Споровете, които се водят за ползата и вредата от антибиотиците, не са от вчера. Кой е прав?

Главна задача на антибиотиците е да убиват патогенните микроорганизми или да преустановят тяхното развитие и размножаване. Чувствителни към антибиотиците са много бактерии, гъбички и паразити. С тяхна помощ се спират инфекциите при тежки рани и изгаряния. Много опасни заболявания се лекуват само с антибиотици - туберколоза, пневмония, менингит.

Много от хората се самолекуват, в това число и младите родители. Често такива "лекари" лекуват с антибиотици и простудните заболявания или острите вирусни инфекции, забравяйки, че вирусите не се повлияват от антибиотици.


Какви са недостатъците на антибиотиците:

Първи и главен недостатък е този, че те не действат избирателно. Т.е. те убиват цялата флора, включително и полезната. От това страда основно стомахът, който в нормално състояние съдържа огромно количество полезни микроорганизми. За лечение на дисбактериозата, съпътстваща антибиотичните терапии, лекарите предписват специални препарати, които ни помагат да се справим с нарушенията в микрофлората. Тези препарати обикновено се дават паралелно или след курса на лечение с антибиотик.

Втори съществен минус е способността на микробите да се приспособяват към действието на антибиотика. При такава придобита резистентност лечението става неефективно.

Възниква въпросът защо при диагноза ОРЗ (остри респираторни заболявания) на децата се назначават антибиотици? Отговорът се крие в презастраховката - доста често се предписват, за да се предотвратят усложнения.

В болшинството от случаите, когато детето е с нормален имунитет, организмът е в състояние да се справи сам с настинките, протичащи с кашлица, хрема и неособено висока температура. В такива случаи се предприема симптоматично лечение, т.е. облекчава се кашлицата и се лекува хремата. Ако температурата се задържи 3-4 дни, симптомите се усилват, а детето отпада, обърнете се към педиатър, тъй като е възможно към вирусите да се е присъединила и бактериална инфекция, а за нея вече е необходим антибиотик.Много е важно да се изпълняват препоръките на лекаря и да не се прекъсва курсът на лечение след отслабването или изчезването на симптомите. Това може да доведе на резистентност на организма към определен антибиотик и при следваща инфекция трябва да се търси друго решение.

Последна редакция: вт, 28 сеп 2021, 13:45 от Редактор*