Автор: д-р Христо Михов

Ужилване
Веднага след ужилването детето изплаква от остра болка. На мястото може да се види жилото на пчелата, а при ужилване от други насекоми - само червено-синкава точка със зачервяване на кожата около нея, като в тежките случаи мястото може да почернее.
Към болката се прибавят парене, сърбеж и по-обширно зачервяване на кожата.
В повечето случаи всичко преминава за няколко часа. В най-тежките случаи се прибавят и алергични реакции: обилен сърбящ обрив по цялото тяло, наподобяващ ожарване с коприва, понякога и отоци, изразени най-силно по лицето. Детето става неспокойно, може да изпадне и в шок.
Най-драматична е картината, когато оса или пчела попадне в устата на детето със смокиня или друг сладък плод. Ужилването в устата води до бързо развиващ се оток в гърлото със запушване на дихателните пътища и фатален изход.

Ухапването от скорпион дава още по-бурни прояви с гадене, повръщане, отпадналост, объркване, шок и гърчове.

Първа помощ.
Ако жилото още стои, то се изважда. На мястото се правят студени компреси или се поставя мехур с лед. Ако вашето дете друг път е давало бурни реакции при ужилване, най-добре е да го заведете при лекар, защото може да се наложи прилагането на противоалергични средства.

Ухапване от влечуги
Пепелянката и усойницата са единствените влечуги у нас, чието ухапване може да се окаже смъртоносно. Смокът хапе само ако го настъпят, но не причинява отравяне. Ухапването от пепелянка и усойница дава местни прояви: кръвонасядане около мястото с оток, който бързо расте нагоре по крака с образуване на мехури. Общите прояви са: повишена температура, коремни болки, гадене, повръщане, студена пот, влошаване на пулса и помрачаване на съзнанието.

Първа помощ.
Веднага се налага пристягаща превръзка на бедрото или над ухапаното място, за да не се разнася отровата по кръвен път. Тя може да се задържи за не повече от 2-3 часа! Изсмукването на отровата, както и срезовете на мястото на ухапването вече се отхвърлят. На мястото се налагат студени компреси или лед за успокояване на болката. Бързо транспортиране до най-близкия здравен пункт, амбулатория или поликлиника, където на пострадалото ще се инжектира противозмийски серум, след което то се настанява в болница.

Материалът е предоставен от Debora

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 15:47 от Редактор*