Съвети за безопасност

Децата ни са заринати от играчки от всякакъв вид, големина и материя. Но обикновено има няколко "най-любими", по правило – плюшени, мекички. Те са навсякъде с детето: в количката, на пясъчника, на масата за хранене. Петната по тях са неизбежни, затова трябва да се научим правилно да ги почистваме. За да не тъгува за мекия си приятел, привлечете и детето към тази дейност: дайте му да разреше козината на изпраното мече например.

Препоръчва се меките играчки да се почистват не по-рядко от веднъж седмично. Най-просто и лесно е да изсмучем праха с прахосмукачка. Ако имате перяща – още по-добре, но след това трябва да ги подсушите.

За по-основно почистване можете да ползвате следните методи:


Ръчно пране

Необходими са: чиста гъбичка, средство за пране на деликатни тъкани или обикновен шампоан.

Разтворете почистващото средство в топла вода и разбийте до получаване на пяна. Намокрете гъбата и старателно почистете меката играчка, като внимавате да не я мокрите прекалено. За да отмиете петната, а не просто да ги размажете, изплаквайте гъбичката често. Изсушете играчката на простора/сушилника.
Този метод се практикува при много големи играчки, такива с ярък цвят или със залепени детайли и украшения от нееднородни материи.


Пране в пералня

Ако на етикета на играчката е указано, че може да се пере в пералня, използвайте програма за деликатно пране и детски прах. Водата не трябва да е по-топла от 30оС. При плакненето можете да сложите малко омекотител (детски, естествено). Сушите на простора/сушилника.


Сухо почистване

Необходими са: полиетиленова торба/чувал, сода за хляб (1 пакетче за 2 – 3 животинки среден размер), мека четка.

Сложете трите играчки в торбата и изсипете содата. Завържете я и тръскайте енергично в продължение на около минута. След това внимателно изчеткайте играчките от содата – тя ще падне заедно със замърсяванията.


Химическо чистене

Ако любимата играчка е наистина силно замърсена, а не можете да я замените с нова, се допуска и химическо почистване (в случай че намерите ателие, готово да се нагърби с това).
За сухо почистване се използват специални химически разтворители: най-често това е перхлоретилен, а по-рядко - бензин, монофтортрихлорметан и трифтортрихлорметан.
Точното въздействие на тези химикали върху детския организъм е слабо изучено, но е известно, че вещ, подложена на химическо чистене, 3 месеца след това продължава да отделя вредни изпарения. Затова помислете добре, преди да предприемете тази стъпка.


Студ

Ако играчката не е почиствана няколко месеца или през лятото е била на село, възможността в нея да има акари е на практика 100%.
Това не е беда, защото студът може да ни спаси от тях. Затворете играчката в полиетиленов плик и я оставете да пренощува във фризера. Тази процедура ще убие акарите и ще освежи външния ѝ вид.
Ако играчката е прекалено голяма, ще трябва да дочакате зимата и да я оставите да пренощува на терасата.


Играчките радват нашите деца, помагат им да се развиват и благодарение на тях да разберат какво е приятелството – та нали първото приятелче им става подареното от мама или баба зайче/мече/слонче. Зверчето се сдобива с име и с място в леглото и в сърцето на детето. Не забравяйте, че здравето на детето ви зависи и от чистотата на играчките му. Нека те не му носят нищо друго, освен радост и удоволствие.

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 17:47 от Редактор*