Ротавирусните инфекции са едни от най-честите остри чревни инфекции и най-честият причинител на остра диария в детска възраст.

95% от децата се заразяват с ротавирус преди 5-годишна възраст, като най-уязвими са тези между 6 и 24 месеца.

Колкото по-малко е детето, толкова по-тежко протича заболяването.
 
На около 1 от всеки 38 деца на възраст под 5 години се налага болнично лечение при ротавирусен гастроентерит.


 В световен мащаб ротавирусите са най-честата причина за тежък гастроентерит в ранна детска възраст, които засягат почти всички деца под пет години. В България 30-40% от децата на възраст от 1 до 5 години са носители на ротавируси (според петгодишно проучване на Националния център по заразни и паразитни болести, направено сред 4644 деца в 15 области на страната, приети в болница с диария).
 Приема се, че до шестия месец е рядко срещано заболяване, тъй като бебетата имат пасивен имунитет. В рисковата група попадат децата до 5-годишна възраст, но най-застрашени са кърмачетата от 6 месеца до 3 години.
 Тежестта на заболяването зависи от състоянието, в което се намира организмът в конкретния момент. Дали имунната защита е отслабена /поради прекарана друга инфекция или недохранване/, приемат ли се достатъчно витамини и т.н. Ако организмът е в норма и в пълно здраве, рисковете при евентуална инфекция са по-малки.
 Ротавирусите се разпространяват независимо от хигиенните мерки - причината е, че са силно заразни и устойчиви във външната среда - могат да оцелеят в продължение на седмици във вода и в продължение на четири часа върху кожата.
 Децата с ротавирусен гастроентерит трябва да бъдат изолирани от други деца до 48 часа след изчезване на симптомите.


Какви са признаците и симптомите при ротавирус?

Най-често срещаните симптоми са:
  • повръщане
  • фибрилитет
  • безапетитие
  • коремни спазми
  • водниста диарияОбикновено инфекцията започва с висока температура, спазми в корема и болки около пъпа. После се появяват многократни воднисти изхождания - 10-15 и повече в денонощие, което може да продължи много дни, без слуз или кръв, но придружени от многократни повръщания. Обикновено отминава за 3 до 9 дни.
 В допълнение към симптомите, описани по-горе, родителите трябва да са наясно и със симптомите на дехидратация /обезводняване/, които могат да възникнат.

 Диарията може да бъде опасна при новородени и малки деца. Тя може да доведе само за ден-два до дехидратация.

Обезводняването е опасно състояние, което застрашава живота на детето.

 Това състояние настъпва, когато тялото загуби твърде много течности и електролити (калий, натрий и др.). Загубите по време на диария трябва да бъдат възстановени възможно най-бързо. Лечението се състои в рехидратация. Въпреки че водата е от изключителна важност за превенцията на дехидратацията, тя не съдържа електролити. За поддържане на електролитните нива в организма е необходимо консумирането на супи, плодови сокове, меки плодове и зеленчуци, богати на калий, както и на специален рехидратиращ разтвор.


Признаците на обезводняване при децата включват:

- сухи уста и език
 - липса на слъзна секреция
 - сухи пелени над 3 часа
 - хлътнали коремче, очи или бузи, фонтанела
 - висока температура
 - апатия или раздразнителност
 - неизглаждаща се след натиск кожа /т.нар. "тест на кожната гънка"/
 - летаргия
 - силна жаждаДетето трябва да бъде заведено на лекар при появата на следните симптоми:

- изпражнения, съдържащи кръв или гной; черни изпражнения
 - температура над 38.5 градуса
 - липса на подобрение след 24 часа
 - признаци на обезводняване


Лечение

Няма специфично лечение за ротавируси. Лечението се състои от повишен прием на течности (орална рехидратация), за да се предотврати обезводняване.
 Независимо от това какви течности се приемат, трябва да се осигури подходящо за възрастта хранене. Храненето ускорява възстановяването на нормалните функции на червата, в това число разграждането и абсорбцията на хранителните вещества. Храната трябва да бъде същата, каквато детето е получавало когато е било здраво. Кърменето трябва да продължи толкова често и продължително, колкото детето иска. Децата, които се хранят с адаптирано мляко трябва да приемат специални диетични храни, ако е възможно. На бебетата, над 6 месечна възраст, може да се дават бисквити, солети или сухар, в случай, че са захранени с глутен.
 При вирусните гастроентерити антибиотиците не са ефикасни и не следва да се използват. Пробиотиците подобряват баланса в чревната микрофлора и могат да намалят тежестта и продължителността на диарията, но като цяло са не са достатъчно ефективни.


Какво мога да направя?

Мийте ръцете си постоянно, особено преди готвене и хранене и след ползване на тоалетна или смяна на пелени.

Кърменето може да намали симптомите. Продължете да кърмите бебето, но избягвайте млечни продукти като сирене и масло. Поддържайте детето добре хидратирано, но избягвайте да давате сокове от цитрусови плодове и безалкохолни напитки.
 Ако диарията е тежка и се страхувате, че детето ще се обезводни, потърсете спешна медицинска помощ.


Превенция

Най-сигурната превенция на заболяването е чрез ваксинация. Ваксината се приема през устата. Дозите са 2 с интервал от 4 седмици. Ваксината съдържа пет типа ротавирусни щама, всеки от който съдържа различен антиген. Първата доза може да се приложи след 6-седмична възраст, но не по-късно от 12-седмична възраст. Препоръчително е последната доза да се даде преди 20-22 седмична възраст, като и трите дози трябва да бъдат приложени до навършване на 26-седмична възраст (шест месеца).Image: Naypong / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 15:28 от Редактор*