Отношенията между свекървата и снахата напомнят на казармения бит, където младата жена е новобранецът, а свекървата – „старото куче”...

Във Великобритания има случай, в който свекървата е била глобена затова, че е отровила живота на снаха си. Будела я е рано, подслушвала телефонните ѝ разговори, принуждавала я да чисти дома, критикувала външността ѝ – с две думи, държала се е като свекървата чудовище от вицовете. Снахата признала, че е търпяла тормоза, за да не развали отношенията с мъжа си. Но така или иначе бракът бил съсипан още преди делото, така че имало ли е изобщо смисъл от нейната саможертва?

Принудителното родство

Защо свекървите и снахите толкова трудно намират общ език? Главният проблем е в това, че те са съвършено чужди хора, които обстоятелствата са събрали. Различно възпитание, различни жизнени приоритети, различни представи за добро и зло, умножени по ревността на едната и климактеричните прояви на другата, което прави трудно взаимното разбирателство и води до безкрайни претенции. Отношенията между тях и "общият" им мъж напомнят на любовен триъгълник. Колкото и мъжът да обича жена си, дълбоко в душата си е обиден от нейното отношение към собствената му майка, а това може сериозно да влоши семейния климат.

А нима имаме нужда от това? Затова е нужно да се научим да влизаме в конфликтите грамотно. Да, колкото и парадоксално да звучи, кавгите и стресът могат да бъдат полезни за семейството. В някои случаи хроничното неразбирателство между роднините може да бъде подпомогнато от такива избухвания, което да доведе до прекратяване на "студената война".

Да се караме разумно

Конфликтът не е непременно грандиозен скандал с крясъци и бой. Това може да бъде цивилизовано стълкновение на две гледни точки. Как да се държим, за да разрешим проблема конструктивно? Има няколко начина за това.

Да натиснете спирачките. Тоест да не предприемате нищо, надявайки се, че проблемът сам ще се разреши. Това е подходяща стратегия, когато резултатите от битката всъщност не са ви толкова важни. Свекървата настоява да купува чорапите на мъжа ви? Ами да ги купува – на вас ви е все едно, а на него му е приятно.

Да се приспособите или да признаете чуждите интереси. Този начин често се практикува от благовъзпитаните снахи, които живеят заедно с родителите на мъжа си и с всички сили се стараят да поддържат мира в семейството. Типични прояви: да поемат готвенето и чистенето на жилището, да не канят на гости тези свои приятелки, които не се харесват на свекървата, постоянно да изслушват наставленията с израз на дълбока благодарност, да се отнасят с хумор към любопитството, с което "господарката на дома" изследва съдържанието на чекмеджетата им и т. н.

Свекървата може и да хареса такава лоялност, но имайте предвид, че в тази ситуация вие ще заприличате на парен котел без предпазен клапан. Това рано или късно ще доведе до взрив и е трудно да се предскаже как ще завърши всичко. Не е ли по-добре навреме да извоювате собствената си независимост?

Да водите своя линия на поведение – да постигате своето, без да се съобразявате с интересите на другата страна. Минусите на тази стратегия са ясни – има голяма вероятност да влошите отношенията с мъжа си, да предизвикате недоволството му, а даже и да изпитате вина след време – нужно ли е било да реагирате винаги остро на всяка дреболия и да обиждате хората за глупости? Но ако става въпрос за действително важни въпроси като възпитанието на децата, разпределението на финансите и др., да, има смисъл да се рискува.

Да постигнете компромис. Важно е да не забравяте, че свекървата не е случайно недоразумение на пътя ви, а съществена част от живота на мъжа ви. Отношенията с нея са сериозни и за дълго. Безспорно, ще се наложи да загърбите част от своите интереси в името на подписването на мирно споразумение. Това е добър начин да загладите конфликта, когато вие искате едно, а свекървата – друго. Например, тя обича да ви идва на гости да види сина си и внуците без покана, а това на вас ви дотяга. Тогава има смисъл да се преговаря – определете дни за гости, в които свекървата ще може без повод да ви посещава. Така ще можете да съгласувате личните си планове с нейния график.


С когото се събереш...

Стратегията за отстояване на собствените интереси зависи и от това, към кой конфликтен тип се отнася вашата свекърва.

Желязната лейди. Тя винаги е права и твърдо вярва в това. Може да бъде излишно напориста и даже безцеремонна. В разгара на битката е по-добре да не ѝ се мяркате пред очите, ще мине като валяк през вас и даже следа няма да остане по асфалта. Когато страстите се уталожат, можете спокойно и уважително да ѝ обясните своята гледна точка. Диалогът е възможен.

Интригантката. Любителка на интригите и манипулациите. Никога не приема открит конфликт, действа тайно и винаги според собствените си интереси. Най-добрата линия за поведение с такава родственица е въоръженият неутралитет и максималното дистанциране: разговорите няма да помогнат.

Инфантата. Вироглава, но не и зла. Ако не получи нужната ѝ доза внимание, може да устрои скандал с тропане на крак и чупене на чинии. После, естествено, ще се засрами, а ако успеете да сложите спирачка и да не ѝ напомняте за кавгата – тя ще ви бъде много благодарна. В такива отношения е важно да запомните, че възрастният човек сте вие и че трябва да се държите снизходително.

Ревлата. Нейната стихия са вечните сълзи и обиди. Изслушайте я и... пренесете разговора на друга тема. Като правило това е неуверена в себе си личност, която има нужда само от малко внимание и съчувствие. А вие можете да ѝ го дадете, без да ощетявате себе си, нали?


А може би ви е провървяло със свекървата и тя е неконфликтен човек с ангелски характер? Тук вече възниква друг въпрос – а можете ли да кажете същото за себе си?


Image: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 13:07 от Редактор*