Съвременният живот е изпълнен с предизвикателства и все по-често се сблъскваме с множество ситуации, които могат да ни доведат до стрес. Според психолозите, това може да бъде и обикновено автомобилно задръстване.

Кое пък е чак толкова страшно и стресиращо в едно задръстване? Да видим: най-невинното е провалено пазаруване, но може да бъде важна делова среща, от която зависи решаването на много проблеми; пропуснат важен за здравето преглед при лекар; среща с любим човек, когото дълго няма да видим или нещо от този порядък... Май няма много приятни преживявания.

Коя е главната причина за стреса в тези ситуации? Така или иначе, налага ни се да се справяме със стреса, кое е различното тук? Не може да се действа, това е отговорът. Ако имаме възможност да решим ситуацията някак, ние ще действаме, но в задръстването сме безпомощни. Ето това безпомощно състояние ни травмира, а не непредвиденото забавяне.

Затова е важно да преодолеем това чувство за безпомощност. Нещо повече - да извлечем полза от ситуацията.


Правило №1: Не е нужно да се съпротивлявате на потока.

Защо ви е това безсмислено трошене на нерви? Струва си да помислите за това, че съдбата ви е поднесла подарък - не мечтаехте ли съвсем скоро за почивка в средата на деня? Не мислете за това, че е принудителна и не е в най-подходящия момент, а се отпуснете и релаксирайте, доколкото можете.


 Правило №2: Успокойте се и не се поддавайте на паниката

Най-важното е да се успокоите. Не ви се удава? Нищо чудно, след като в "горящия" ви мозък има само една мисъл: "Всичко пропадна". Това не ви е нужно, не се ядосвайте, така или иначе нищо не можете да промените.

По-добре затворете очи и помислете за нещо хубаво. Да, възможно е - важните преговори се провалиха днес, но не и завинаги, не забравяйте това. Днес не се получи, но утре ще стане. А докато трае задръстването, възползвайте се от момента и подредете блуждаещите си мисли на фона на спомен за летните плажове, например.


Правило №3: Осигурете си безопасност
 
Увлечени в грижата за съхранение на нервните си клетки, преди да се отпуснете в релакс, не забравяйте да проверите дали вратите на колата са заключени. Мошениците не спят, напротив - възползват се точно от ситуации като тази.


Правило №4: Винаги всичко е с мен
 
Много шофьори ежедневно попадат в задръстване. Между другото, напълно вероятно е бизнеспартньорите, с които имахте среща, да са на 20 метра около вас в същото това задръстване. За следващия път се въоръжете с телефон със заредена батерия и ноутбук/лаптоп с необходимите ви документи. Ако задръстване ви застигне в най-неочаквания момент, по телефона и с помощта на лаптопа, можете да разрешите който и да е проблем.


Правило №5. Уют незаменим!
 Няма да ви е излишно да се обзаведете с качествено аудио оборудване. Свалете си приятна музика, забравете Рамщайн и Металика. Чистият и ароматизиран въздух в колата се подразбира... Можете да добавите малък телевизор и въобще всичко, което ще ви накара да се почувствате по-спокойни и ще ви помогне да преживеете и тази стресова ситуация.


Припомняйте си тези правила и причините за стрес в живота ви ще са с една по-малко.

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 11:15 от Mamma