Какво представлява закаляването и защо е важно за здравето на децата ни?

За начало нека си спомним какво е закаляване: това е повишаване на устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори на външната среда чрез систематичното дозирано прилагане на същите тези фактори. По време на закаляващите процедури организмът получава сигнал за това, че е попаднал в стресова ситуация и трябва да отреагира, включвайки механизма за терморегулация. Закаляването укрепва имунитета, подобрява кръвообращението, нормализира обмяната на веществата и повишава тонуса на централната нервна система. Закалените деца не се боят от резки смени на температурата и от студения вятър, те боледуват много по-рядко от останалите.


За да постигнете максимален ефект от закаляването, трябва да се придържате към следните основни правила:

• Закаляването може да започне във всяка възраст

• Закаляващите процедури трябва да започнат в топлите сезони на годината (късна пролет, лято, ранна есен) и при условие, че детето е напълно здраво

• Процедурите се изпълняват систематично, по всяко време на годината (без периодите на боледуване)

• Времето на въздействие и интензивността на закаляващия фактор трябва да се увеличават постепенно

• Много важен фактор е положителната настройка на детето - то трябва да извлича удоволствие от процеса

• Не бива да се допуска преохлаждане - крайниците на детето трябва да са топли


Слънце, въздух и вода

Закаляващите процедури са традиционни - слънчеви, въздушни и водни.

• Слънчевите бани изискват особено внимание: те не се препоръчват на децата в съвсем ранна възраст. Закаляването трябва да започне на разсеяна слънчева светлина, преди 11 и след 17 часа. Не допускайте прегряване на детето и не забравяйте за шапката и слънцезащитния крем.

• Въздушните процедури включват: задължително проветряване на стаята (температурата в нея трябва да се движи между 20 и 22°С през деня и 18 - 20°С през нощта), разходки на чист въздух по всяко време на годината (при това в никакъв случай не бива да го претрупвате със завивки през зимата), дневен сън на свеж въздух, въздушни бани.

• Водното закаляване оказва по-силно въздействие на организма, отколкото въздушното. То включва: ежедневно къпане във вода с температура 36 - 37°С с последващо изплакване с вода, с 2-3 градуса по-студена (на всеки 3-4 дни понижавайте градусите на водата за изплакване с по един градус, докато стигнете до 20°С), измиване с хладка вода, влажни обтривания на тялото, контрастен душ. Плуването е признато за най-ефикасна хидропроцедура. Именно плуването (през лятото - в естествени водоеми, през зимата - в басейн) подпомага физическото и психомоторното развитие на детето, повишава общия тонус на организма и е отлична профилактика на редица заболявания. Ако се отчете и естественото увлечение на децата към водни забавления, плуването се смята за най-добрият метод за закаляване.


Детето не се нуждае от специално закаляване. Детето се нуждае от естествен и хармоничен начин на живот. Максималната двигателна активност, максимално дългото пребиваване на чист въздух, достатъчният минимум от дрехи, чистата и прохладна детска стая са десетки пъти по-важни и по-целесъобразни от всички гимнастики, обливания и обтривания, смятат педиатрите.

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 11:29 от Mamma