Продължаваме да говорим за това, как можем да оптимизираме разходите си.


Техниката

Отдавна мечтаете за телевизор с голям екран? Продължавайте да мечтаете. Помислете си: колко време ще го гледате този "гардероб"? Новини и някой филм евентуално. Струва ли си заради това да опустошите банковата си сметка?


Салоните за красота

Тук има няколко начина да спестите. Ако косата ви е дълга и подстригването се изразява в обирането на връхчета и подравняване, дали е нужно да го правите в най-модния фризьорски салон? Втори вариант е да ходите при една и съща фризьорка, която след време ще добави и нещо друго към подстригването – безплатно изсушаване например. Третият начин се отнася до козметичните процедури – грижете се сами за маникюра и педикюра си. Дори да ви се наложи да си купите инструменти, след време пак ще реализирате икономии. Разгледайте и офертите за т.нар. "групово пазаруване" – обикновено там има страхотни предложения с процедури за външния вид на много ниски цени.


Интернет магазините

С помощта на онлайн търговията можете да спестите не само от парфюми, както вече стана дума, но и от още много неща. Функцията "сравни цената" е това, което ще ви помогне. Тя подрежда идентичните предложения на различните магазини по цена. Разбира се, трябва да проверите дали по-евтиното не излиза по-скъпо с намаления гаранционен срок или с надутите цени на доставка, със спестена информация за данъци или условия за минимална сума на покупка. Има продукти с безплатна доставка, обърнете им внимание.
Сайтовете за колективно пазаруване могат да ви спестят до 50 – 70, а понякога дори до 90% от цените на предлаганите стоки и услуги.


Намаленията
Пазарувайте от сезонни разпродажби. Ползвайте карти за отстъпки, независимо дали ваши, или на приятелка. Уверете се, че намалението е действително, а не търговски трик.


Деликатесите

Малко е обидно да осъзнаеш, че заработените с труд пари се превръщат в биологичен отпадък. След това въведение спестяването от храна вече не ви се вижда толкова неразумно, нали? Говорим не за глад, а за "лишаване" от деликатеси, които глезят небцето, но не се отразяват добре на портфейла.


Магазините за хранителни стоки

Малцина (изключвайки пенсионерите) са способни да обикалят магазините и да сравняват цените. За тези, които нямат време и душевни сили за подобни "глупости", предлагаме експеримент: Три дни пазарувайте обичайните неща в три различни магазина. Макар и не много точно, касовите бележки ще ви дадат представа къде е по-евтино. Ако близо до вас има представителен магазин на фирма от хранителния бранш, посещавайте го. Там, освен че продуктите са по-евтини, са и по-пресни. Вариантът за пазаруване "на едро" на стоки с по-голяма трайност също дава възможност да закупите продукти на изгодна цена и да се "заредите" за по-дълъг период от време, което освен пари, ще ви спести и време за пазаруване.


Мобилните телефони

Вероятно сте забелязали, че можете да прекарате на телефона и 5 минути, но и 35. Понякога с удоволствие, понякога – не. При предплатените карти е ясно, че може да се пести – просто се съобразявате с намаляващия лимит. Разходите за тези, които са на абонаментен план, могат да намалеят както от избора на самия абонаментен план, така и от съобразяването с натоварен и ненатоварен трафик или от наличието на друг начин за връзка – стационарен телефон, скайп, e-mail.

В крайна сметка, ако разговорът е важен и смятате, че ще продължи дълго, защо не го проведете очи в очи?


Интернет и кабелна телевизия

Анализирайте нуждите си и преценете дали се нуждаете от бърз и скъп трафик, или можете да направите компромис и да разпитате за тарифните планове на вашия доставчик. Обикновено комбинацията от интернет и кабелна телевизия е далеч по-евтин вариант от две такси към два доставчика.


 Задграничните почивки

И тук начините за икономисване са доста.
Можете просто да се откажете от такава почивка (най-тъжният вариант).
Можете да намалите звездите на хотела, в който ще пребивавате. Какво ви е необходимо от една стая – та в нея само ще спите. През останалото време ще сте навън и ще попивате впечатления. Съкратете разходите за шопинг за сметка на културния туризъм. Можете да си прекарате добре и без да "вършеете" по магазините, зависи само от фантазията ви. Пътуването към мястото за почивка, освен ако не е включено в пакета, може да е източник на резерви – предварителната покупка на билети с фиксирани дати носи отстъпки, които достигат и до 50%. И тук отново може да обърнете внимание на промоционалните оферти и сайтовете за колективно пазаруване или да организирате сами екскурзията си, закупувайки самолетни билети за след няколко месеца от нискотарифна авиокомпания. Ако уцелите точния момент на промоцията, може да закупите билет до Виена за едва 20 – 30 евро.Следва...

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 15:19 от Редактор*