В навечерието на Нова година или сутринта на 1-ви януари много от хората правят равносметка на изминалата година и чертаят планове за следващата...

300 000 американци са участвали в проучване, целящо да установи 10-те най-популярни цели, които хората си поставят в началото на всяка година.


Повечето от тях са универсални и се отнасят за всеки човек, не само за средния американец:
    
  • Да се погрижа за теглото си и да вляза във форма.
  • Да се придържам към определения бюджет.
  • Да изплатя дълговете (кредитите) си.
  • Да прекарвам повече време със семейството и приятелите си.
  • Да намеря сродна душа (партньор, съпруг).
  • Да спра цигарите.
  • Да си намеря по-хубава работа.
  • Да науча нещо ново (език, професия, умение и т.н.).
  • Да помагам на другите.
  • Да стана по-организиран/а.

Защо точно от Нова година?

На повечето хора им е нужна някаква граница, след която да започнат "на чисто". Такава граница е краят на старата година и началото на новата.

Освен това, в съзнанието на мнозина е останала наивната детска вяра, че по Коледа и Нова година се случват чудеса.

Защо въобще трябва да си обещаваме каквото и да било?

Защото е важно и полезно. Ако имате силна воля и поставяте пред себе си реални и изпълними задачи, новогодишните обещания ще ви помогнат да ги решите. Давайки тези обещания, вие не само определяте целите и приоритетите си, а и поемате отговорността за изпълнението им. Вероятността да ги постигнете е десетократно по-голяма, ако сте ги определили предварително, а не "в движение".

Има хора, които предпочитат да не поемат отговорност за изпълнението на обещанията си и гледат на живота си някак отстрани. Ако мечтите им се сбъднат - добре, ако не - значи не им е провървяло... А всъщност те сами са се отдръпнали от процеса на превръщането на тези мечти в реалност. Така е много по-лесно, просто и удобно, но не води до никъде.

Как да спазим обещанията си?

Освен че трябва да поставяте пред себе си реални и постижими цели, трябва да определите сроковете за постигането им. Не отлагайте изпълнението с мисълта, че имате цяла година пред себе си. Според цитираното по-горе изследване, 40-45% от хората си поставят цели, към които да се стремят, но много често не са в състояние да се придържат към плановете си. Колко от тях успяват и за какъв срок:

- За седмица - 75%.

- За две седмици - 71%.

- За повече от месец - 64%.

- За повече от шест месеца - 46%.

Помнете, че в навечерието на следващата Нова година отново ще правите равносметка и отново ще си поставяте цели. Нереализираните през тази година не могат просто да бъдат изоставени - трябва да ги планирате отново.

Много е важно да започнете веднага, докато очарованието на празниците е още живо. Ако сте решили да изучавате език - запишете се още през януари. Ако сте решили да влезете във форма - започнете с хранителния режим още на 1-ви, а карта за фитнес купете още в първия работен ден. Ако сте решили, че старата работа не ви удовлетворява, регистрирайте се в сайтовете за търсене на работа веднага, напишете CV, приложете актуална снимка. Ако сте решили да се придържате към бюджета си, съставете списък на необходимите, желателните и излишните разходи. Тези от третата графа трябва да ги купувате само при наличието на бюджетен излишък.

Има трикове, които ще ви помогнат да крачите уверено към целите си, например:

- Сложете бележка с желаните мерки и тегло на вратата на хладилника, така при всяко посягане те ще попадат пред очите ви.

- Можете да се обзаложите с някого, че ще достигнете набелязаната цел. Заложете нещо особено ценно за вас, което няма да искате да загубите.

- Не забравяйте поощрителните награди за всяко изпълнено обещание. (Разбира се, това не означава за всеки свален половин килограм да се награждавате с парче торта).

Не си обещавайте неизпълними неща. Ако години наред си поставяте за цел да се откажете от всичко мазно и калорично и все не успявате, значи може би не си струва и тази година да е в списъка. Не е ли по-добре, вместо да се обезкуражавате от неизбежния неуспех, да решите да постигнете нещо напълно възможно?Image: Studio Porto Sabbia / 123rf.com

Последна редакция: вт, 04 яну 2022, 18:10 от Редактор*