Немски учени са доказали, че да пият сокове, да ядат само плодове и да пазят постоянни диети е вредно за отслабващите. Какво трябва и какво не трябва да правите, за да влезете във форма за отпуската.

Грешка първа: постоянната диета

Като правило диетата означава да се отказваш от храната, която обичаш. Тя се налага само в случаите на непоносимост към някои продукти или при определени заболявания. Но за желаещите да отслабнат "вечната" диета е абсолютно противопоказна, твърди Фолкер Шутцер, научен сътрудник в Центъра по хранене на Техническия университет в Мюнхен.

Главна задача на отслабващите е да променят храненето си. При това продуктите трябва да се подбират индивидуално, в съответствие с особеностите на организма и навиците на човека. Важно е постепенното привикване към новия начин на хранене. Според гастроентеролозите е невъзможно за една седмица да превъзпиташ гастронома в равнодушен аскет или да направиш от любителя на сочна скара - вегетарианец. Сметанова торта, препържен бекон или чаша алкохол са в реда на нещата, ако не се злоупотребява с тях и са за сметка на калориите от някое друго ястие.


Промяната на обичайните хранителни навици може да доведе до загуба на излишни килограми при спазването на следните четири условия:
  • Намалено количество на приеманите калории
  • Храната трябва да е пълноценна, за да не ставате гладни от масата
  • Трябва да е вкусно
  • Храненето повишава настроението, затова желанието за отслабване не трябва да снижава качеството на живота ви.
Грешка втора: да ядем по-малко

Който си ляга със стържещ от глад стомах, освен отслабването ще се сдобие и с булимия.

"Никой не може да издържи дълго на такова хранене, което не дава чувство на ситост"- казва Шутцер.

Според думите на лекарите е важно не колко яде човек, а какво. Засищането зависи не от калоричността на храната, а от нейното количество. Когато стомахът се напълни, той изпраща сигнал до мозъка: "Не мога повече" и човек се оттегля от масата.

В Мюнхенския университет провели експеримент: едната група студенти се хранили с картофи, а другата - с макарони. В резултат на това любителите на тестените изделия погълнали с 200 калории повече.


Грешка трета: плодовете не вредят на фигурата

Плодовете са здравословна храна. Но за желаещите да отслабнат те са полезни само като заместител на въглехидратите. Ябълките и бананите също съдържат калории и в съчетание с други продукти добавят излишни килограми.

"Ако в продължение на година всеки ден ядете по една малка ябълка, натрупаното количество калории ще е равно на 2,5 килограма тлъстини. Чисто теоретично, този ябълков излишък за 10 години добавя 25 кг към теглото ви", заявява Шутцер.

В същото време плодовете стимулират отделянето на инсулин, защото съдържат голямо количество въглехидрати. Високото ниво на този хормон пречи на отлагането на мазнини в организма, затова е целесъобразно да се храните с плодове, но само с тях. А това не е по силите на всеки.

Зеленчуци като чушките, краставиците и морковите снижават концентрацията на инсулин в кръвта. Те съдържат и малко калории, затова са подходящи за отслабващите.


Грешка четвърта: плодовите сокове помагат за отслабването

Ако вярвате на рекламите, плодовите сокове са не само вкусни, а и полезни заради съдържанието на витамини и минерали. Също така те помагат да станем стройни и поддържат фигурата.

Всъщност в тях има и калории, и захар в изобилие, така че за отслабване и дума не може да става.

Германската асоциация за здравословно хранене препоръчва вместо сокове, всеки ден да изпиваме по 1,5 л вода. Подходящи са неподсладеният чай и дори кафето. Според лекарите плодовите сокове не само са калорични, но и не дават чувство на ситост.


Грешка пета: обилната закуска

Немска поговорка гласи: „Закусвай като крал, обядвай като селянин, вечеряй като бедняк“. Но тази мъдрост е стара. Тя е от времето, когато пълното тяло е било еталон за здраве и красота.

Сега диетолозите са на друго мнение:

Закуската е първата възможност човек да се откаже от излишни калории. Те няма да изгорят сами и количеството им не се влияе от времето на прием.

Ако не можете да се откажете от обилната закуска, ще трябва да се лишите на обяд или на вечеря от внесените вече калории. Филията с масло трупа сантиметри на талията ви, по-добре хапнете плод , извара или яйце. Бъдете внимателни с мюслито и овесените ядки.

Последна редакция: нд, 11 юли 2021, 18:44 от Редактор*