Съвети за здрава и красива кожа

Когато се грижим за кожата си, ние трябва да се съобразяваме не само с нейния тип, но и с климата, в който живеем, както и с годишния сезон. Кожата на един и същи човек се променя през различните сезони - през зимата става по-суха и раздразнителна, а следователно, изисква други козметични процедури и грижи.

 През зимата се забавя обмяната на веществата в целия организъм, което включва кожата и косата. Активните функции на мастните и потните жлези се понижават, затова кожата и косата стават по-сухи. Изсушаването на въздуха в жилищните и работните помещения още повече влошава тяхното състояние.

Основните задачи на козметичните грижи по това време на годината са хидратирането и подхранването на кожата, защитата й от влиянието на вятъра и студа. За тази цел обикновено се използват всевъзможни маски, компреси, лосиони и парни бани с билкови отвари.

Другата особеност на козметичната грижа е, че тя се променя през годините. Това, което е било подходящо за девойката, вече не е ефикасно при жената на средна възраст.

Периодите, през които грижата за кожата търпи изменения, могат да се определят съвсем условно. Например, главната особеност на грижата за бебешката кожа е нейното почистване. При подрастващите могат да се появят кожни възпаления, свързани с края на процеса на формиране на кожните елементи - потните и мастните жлези, еластичните и колагеновите влакна на дермата, което често се съпровожда от себорея. До 25-годишна възраст се поставят основите на грижата за кожата - създават се ежедневните навици, които включват почистване, овлажняване, защита, подхранване, по-дълбоко почистване и специални грижи за проблемните зони.

По-нататъшната грижа за кожата се дели на 3 основни етапа: 25+, 35+ и 45+ години.


Грижи за кожата след 25 години

Детството току-що е отминало, а на нас вече ни се налага да се замислим за бръчките. Не се вживявайте в тази мисъл, но за да се чувствате и след 10 години така, както на този етап, ще ви се наложи да предприемете някои мерки:
 • След почистването на кожата се налага да прибавите овлажняващи процедури - маски, компреси, хидратиращи кремове.
 • Ако забележите, че кожата ви започва да клони към суха, може да започнете да използвате и подхранващи кремове (напр. през зимата - веднъж на 3 дни)
 • Следете за мимиките си, за да не възникват мимически бръчки.
 • Използвайте слънцезащитна козметика.
 • Хранете се балансирано и правилно.
 • Правете гимнастика за лицето, шията и тялото.
 • Не използвайте кремове с хормони и биостимулатори.
 • Научете се да си правите самомасаж.


Грижи за кожата след 35 години
 • Почистване, овлажняване, подхранване и защита - това е схемата на ежедневната грижа за кожата.
 • Спазвайте правилен режим на хранене, сън и физически натоварвания.
 • Гимнастиката е основната поддръжка на младостта на кожата в този период.
 • Отделяйте време за масаж на лицето, шията и ръцете.
 • При нужда можете да използвате кремове с липозоми и биоактивни компоненти, но не постоянно, а в рамките на определен курс.


Грижи за кожата след 45 години

Най-трудното в този период е преодоляването на психологическата бариера и умението на човек да се чувства комфортно на всяка възраст. Някои жени преживяват тежко приближаването на зрелостта, а това още повече влошава състоянието им. Няколко минути, отделени на добрата външност и здравето (но не под формата на таблетки), повече жизненост и оптимизъм могат да направят чудеса със самочувствието на жената, да и придадат повече увереност и зряла красота.

От медицинска гледна точка в този период, заедно със стареенето на цялото тяло, старее и кожата - понижава се обмяната на веществата, влошава се подхранването, слоят от подкожни мастни клетки става по-тънък, еластичността на напречните влакна се влошава, отслабват функциите на мастните и потните жлези. След 45-годишна възраст мастните жлези отделят три пъти по-малко мазнини, отколкото в младостта. Целият кожен слой изтънява. Затова е особено наложително да се съблюдават следните правила:
 • Почистване, двойно овлажняване (сутрин и вечер), подхранване на кожата, защита от загуба на влага.
 • Съблюдаване на правилен режим на сън, хранене и т. н.
 • Занимания с гимнастика.
 • Редовно прилагане на подхранващи и биостимулиращи маски.
 • Отделете особено внимание на защитата на кожата.
 • Използвайте кремове с биоактивни компоненти или хормони по 10 дни в месеца.
 • За забавяне на процеса на стареене, може да приемате адаптогени (женшен, елеутерокок, китайски лимонник, златен корен и др.)
 • Непременно се подлагайте на масаж и самомасаж.
Не забравяйте, че красотата до 25 години е подарък, след 25 години - работа, а след 45 години - тежка работа.Маска против бръчки

1 чаша ситно нарязан копър

1/2 чаша вода

1 лъжичка мед

1 щипка смлени корени от теменужки

Копърът се залива с гореща вода и се оставя да престои 1 час. След това прибавете меда и корените от теменужки. Кашата се охлажда и се нанася на лицето, където престоява няколко минути.


Крем против бръчки

1 яйчен жълтък
 2 мл ябълков сок
 5 мл кайсиево масло
 5 мл хамамелис
 Сокът от половин лимон
Масло за застаряваща кожа

10 капки масло от лавандула
 30 капки масло от жожоба
 10 капки глицерин
 60 капки рициново масло
Смес за регенериране на кожата на шията и около очите

1 капка миртово масло
 10 мл глицерин
 10 мл рициново масло


Нанесете внимателно сместа върху кожата около очите и от върха на носа до ушите. Масажирайте кожата по направление на бузите. Повтаряйте процедурата всяка вечер.Още едно ефикасно противобръчково средство

2 капки миртово масло
 1 капка лотосово масло
 30 капки масло от жожоба
 10 мл глицерин


50 мл кайсиево масло

Смесете добре всички съставки, за да се получи хубаво масло за масаж.Image: tan4ikk / 123rf.com

Последна редакция: пн, 23 май 2022, 13:09 от Редактор*