Автор: сп. 9 месеца

Полезни съвети за бъдещи татковци

За мнозина мъже бременността на половинката им е свързана с тревожното предчувствие за много промени.

Ако сте бъдещ татко и чувствате, че сте изправени пред едно от най-големите изпитания в живота си, а жената до вас напоследък сякаш се е превърнала в енигма, предлагаме ви няколко съвета за хармоничен семеен живот през 9-те месеца...


Подкрепете я

Двете чертички на теста за бременност преобръщат целия ви свят. Важно е в тези първи мигове да подкрепите бременната си любима и да ѝ покажете колко сте щастлив, че ще ставате баща. Жените мечтаят в този момент всичко да е романтично. Радвайте се на новината така, както се радва и жената до вас. Това е началото на нов етап от живота ви и си струва да го отбележите подобаващо. Сълзите също са позволени.


Успокоявайте нервната си любима

Бременността носи на бъдещата майка особени неразположения, сред които понякога превес взима раздразнението. Ще понасяте много обвинения през 9-те месеца, а и малко след това, докато трае следродилната депресия. Промените в настроението на бъдещата майка приличат на предменструален синдром, но по-дълготраен. Един ден жената до вас може да е тъжна, после щастлива, може да плаче или да ви се кара без причина... "Не можех да повярвам колко различна е половинката ми. Имаше дни, когато направо не ми се прибираше, защото тя все измисляше причини за свади", споделя 37-годишният Станимир, вече баща на момче. Не приемайте нападките от любимата прекалено лично. Това не е война между половете, а съпътстващи бременността емоции.


Гаденето - изпит и за двамата

Сутрешните неразположения на вашата половинка са особено неприятни. Първите 3 месеца тя ще ви събужда рано сутрин и ще окупира тоалетната. Никой не обича такъв тормоз, но трябва да изтърпите. Появата на нов живот не е проста работа.


Не критикувайте напълняването ѝ

Бременността е съпроводена с много промени в организма на жената. Една от тях е очевидното напълняване. Бъдещите майки малко или много наддават килограми, но това не бива да е причина за вашата критичност. Бременните страдат от запек, газове и подуване на краката. Доста от тях имат и силно развито обоняние. Посрещнете с разбиране тези промени - те са част от пътя към бебето.


Бъдете внимателен

Радвайте сутрин любимата си с целувка и закуска. Увеличете милите думи и помощта си през тези 9 месеца. Жената до вас има нужда от подкрепа - и без това ѝ е достатъчно тежко. "Първите седмици бяха ужасни. Гадеше ми се, повръщах, виеше ми се свят. Съпругът ми обаче все се мусеше, когато се запътвах към тоалетната. И сякаш не разбираше какво всъщност става. Трябваше да му напомням, че все пак съм бременна", припомня си 32-годишната Мария, вече майка на момиченце. Бъдещи татковци, опитайте се да разберете трудното положение на вашата половинка и се грижете повече за нея.


Бъдете съпричастен и въодушевен

След сутрешните неволи ще дойде и момент на особена близост. Един ден любимата ви ще попита дали искате да усетите как бебето рита в корема й. Не умувайте! Отговорът ви трябва да е "Да!". Всяко колебание може да прозвучи като нежелание от ваша страна да споделяте нейните чувства и бъдещото родителство. После дори може да отидете заедно и на училище за родители.


Нашето бебе

Когато говорите за растящото в корема на любимата ви дете, винаги го наричайте "нашето бебе", а не "твоето бебе". Не афиширайте обаче бременността като "наша", а като "нейна". Не вие носите бебето в корема си цели 9 месеца, а жената до вас.


Какво става със секса?

Хормоните имат водеща роля през бременността. Понякога любимата ви ще е необуздана и страстна и сигурно ще правите страхотен секс. Друг път в леглото тя ще е унила и хладна, което ще е далеч от страстната любов. Позволете ѝ тя да определя времето за ласки. Вие просто бъдете готов.


Ах, какви гърди!

Гърдите на любимата ви никога не са били така големи и примамливи. Но не ги опипвайте без позволение. Точно сега те стават "фабрика" за производство на мляко и ако не се отнасяте нежно с тях, ще причинят на половинката ви болка. Съобразявайте се с желанията ѝ. Гърдите вече се подготвят за друга роля, не за любовна игра.


На монитора се вижда моят наследник!

Прегледът на ехограф е важен момент за бъдещата майка. Добре е да внимавате какво говорите, когато влезете в кабинета на лекаря. Не казвайте, че бебето е безформено или прилича на пихтия. Преценявайте емоциите си, когато ви съобщят пола на детето при очакваната с трепет ултразвукова среща. Дали е син или дъщеря, важно е бебето да е здраво, нали?списание "9 месеца"

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 12:12 от Mamma