Онлайн връзките и последиците от тях

Социалните мрежи добиват все по-голяма популярност и броят на хората, които ги ползват, расте лавинообразно. Все по-често бракоразводните адвокати събират доказателства за изневяра в сайтовете за запознанства или Facebook.

Но какво представлява виртуалната измяна? Забавление? Игра? Може ли да се сравни с реалната? Или е начин да избегнеш физическата изневяра и да вложиш сексуалната си енергия в думи?

В ранните си етапи онлайн връзките са по-скоро емоционални, отколкото физически, но много често те са много интензивни, наситени със сексуални обертонове и могат да навредят на основната връзка. Проблемът в онлайн флиртовете се състои в това, че те ескалират и ако връзката продължи достатъчно дълго, сексът е неизбежен.

В направено проучване, запитани как възприемат измяната във виртуала - чрез Facebook, Twitter, сайтове за запознанства или секстинг (изпращането по мобилен телефон на текст, снимки или клип със сексуално съдържание), 332 жени отговарят по следния начин:

- За 66% от самотните и за 48% от омъжените жени това е "непростимо престъпление" .
 - 82% от анкетираните жени смятат, че социалните мрежи са улеснили извънбрачните афери, а 80% са съгласни, че тези сайтове са увеличили шансовете да те хванат.

Разликата между отговорите на обвързаните и необвързаните жени се дължи на това, че обвързаните са склонни да разрешават проблемите с партньорите си в "името на децата", докато необвързаните отговарят "по принцип".

Макар че и двата пола се впускат в секстинг или виртуални романи, новите изследвания показват, че жените са по-активната страна. Учените от Университета на Небраска са направили проучване сред потребителите на няколко сайта за запознанства. Всички те търсели флирт извън брака.

Резултатите показали, че двата пола изневеряват еднакво както във виртуалния, така и в реалния свят. Две трети от мъжете и жените са успели да се ограничат в рамките на Интернет, останалите признали, че имат връзка и в реала. При някои хора онлайн запознанствата са само по-лесен начин да осъществят реална връзка, това е било единственото им намерение. Макар че социалните мрежи се използват за близък контакт и общуване, човекът все още има нужда от физическо съприкосновение. В определен момент това ще се случи и емоционалната връзка ще бъде консумирана.

Резултатите от редица проучвания върху връзките и конфликтите между участниците в любовни триъгълници показват, че мъжете се чувстват засегнати от сексуалния аспект на изневярата, докато жените се интересуват имало ли е емоционална връзка. По тази причина жените реагират остро и се чувстват много по-наранени от виртуалните романи на половинките си поради факта, че там се разменят емоции, а не ласки.

Когато жената наднича (в повечето случаи нарочно) в телефона или в електронната поща на партньора си и там открие доказателства за измяната му, тя се чувства обидена и предадена. Според съпруга ѝ тази размяна на послания е равносилна на четенето на любовни романи - нима тя не се поставя на мястото на героинята? Трябва ли литературата да бъде забранена?

От гледна точка на психологията това е ролева игра. Всеки човек има страни, които околните не искат да видят, не ги забелязват или ги засенчват други качества. Например близките възприемат някого като студен и неспособен да изрази емоциите си човек. Дори и да се научи да показва чувствата си, околните, по силата на навика, просто не забелязват промяната. А човекът търси адекватен отговор на преобразяването си. И намира - именно пред виртуалния познат той може да покаже новото си Аз.

В друг вариант човекът се старае да стане "нещо", да придобие определен социален статус. Но околните не вярват в него и не му дават мъзможност да се докаже. Тогава той се представя пред някого онлайн такъв, какъвто му се иска да бъде.

Човекът отсреща, зад монитора, играе терапевтична роля. Какъв ще стане - приятел, изповедник или нещо повече, зависи от търсенето - на съчувствие, на любов, на нещо повече... Не бива да се забравя, че и от двете страни на връзката стоят живи хора, които могат да причинят дълбоки травми както на себе си, така и на най-близките.

"Хваналите" партньорите си във виртуална измяна също трябва да се замислят по някои въпроси: какво са пропуснали да видят в мъжа си/жена си? Кое ги е накарало да търсят някакъв паралелен флирт?

Ако са достатъчно чувствителни да уловят сигналите и да реагират на потребностите на половинката си, всичко ще бъде наред. Нека изключат телефоните и компютрите и да прегърнат любимия човек. Тревата в прозореца на Уиндоус може да изглежда по-зелена от моравата пред вкъщи, но болката, която може да причини надничането там, не си струва.

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 12:56 от Редактор*