Да сдържаме гнева си или да го изпуснем навън? Да го потиснем или да избухнем? Каквито и формулировки да намерим, гневът и различните му форми на проявление са част от нашия живот.

Но доскоро жените - "възпитаните" жени - не са имали избор в това отношение. Традиционно девойките са били възпитавани с идеята, че проявите на гнева са нещо недостойно за една лейди, че гневът разваля отношенията, че своенравието и гневливостта ги лишават от възможността да си намерят съпруг.

Как изразява гнева си съвременната жена? По същия начин, както и мъжът. Според Сандра Томас, доктор по философия и ръководител на Центъра за изследвания в областта на грижите за болни и възрастни хора към колежа за медицински сестри в Ноксвил, Тенеси, жените изразяват гнева си толкова често, с такава сила и по същите причини, както и мъжете. Обидно обръщение, неблагополучна обстановка в дома или на работа, неоправдани очаквания - това са само някои от причините, които предизвикват раздразнение и изблик на гняв.

И какво получават жените, изливайки гнева си подобно на мъжете? Лошо здраве. Точно така, както и мъжете.

Изследванията показват, че гневливостта при жените води до възникване на цял куп проблеми със здравето, включително депресия, високо кръвно налягане, заболявания на сърцето, артрит, стрес, лекарствена и алкохолна зависимост и затлъстяване. Жените, които прекомерно потискат или изразяват гнева си, два пъти по-често заболяват от рак на млечната жлеза. Жените, които страдат от изблици на ярост, са най-нещастните в брака.

Изглежда, че прекаленият гняв, независимо дали е потиснат или освободен, създава проблеми.

"Това е в разрез с приетото мнение, че ако гневът се излее навън, вие ще се почувствате по-добре." - твърди д-р Томас. Тя е открила, че изпускането на гнева провокира още по-голям гняв. Но и потискането му не винаги носи полза. Изследователите, работили по въпроса в течение на 18 години, намират, че за жените, които дълго сдържат гнева си, рискът да умрат рано е два пъти по-висок в сравнение с тези, които веднага го изливат навън.

Научете се да бъдете хладнокръвни

"При съвременното състояние на науката - счита д-р Томас - най-добрият съвет, който можем да дадем на жените, това е да не се поддават на гнева си. Помислете върху това, кое води до избухването му."

"Вместо да се терзаете, по-добре е да изкажете проблемите си - съветва тя. - Ако не можете да се свържете със специалист, то в краен случай ги обсъдете с близки приятели или роднини."

Водете си записки с анализи на случаите, когато сте изпаднали в изблици на гняв. С други думи - изследвайте го. "Записвайте всеки епизод с указание за това, което е послужило като повод за изблика на гняв, кой още е присъствал на това, какво точно сте почувствали, колко дълго е продължило, как сте реагирали - съветва Морин Ласен, д-р по философия, клиничен психолог от Финикс. - Също така трябва да записвате какво сте чувствали преди това. След няколко седмици прегледайте записките си и се опитайте да уловите някаква закономерност."

"Воденето на записки също ще ви даде ключ към разбирането на причините за проявите на емоции, ще ви стане ясно, че те могат да бъдат контролирани - добавя Керъл Таврис, д-р по философия, специалист по социална психология и автор на книгата: "Гневът: криворазбраната емоция".

Бройте до десет. Може би, даже до двадесет. Опитайте се да разрешите проблема или отстранете източника на гняв. Ако проблемът не може да бъде разрешен, намерете други начини да овладеете ситуацията.

Опитайте се да преосмислите нещата. Когато някой ни провокира, ние обикновено влошаваме положението, като си мислим: "Какъв безмозъчен глупак!" или "Ама че нерви са нужни за разговор с тази вещица!". Опитайте се да се поставите на мястото на човека, който предизвиква гнева ви или намерете оправдание за поведението му: "Той сигурно има големи неприятности, затова се държи така". Обикновено така постъпват хората, които не желаят да се поддадат на гнева си, твърди д-р Таврис.

За "охлаждането" ви ще помогне голямото физическо натоварване. "Когато се натоварим силно физически - счита д-р Томас - ние получаваме прекрасната възможност да дадем изход на силните емоции, включително на чувството на гняв".
Избягвайте опасните ситуации. Ако нямате възможност да ги промените, постарайте се да избегнете тяхното повторение.
Image: Viorel Sima / 123rf.com

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 12:54 от Редактор*