Фейсбук вече е причина за развод

Фейсбук е причина за всеки пети развод в САЩ.

81% от най-добрите американски бракоразводни адвокати са отбелязали тенденция към увеличаване броя на двойките, които изтъкват социалните мрежи като довод за развода си.

Проучването на Американската академия на бракоразводните адвокати сочи Фейсбук като лидер – 66% от анкетираните са го посочили като основен източник за търсене на доказателства.

Няма съмнение, че разклатените бракове са най-уязвими, но не е нужно да имате семейни проблеми, за да се впуснете в афера с приятел от Фейсбук, твърдят психолози.

"Единият партньор се свързва с някой съученик от гимназията. Този човек е свободен и те започват да комуникират в чата. Много скоро след това от общи приказки се преминава към по-лични и интимността се задълбочава дотам, че води до физически контакт" отбелязва психологът Стивън Кимънс от Медицински университет "Лойола" в Мейууд, Илинойс.

Според него колкото повече контактуват онлайн, толкова е по-голяма вероятността между тях да се създаде чувствена връзка.

"Погледнете приятелите си във Фейсбук. Количеството мъже и жени равностойно ли е? С кои от тях контактувате повече? Имате ли влечение към определен човек? Отговорите на тези въпроси ще ви открият как използвате социалните мрежи. Може би подсъзнателно вече сте тръгнали по път, който лесно може да унищожи брака ви", предупреждава психологът.


Развод от щастие

Безгрижните и радостни тийнейджърски години са гаранция за благосъстояние, успех и развод в по-късна възраст.

Човек, който няма никакви проблеми в пубертета, е с по-големи шансове да стане личност с активен социален живот, да има работа, която напълно го удовлетворява, и да се радва на добро здраве, показва дългогодишно изследване сред повече от 2 200 британци, родени през 1946 година.

Но резултатите от това проучване сочат, че за тези хора рискът да се разведат е много по-голям, отколкото за тези, които не са били щастливи като тийнейджъри.

Резултатите не би трябвало да изненадват, твърдят психолозите от Кембридж. Логично е да се предположи, че удовлетворените от работата си хора имат по-високо самочувствие и са в по-добра изходна позиция, напускайки партньора си в един нещастен брак.

Определението "щастлива тийнейджърска възраст" е изведено въз основа на изследване на популярността на дадено лице между приятелите му, неговата енергичност и емоционалното му състояние във възрастта от 13 до 15 години.


Домакинстващата жена помага на мъжете да се отпуснат вкъщи

"Аз лежа, а тя си работи нещо и мълчи" – така звучи дефиницията на женения мъж за съвършената почивка след работния ден.

И за двата пола домакинската работа е стресираща, но жените я понасят по-добре, ако получават помощ от съпрузите си.

Да, но нивата на кортизол (хормонът на стреса), измерени при мъжете, са най-ниски тогава, когато жената е заета с домакинска работа, а те самите релаксират. Т.е. обяснимо е защо повечето от тях не се включват доброволно.

За разлика от други подобни изследвания, основаващи се на попълването на въпросници, проучването на Семейния център на Университета на Калифорния се базира на директни наблюдения. За период от 4 дни били снимани 30 брачни двойки с най-малко по едно дете на възраст от 8 до 10 години. И двамата партньори ходели на работа, повечето имали по 3 деца и били женени средно по 13 години.

Докато изпълнявали всекидневните си задължения, им били вземани проби от слюнката и измервано нивото на кортизол в нея.

"Когато мъжете се прибират от работа, искат да бъдат оставени сами, а най-отпуснати се чувстват тогава, когато жена им върши нещо из къщата. Жените първо обръщат внимание на децата, а ако са сами –най-често се заемат с домакинството" обяснява антропологът Елинор Окс.


Нощният сън е по-важен за жената

"Когато жената е недоспала, това влияе директно на брака. Когато мъжът е недоспал, това си е негов проблем", твърдят лекари.

Вероятността съпругата да се скара със своя партньор е многократно по-голяма след безсънна нощ, отколкото след прекарана в здрав и ободрителен сън, показва изследване на Медицинския университет в Питсбърг.

Авторката, д-р Уенди Троксел, твърди, че нощното недоспиване на жените много повече влияе върху отношенията на следващия ден, защото всъщност то е последица от нарушената преди това комуникация между партньорите.

Мъжете обаче били в добро разположение на духа, въпреки безсънната нощ. Изненадващо и за учените, отношението към съпругите било доста позитивно.В изследването участвали 32 брачни двойки, които нямали проблеми със съня и менталното здраве. В течение на 10 нощи било мерено времето, необходимо им да заспят, както и броят на събужданията им през нощта. След това участниците всекидневно регистрирали позитивните и негативните си емоции и реакциите на своите партньори като поддръжка, комплименти, критики и игнориране.

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 12:58 от Редактор*