да приключи всичко с тая "болест" до октомври.
Току що казаха по ТВ,че всички ваксинирани с двойните ваксини са защитени срещу всички щамове+Делта.
Аз вторник слагам втората игла и си свиркам,каквото ще да става.Важното е,да мога да си пътувам спокойно и да не ми вдигат кръвното по летища и граници.

# 202
Ако пристигаш от държава в червената зона, задължително стоиш 10 дни под карантина и ваксината не те спасява в този случай.

# 203
Няма да се приключи с ковид до октомври, есента ще започне увеличение на болните, изобщо ваксината не дава гаранция за нищо, дори за пътуване свободно.

# 204
Аз нещо не разбрах,без тест не те пускат в самолет,ама децата  до 5 години нали са освободени ....
На мен от уиз ми пристигна документ за детето ,че трябва да е под карантина,добре тогава за какво ми е тест като ще стоя с нея вкъщи,,,в главата ми е пълна каша

# 205
Балкай пристигащите от червена зона изобщо не се допускат на територията на БГ,освен изключенията и ако имат сертификат за поставена ваксина и тест.За бг граждани си остава същото като преди.
"Българските граждани пристигащи от червени зони се поставят под карантина,която може да бъде отменена след представяне на отрицателен тест в рамките на 24 часа..."
Аз не виждам нищо ново в заповедта,освен че на 100 места е споменато "Ако си сложите ваксина,ще ви е мирна главата"

# 206
Здравейте,  на моя приятелка й предстои пътуване до Венеция и оттам до Берлин
Въпроса с антигена в София е лесен. Но ще й трябва такъв и за влизане в Германия.
Някой знае ли как стои въпроса с тези тестове в Италия? И по-специално във Венеция. За колко време излизат, къде да отиде...
Предварително благодаря

# 207
Балкай пристигащите от червена зона изобщо не се допускат на територията на БГ,освен изключенията и ако имат сертификат за поставена ваксина и тест.За бг граждани си остава същото като преди.
"Българските граждани пристигащи от червени зони се поставят под карантина,която може да бъде отменена след представяне на отрицателен тест в рамките на 24 часа..."
Аз не виждам нищо ново в заповедта,освен че на 100 места е споменато "Ако си сложите ваксина,ще ви е мирна главата"

Кои държави влизат в червената зона?

# 208
  • оттам, откъдето започва България
Това е от заповедта на МЗ: "Списъкът на държавите по цветови зони се съдържа в Приложение № 1.
Списъкът се определя на базата на информацията, публикувана от Европейския център
за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) – за държавите членки на Европейския
съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП), от Световната здравна
организация и Центъра за контрол на заболяванията – Атланта, САЩ – за всички държави
и разпространението на варианти на „безпокойство“, като при липса на данни или
противоречие в данните официална информация може да бъде събирана чрез
публикуваните данни на интернет страниците на националните здравни власти.
Списъкът се преглежда най-малко веднъж седмично и при необходимост се обновява в
понеделник, а при влошаване на епидемичната ситуация в съответната държава може да
се обновява и по-често. Обновеният списък влиза в сила от 00.00 часа на следващия ден.

3.1. Информацията по т. 3 се наблюдава и подготвя от Националния център по
заразни и паразитни болести."
Към датата на изготвяне на заповедта списъкът на държавите е следният:

Скрит текст:
Приложение № 1 към т. I, 3 и 7
Списък на държавите по цветови зони и на държави с преминаване на
реципрочна основа
Зелена зона:
Австрия, Германия, Естония, Исландия, Литва, Люксембург, Малта, Полша,
Словакия, Унгария, Финландия, Хърватска, Гърция Дания Италия, Словения, Франция,
Норвегия, Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако, Държавата
град Ватикан.
Оранжева зона:
Всички държави извън зелена и червена зона.
Червена зона:
Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Малдиви, Бразилия,
Република Южна Африка, Република Ботсвана, Обединена република Танзания,
Сейшели, Република Намибия, Република Замбия, Тунизийска република, , Оман,
Малайзия, Монголска народна република Република Колумбия, Република Чили,
Източна република Уругвай, Република Аржентина, Федеративна република Бразилия,
Република Парагвай, Многонационална държава Боливия, Република Перу, Република
Коста Рика, Република Гватемала, Белиз, Република Ел Салвадор, Република Куба и
Доминиканска Република.
Държави, с които Република България е постигнала споразумение за
свободно преминаване на реципрочна основа:

Румъния, Чехия

# 209
https://reopen.europa.eu/es/

Прилагам ви линка отново за картата на Европа и зоните. Тези правила в Испания са вила доста отдавна. Общо взето нищо ново не са въвели с наредбата.
За да се стигне до червена зона трябва да е много зле положението,предполагам че зимата ще стане така на места:flushed:

Общи условия

Активация на акаунт