Из Интернет циркулират всякакви диети – бързи и надеждни, „гладни” и „сити”, месни, плодови, млечни и дори шоколадови.

Но всяка диета е стрес за стомаха и за организма като цяло. Освен това, не всяка жена е в състояние да издържи цяла седмица, а и две или три, въздържайки се от храна.

Какво да правим, ако нямаме време за ежедневни упражнения, а за дългосрочна промяна в режима на хранене ни липсва воля?

Има изход – разтоварващите дни

В периода на разтоварване се храним само с определена храна. Тя е ограничена както по състав, така и по количество. Колкото по-малко си позволявате, толкова повече килограми ще свалите.

Сравнени с диетите, дните за разтоварване имат доста плюсове:

Първо: действат благотворно на организма. Ако многодневното гладуване изтощава силите и нарушава обмяната на веществата, то един ден, пък бил той и жестоко ограничаващ, ще помогне на организма да се справи с натрупаната шлака. В периода на разтоварването протича очистване на целия организъм и от него се извеждат излишните течности. В резултат на това изчезват отоците, тенът на лицето се подобрява, в тялото се появява приятна лекота. Много лекари настоятелно съветват пациентите си да провеждат разтоварващи дни, за разлика от диетите, за които се изказват не особено ласкаво.

Второ: разтоварващите дни се преживяват по-леко от постоянната диета. Да се ограничиш за един ден не е никак сложно, още повече ако знаеш, че на следващия можеш да си хапнеш от любимата луканка или парче торта.

Трето: вариантите за разтоварващи дни са много разнообразни. Можете да изберете този тип храна, който ви харесва. Съвсем не е задължително да се морите с глад и да стоите на едно кафе, след като можете да си хапвате варено безсолно пилешко и задушени зеленчуци. Няма да гладувате, а ефектът ще е видим.

Четвърто, но най-важно: разтоварващите дни водят до постепенно, но устойчиво отслабване. При един разтоварващ ден седмично е напълно възможно отслабване с 5 килограма на месец. Разтоварващ ден можете да проведете и след празнично преяждане по Коледа или Великден и нищо от изядените деликатеси няма да се лепне за бедрата ви.


Как да провеждаме разтоварващите дни

Както вече споменахме, разтоварващите дни са много разнообразни. Но всички те имат ред правила, които трябва да се спазват, за да може от разтоварването наистина да има полза.

  • Какъвто и разтоварващ ден да изберете, не забравяйте: трябва да пиете вода - толкова, колкото ви се иска, но не по-малко от литър и половина - два. Тази вода е нужна за извеждането на токсините от организма.

  • Ако количеството храна е строго фиксирано, разпределете го така, че да можете да похапвате през два-три часа. Другият вариант е да го разделите на три по следната схема: половината на обяд, 1/3 от останалото - за закуска и 2/3 - за вечеря.

  • Ако ви е тежко да понесете жесток разтоварващ ден, не се насилвайте - приключете експеримента и за следващия път си изберете нещо по-леко.

  • Ако искате да отслабнете с помощта на разтоварващи дни, не злоупотребявайте с тях. За да отслабнете бавно и трайно, е достатъчно да провеждате само един разтоварващ ден седмично. Желателно е да е един и същ - да речем, всяка сряда.

  • Ако нямате килограми за сваляне, разтоварващите дни можете да провеждате не по-често от веднъж на две седмици.

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 17:19 от Редактор*