Автор: Яна Косева


Какво трябва да знаем?

Когато става дума за миенето на зъбите, добре е да помните преди всичко, че не само се грижите за здравето на детските зъби, но и изграждате хигиенен навик за цял живот. Проблемите със зъбите при децата се развиват много по-бързо от тези при възрастните, затова е от особено значение грижата за зъбите да започне отрано и да е адекватна. Много родители се чудят как е най-добре да подходят, кога и как да започнат, по колко време да почистват, как да накарат детето да харесва миенето на зъбите и още куп други въпроси. Ето и някои идеи за по-лесно приучаване на детето към редовното миене на зъбите.


Кога?

Повечето зъболекари препоръчват миенето на зъбите да започне с появата на първия млечен зъб. Това обикновено е на възраст около шест месеца, въпреки че доста деца се сдобиват с млечно зъбче доста по-рано или по-късно от тази възраст. Между две и три годишна възраст всички млечни зъби са поникнали. Постоянните кътни зъби започват да растат около шестгодишна възраст и приблизително по това време започват да падат млечните зъби, на чието място поникват постоянните. Въпреки че първото зъбче може да пробие и доста по-късно от шестмесечна възраст, нищо не пречи да почиствате голите венци на бебето, за да свиква с процедурата. След поникване на зъбче просто можете да включите и него в редовните орални грижи.


Как?

С четката под 45-градусов наклон почиствайте повърхността на зъбите с внимателни кръгообразни движения. Когато детето ви изяви желание, можете да започнете да го оставяте да мие зъбите си само, но винаги проверявайте и доизмивайте след него - децата често са склонни да почистват предимно предните зъби и не толкова добре задните. На възраст около 6-7 години повечето деца могат добре да почистват зъбите си сами, но може да е полезно периодично да му правите компания, за да се уверите, че мие зъбите си достатъчно добре и поне за две пълни минути. При малките деца някои родители намират за удачно да придържат главата на детето и да почистят зъбите, докато то е с гръб към тях - така могат да достигнат по-лесно задните зъби.


С какво?

Ако сте решили да почиствате венците, докато все още няма зъбки, най-лесно става със специален накрайник за почистване (от аптеките) или просто с парче мокра марля, увита около пръста ви - но ако бебето ви обича да хапе, подхождайте внимателно – както мекият накрайник, така и марлята не предлагат почти никаква защита от ухапване. След поникването на първо зъбче - мийте зъбките с мека четка с къс косъм, съобразена с възрастта на бебето и съвсем малко количество паста за зъби (а съвсем в самото начало може дори без нея). Много зъболекари предпочитат да не използват паста с флуор при деца под двегодишна възраст, така че консултирайте се с вашия зъболекар коя паста ще е най-подходяща за детето ви. Четката за зъби трябва да се сменя на всеки 10-12 седмици или по-често, ако косъмчетата ѝ загубят форма и започнат да стърчат на различни посоки - тогава те вече не почистват толкова добре повърхността на зъбите.


Колко често?

Детето трябва да свикне да мие зъбите си поне два пъти дневно (както и възрастните) - сутрешното миене може да е преди или след закуска, но вечерното миене трябва да е последното нещо, което детето прави преди сън. Така се създава и полезна рутина, която помага на детето да свързва миенето на зъбите вечер с лягането. При кърмачетата нощното кърмене не представлява проблем след вечерното почистване на зъбите, но всякакви други храни и напитки могат да бъдат проблемни, особено ако детето бива оставяно да заспива с шише в устата и така в устната кухина постоянно има приток на храна.


Изграждането на добри хигиенни навици помага на детето и остава за цял живот. Понякога родителите сами започват да подобряват навиците си, докато помагат на детето да изгради свои собствени - личният пример е от особено голямо значение при малките, които се стремят да правят всичко като родителите и по-големите си братя и сестри. Здравите зъби са от голямо значение, а за да бъдат здрави, добрата хигиена отрано и правилно, заедно с редовните профилактични прегледи, е особено важна.Източници:

Centers for Disease Control and Prevention "Brush Up on Healthy Teeth"University of Maryland Medical Center "Oral Health Brushing and Toothpaste"

http://www.homemade-baby-food-recipes.com/brushing-babys-teeth.htmlImage: Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пн, 17 яну 2022, 19:04 от Редактор*