Нерядко в процеса на тихия семеен живот ту една, ту друга съпруга се замисля: „А дали той не ме използва?” Как да разбереш дали той наистина те обича или те използва за удовлетворяването на някакви свои, лични потребности?

Ако мъжът и жената еднакво са отдадени на семейния живот, то такива въпроси не възникват. Ако все пак възникнат, то не трябва да игнорирате този "звънец", а да помислите какво не е наред при вас и в отношенията с любимия.

Така например, ако мъжът заработва парите в семейството, а жената само се води на работа и всичко, което изкарва, харчи изключително за себе си, то това дава повод на мъжа да упрекне половинката си в егоизъм.

Също така, ако мъжът помага изключително много в домакинската работа, то също може да се почувства използван.

Но по-често в такава ситуация се оказва жената, особено жената домакиня. Домакинският труд е тежък, безкраен и незабележим.

Ако мъжът е свикнал да ходи само на работа и да изкарва парите, а вкъщи не пипва и с пръст и на всичко отгоре упреква жена си, че от нея няма никаква полза, то това не е нормално. Особено в тези случаи, когато той не позволява на жена си да работи, та поне там да се спаси от тежкия домакински труд.

Това, разбира се, са крайни случаи, но поне 20% от мъжете никога не се включват в домакинската работа и при това се чувстват господари, упрекващи жените за това, че ги използват заради парите.

Това са клинични случаи, тук може да помогне само революция в семейния живот, когато жената се спасява от мъжката зависимост, започвайки работа и оставяйки го сам да се оправя с бита си. Или развода като средство за ампутация на паразита, който я е оплел в мрежата си.

Но все пак, нормалните двойки са повече. И при подозрение, че сте използвани, си задайте въпроса колко често са сексуалните ви контакти, кой е инициаторът за тях и защо всичко се е получило точно така.

Ако съпругът е пасивен в секса и никога не проявява инициатива в сексуалните отношения, то вината не е само негова - явно вие в началото на връзката сте сгрешили в нещо.

Бъдете честни със себе си и признайте, че вие също не сте винаги безупречни - в семейните отношения нe може да има само един виновен, винаги са двама.

Ако искате нещо да се промени в интимните отношения, научете се да не критикувате, а да поощрявате. Това се отнася до всяка сфера на семейния живот.

Искате повече подаръци, комплименти и внимание? Първо вие направете подарък, направете комплимент и обърнете внимание на съпруга си, а после, между другото, кажете какво не ви достига във вашите отношения и как бихте била благодарна за такива изненади.

Научете се да говорите направо, без да трупате обида в душата си.

Научете се да се карате така, че да не се налага да се напускате един друг. Спорът е огромен шанс да изясните какво ви безпокои в семейния живот и да намерите някакъв компромис, който да устройва и двама ви.

Не допускайте най-разпространената в семейния живот грешка - да мислите, че любимият е длъжен да чете мислите ви! Даже най-любящият човек не е способен да отгатне какво се върти в главата ви.

Не си играйте на криеница и загадки, а се научете честно и открито да говорите с партньора за това какво искате, какво ви напряга и смущава, защо се чувствате нещастни или щастливи.

Не се бойте да споделяте не само позитивните емоции, но и негативните чувства и преживявания - научете се да пускате най-близкия си човек в душата си.

Старайте се да съблюдавате баланс в отношенията - не само да извличате полза, но и равностойно да се отдавате на любимия човек.

Не си играйте на манипулации и нечестни игри - в семейството те не водят до нищо добро. Ако вие сте честни и открити, то и любимият ще бъде честен с вас.

Преди да си зададете въпроса, не се ли възползва благоверният от вас, попитайте първо себе си дали вие не го използвате по някакъв начин, не го ли манипулирате.

Накрая честно поговорете с него, обсъдете своето и неговото поведение, споделете своите очаквания от семейния живот, какво категорично не ви устройва и какво ще правите по-нататък.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: чт, 22 юли 2021, 18:14 от Редактор*