Как да я лекуваме?

Хремата (или ринитът) представлява възпаление на лигавицата на носа. Как да направим така, че нослето на детето да диша?

Най-честата причина за хремата в ранна детска възраст е вирусна инфекция. Детето става капризно, вяло, отказва да се храни, може да вдигне температура. В първите един-два дни не се забелязват обилни секрети от носа, след това се появява първоначално прозрачно и слизесто, а впоследствие и гъсто, жълтеникаво течение. Лигавицата на носа отича, може да настъпи сълзене на очите и кашлица.

Родителите трябва да знаят, че хремата при децата протича по-тежко, отколкото при възрастните. Това се дължи преди всичко на строежа на носната кухина - при децата тя е по-малка, затова нарушенията в носното дишане са по-силно изразени.

Поради особеностите на носоглътката на малките деца, при остър ринит може да се развие и остър отит на средното ухо.

Бъдете внимателни, когато промивате носа на детето под налягане - чрез спринцовка или чрез аспиратор. Възможно е в опитите си да се отървете от хремата да провокирате развитието на отит. Преди да предприемете какъвто и да е начин на лечение, непременно се консултирайте с детски специалист по УНГ.

Огърлица от чесън

Фитонцидите, съдържащи се в лука и чесъна, потискат успешно хремата. Проблемът е дали ще успеете да убедите детето да приеме това "лекарство". За постигането на някакъв ефект е достатъчно да го накарате да подиша над разрязаната луковица. Друг, по-креативен вариант, е да направите огърлица от скилидки чесън или малки луковички и да я окачите на врата му.

Каквато и да е причината за появата на хрема, важно е да следите детето да не натрупва секрети в носа си. Малките деца не могат да си прочистят сами носовете, затова ще трябва да им помогнете с аспиратора. По-големите деца могат да се научат да почистват правилно носа си. Не им позволявайте да смъркат навътре секретите.

Сухата хрема

Сухата хрема е по-лоша от "мократа". Секретите осигуряват доброто функциониране на локалния имунитет. При сухите лигавици неговата работа се нарушава, а това позволява на вирусите с лекота да преминат тази защитна бариера.

За целта е нужно да поддържате оптимално ниво на влагата в жилището си - от 40 до 70%. Ако се налага, купете овлажнител на въздуха или използвайте старите и изпитани средства като съд с вода върху отоплителния уред или мокра кърпа на радиатора.

При бързо отичане на лигавицата на носа може да се развие отит. Особено често такова усложнение се наблюдава при децата под една година. Затова съдосвиващите капки са особено необходими в периода на остро възпаление на носната лигавица.

Алергична хрема

Освен инфекциозната, съществува и алергична хрема. Тя се получава вследствие на реакцията на организма на някакво дразнение, алерген. Само специалист може да различи тези две заболявания. И все пак, има някои симптоми, които могат да ви насочат къде да търсите причината - дали във възпалението, или в алергията. Ако детето има висока температура, болки в гърлото, кашлица - това определено не е алергичен процес. А ако просто носът му тече, то киха, а като цяло се чувства добре, това, по всяка вероятност, е алергична хрема, която преминава бързо след отстраняване на алергена и се появява отново при взаимодействие с него.

Лечение без мъчение

Хремата е естествена реакция на организма, която помага на носоглътката да се справи с вирусите или бактериите. Затова е нужно да помогнете на нослето да диша.

В зависимост от причините на заболяването, лекарят ще назначи местна терапия. При остър ринит се препоръчват промивки на носа с неутрален спрей, съдържащ физиологичен разтвор или стерилна морска вода. При силен оток се използват съдосвиващи капки - деконгестанти (отбъбващи средства). До двегодишна възраст се използват капки, а след това може да ползвате спрей за по-голяма ефикасност. Продължителността на прилагане на различните препарати не трябва да надвишава 5-7 дни. При по-продължително използване може да възникне привикване, което да доведе до още по-голям оток на лигавицата.

Когато детето има хрема, проветрявайте и овлажнявайте по-често въздуха в стаята.

В случаите на алергичен ринит (който трябва да бъде потвърден от лекар алерголог!), е важно да се открие алергенът - причинител на хремата. Специалистът може да назначи антихистаминни препарати - с вътрешно и външно приложение. Те могат да се използват само след 2,5-годишна възраст.

Профилактика

За да не страда често детето от хрема, трябва да се погрижите да укрепите общия и локалния имунитет, т.е. да го закалявате.

Честите разходки на чист въздух, водните бани, здравословното хранене - всичко това заедно укрепва здравето на детето и прави организма му устойчив към хремата.

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 17:50 от Редактор*