Шоколадът и ползите му за здравето

Шоколадът е комплексна храна с над 300 съединения и вещества във всяка хапка.

Какаовите флаваноли в тъмния шоколад подобряват зрението и когнитивните функции. Учени от University of Reading установили очевидни подобрения в областта на визуалните функции и засилване на някои когнитивни функции в мозъка два часа и половина след прием на храни с високо съдържание на какаови флаваноли.

По-ранни изследвания показват, че консумацията им подобрява маркерите на хемодинамиката на кръвта и повишава както централния, така и периферния кръвоток - важен фактор за мозъчните функции и от съществено значение за сърцето и зрението.

Независимо проучване, публикувано в Journal of Psychopharmacology, изследвало ефекта на какаовите флаваноли върху когнитивните функции при умствена умора. Учените открили, че хората, които консумирали КФ, показали значително подобрение във всички извършени когнитивни тестове, а умствената им умора значително отслабвала след консумация на напитка, съдържаща 520 мг какаови флаваноли.

В 1,5 г черен шоколад (една плочка) се съдържат толкова полифеноли, колкото в една чаша червено вино. Тези вещества спомагат за понижаването на риска от сърдечни заболявания, водят до намаляване на склонността към образуване на тромби и удължаване времето на кръвосъсирване.

Проучвания показват, че хората, които консумират шоколад, живеят една година по-дълго от тези, които се въздържат.

Изследвания потвърждават, че шоколадът е добър източник на антиоксиданти, каквито се съдържат и в чая. Съдържанието на антиоксиданти в шоколада е четири пъти повече, отколкото в чая.

Флавоноидите в какаото регулират имунната функция чрез понижаване продукцията на цитокини, което намалява чувствителността към инфекции и възпаления.

Учените заключават, че чистият шоколод не води до образуване на акне.

Полифенолите в шоколада потискат развитието на бактериите в устната кухина.

Теоброминът в шоколада задейства освобождаването на ендорфини - химични вещества, произвеждани от мозъка, които действат като естествен антидепресант. Алкалоидът потиска активността на вагусовия нерв и успокоява персистиращата суха кашлица. Теоброминът има почти 3 пъти по-мощен антитусивен ефект от кодеина и за разлика от опиоидните противокашлични средства не води до нежелани странични ефекти върху централната нервна система като потискане на дихателния център и сънливост.

Изследователи от Университета Джорджтаун във Вашингтон установили, че когато клетките при рак на гърдата били третирани с шоколадови флаваноли, те спирали да се делят.

Проучване на Нотингамския университет, свързано с образно изследване на мозъка, установява, че флаванолите увеличават притока на кръв към мозъка.

При пациенти, които консумирали по 45 г тъмен шоколад дневно в продължение на осем седмици, се наблюдавали по-ниски нива на умора в сравнение с хранените с плацебо. Изследователите смятат, че натуралният шоколад помага на невротрансмитерите, регулира съня и настроението.

Бебетата, чиито майки са консумирали шоколад по време на бременността, са по-спокойни и щастливи, отколкото бебетата, чиито майки рядко са посягали към сладкото изкушение. В изследване на Университета в Хелзинки, Финландия участвали 300 жени. Бебетата на майките, които са консумирали шоколад, се усмихвали повече, както и се страхували по-малко при нови ситуации.

Според ново италианско проучване умерените количества тъмен шоколад могат значително да намалят нивата на C-реактивен протеин (CRP). Ако се увеличи консумацията, ползите се губят, подобно на ефекта при виното. Ако приемате твърде много шоколад, повишеното количество липиди и калории ще намали ефекта и на антиоксидантите.

В умерени количества (не повече от 100 г дневно) черният (натуралeн) шоколад оказва благотворен ефект върху организма.
Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: вт, 14 сеп 2021, 18:46 от Редактор*