Когато обмислят подредбата на жилището, родителите трябва да осигурят безопасност на децата си, но това не значи, че стаите трябва да останат празни - все пак детето изучава околния свят чрез предметите и взаимодействието си с тях. Най добрият метод на обезопасяване е да огледате дома на височината на дребосъка. Всички остри, режещи, бодящи, прищипващи и горещи предмети, които се намират на височина до 1 метър, трябва да бъдат прибрани или достъпът до тях - ограничен. Лекарства, битова химия, електроуреди, алкохол и подправки (да, и подправки!) трябва да бъдат заключени в шкафове или подредени на високи етажерки, изключващи достъп на детето до тях.


Безопасността на детето до годинка

В легълцето на бебето не трябва да има каквото и да е, в което да се оплете или да вмъкне главата си. Не го оставяйте само в легло със свалена решетка, на плота за преповиване или пък във ваничката за къпане. Чупливите и други опасни предмети дръжте в средата на масата, дръжките на тенджери и тигани би трябвало да са обърнати към стената, а не към външния ръб на печката.

Откажете се временно от стъклените мебели, дългите покривки и леките подхлъзващи килими. По ниските полици на етажерките не би трябвало да се намира нищо, което може да се глътне или да задуши детето: батерии, части от играчки, късчета изсъхнала храна, шнурове, панделки, найлонови торбички.


Да треперим ли над току-що проходилото дете?

Има каски и наколенки за прохождащи деца, които бихте могли да купите. Но не е задължително. Костите на децата са меки и падането при тях е далеч по-безопасно, отколкото при възрастен човек. Колкото повече оставяте детето да ходи само или с незначителна помощ, толкова по-рано то ще направи връзката между падането и болката, ще се научи да пази равновесие и да избягва препятствията. За пасивна безопасност можем да препоръчаме килими, които да омекотят падането.


Електрическите контакти и кабелите

Всички контакти в жилището трябва да имат предпазни капачки. Това не подлежи на коментар. Всички електропроводници трябва да са вкарани в кабелни канали и то не само заради детето в дома ви.

Захранващите кабели на битовите електроуреди би трябвало да са зад тях, но ако това е невъзможно, ограничете достъпа на детето до разклонителите или контактите им.

Понякога има ефект и една опознавателна обиколка, в която вие запознавате детето с тези потенциално опасни предмети и тогава то ще спре да им обръща внимание, защото за него това ще са изучени вече обекти


Да позволим ли достъпа до стълби?

Тук мненията са две.

Според едното, достъпът на детето до стълбите се забранява чрез специални решетъчни врати до тогава, докато не се научи да координира движенията си.

Според второто детето трябва да се остави да се придвижва по стълби - на "четири крака" нагоре и странично надолу, държейки се за перилата. В този случай трябва да застелете стълбите с покритие, което не се хлъзга.


Безопасна ли е ваната?

Бебе до една година не се оставя само в банята, даже ако ваната е празна.

Подът на ваната и банята трябва да не се пързалят. Това можете да постигнете с непързалящи се подложки за баня. Крановете за топла и студена вода трябва да са в пълна изправност и все пак - извън обхвата на детето.

Шампоани, сапуни, препарати за почистване, самобръсначки, ножици и подобни трябва да са затворени и достъпът до тях да е невъзможен.

Ако пералнята е в банята, дръжте я изключена от контакта.


Как да обезопасим прозорците

Ако не можем да предотвротим достъпа до прозорците, трябва да отвием вътрешните дръжки. Да, грозно е, но детето не може да го отвори и няма как да падне от него.


Какво да правим с ръбовете и вратичките?

Можем да обезопасим ръбовете на мебелите, като залепим мека пореста гума. Има двустранно лепящи ленти, както и специални приспособления за ръбове, които ще ви помогнат.

Вратичките на мебелите можете да блокирате със специални заключващи механизми. Така ще предпазите детето от прищипването на пръстите при затварянето им.

Последна редакция: пн, 23 май 2022, 13:12 от Редактор*