За таткото и неговата роля в живота на детето

Бебето дойде! Мама е във възторг - тя го е усещала под сърцето си, а сега го вижда с очите си. Някак инстинктивно се грижи за него. А таткото не знае как да гушне дребното телце, чувства се непохватен и непотребен. Опитите му да се присъедини към отглеждането са пълна катастрофа.

Съпругата и тъщата не пропускат възможност да клъвнат самолюбието му, като коментират как си оплита ръцете с явния намек, че е по-добре да не се бута да помага. "А може би така е и по-добре - мисли таткото - Грижите за бебето са си женска работа". Взема дистанционното и сяда на дивана, вече убеден, че той пък носи парите и е уморен, не бива да го закачат.

А майката е направила грешка, отстранявайки го от процеса на обгрижване и възпитание на малкия човек. Майката и бащата са най-близките хора на детето и това, доколко отношенията между тях са хармонични, има съществено значение за развитието му. Психолозите са доказали, че децата, които имат положителен емоционален контакт с бащите, са по-уверени във възможностите си и по-успешно се справят с живота.

Ако мъжът има желание да участва във възпитанието на детето, вие не бива да го спирате. Подберете само тези задължения, които ще бъдат по силите му. Може да започне с къпането - мъжете не са толкова емоционални и затова бебето ще се чувства по-добре в уверените им ръце. Подметнете му, че би могъл да научи дребосъка да плува - тогава духът на състезател и треньор ще се пробуди и мъжът непременно ще се заеме с възпитанието на бъдещия плувец от световна величина. Мъжете мразят магазините, следователно покупките на дрешки и обувки не могат да им се възложат. Но бебефонът, дигиталният термометър и всичките онези играчки за бутане са сфера, която е подходяща за галене на егото му - та нали мъжете разбират от техника, помощта му тук е неотложна и неоценима. Таткото може да е режисьорът на филма "Нашето дете" - възложете му да направи снимки и клипчета от първото къпане, първата усмивка, първите стъпки.

Мъжът трябва да поеме обезопасяването на дома. Нека той намери потенциалните опасности и ги отстрани - да постави капачки на контактите, да омекоти ъглите на мебелите и да прибере кабелите в первазите или в кабелни канали.

Дайте възможност на мъжа си да остава насаме с бебето. Вие можете да се разходите по магазините или да отидете на фризьор. Мъжът ви едва ли ще откаже, той разбира, че имате нужда да се разведрите. Подгответе храна за бебето и дайте наставления. Ако мислите, че нещо ще забрави, напишете му инструкции, няма да се обиди. Не забравяйте да му покажете как се сменя памперс и ги оставете да се радват един на друг. Това общуване без странични наблюдатели ще им даде възможност да създадат емоционална връзка помежду си. Таткото може да се отпусне и да нацелува бузките, а бебето само ще го научи как да го бави.

В момента, в който малките крачета укрепнат и капризите започнат да се проявяват, таткото трябва да поеме нова роля - тази на педагога. Като правило, мъжете трудно се справят с възпитателните методики. Дребното капризничи и устройва сцени, а на таткото му е непонятно защо да не може да го шамароса без угризения. Всяка майка е разработила собствена система за укротяване на детето си и основните правила в нея трябва да станат достояние и на таткото. Покажете му, че ласкавото поведение и спокойният, овладян тон действат много по-добре от категоричните заповеди. Развенчайте мъжкия мит, че строгостта е полезна във всички случаи. Вие знаете, че мекотата и нежността вършат по-добра работа. Поведете и мъжа си към истината.

Последна редакция: чт, 22 юли 2021, 18:28 от Редактор*