Автор: Радост Николова


Всичко за витамините

Всяка майка иска най-много от всичко детето ѝ да е здраво. Най-често тя се опитва да постигне това с помощта на витамините. Но когато влезе в аптеката, започва да се чуди какво точно да избере от многото и различни мултивитаминни комплекси.


Кои витамини и минерали са особено важни за детския организъм

Детският организъм непрекъснато расте и се развива, затова се нуждае от витамини и минерали за растеж. Един от тях е калцият. Той укрепва и подсилва костната система на детето. Ако в организма му има достатъчно калций, то по-рядко ще страда от травми и счупвания в сравнение с останалите деца.

Но преди да изберете под каква форма да го предложите на своето дете, проучете внимателно съвместимостта на минерално-витаминните комплекси, защото някои минерали са несъвместими един с друг, докато при други е обратно, ефективността им се повишава, ако се употребяват съвместно.

Например витамините за деца с калций са по-ефикасни, ако се приемат заедно с фосфор или магнезий. За по-пълното усвояване на калция е нужно да се приема и витамин D.

Витамин D2 пък подобрява усвояването на магнезий в организма. Той се предписва профилактично против рахит при децата. Съдържа се в голямо количество в яйцата, млякото, мазните риби.

Витамин Е за деца има антиоксидантно действие. Той предотвратява образуването на тумори и съдовите заболявания. Освен това спомага за бързото заздравяване на раните, което е особено важно за по-буйните и подвижни хлапета.

Витамин В1 подпомага растежа на детето, подобрява неговата обучаемост. За да се усвоява по-добре кислородът от тъканите на организма, трябва да се приема и витамин В2. Той подобрява формирането на червените кръвни телца, усвояването на мазнините и белтъчините. Витамин В3 действа благоприятно на нервната система, подпомага усвояването на мазнините, въглехидратите и белтъчините.

Витамин В5 е нужен за детето, за да го предпази от тревожни състояния и депресии. Много важна е ролята и на витамин В6. Той участва във всички процеси, протичащи в организма.

Витамин С укрепва имунитета и подпомага усвояването на желязо, необходимо за подрастващия организъм. Особено нужен е през есента и зимата, за да защити детето от простудни заболявания. По-полезен е, когато се комбинира с витамин В12.


Как да се приемат правилно витамините

Главното правило е да не се злоупотребява с тях и да не се пристъпва към самолечение. Съществуват норми, които предотвратяват недостига на витамини и минерали в организма. Минималната дозировка е разчетена така, че да бъде достатъчна за здравия човек като допълнителна защита срещу различните видове заболявания. Затова е особено важно да се четат внимателно листовките с указания, за да се определи точната доза от витамини за всеки конкретен случай, съобразно възрастта на пациента.

Когато витамините са предназначени за деца, тяхната дозировка е особено важна. Може да се съди доколко е сериозен производителят по това, доколко подробно е описал съставките на препарата и тяхното действие.

Не трябва да се дават витамини за възрастни на деца под 14 години. Добре е, освен витамини, в комплекса да присъстват и минерали като калций, фосфор, магнезий. Относно дозировката, следвайте правилото за "златната среда". Предозирането може да доведе до негативни последици, а твърде малките дози могат да не окажат нужния ефект.

Особено важно е витаминните комплекси за деца да се съхраняват правилно. Ако при покупката забележите, че опаковката е повредена, по-добре не ги купувайте. За най-малките е важно витамините да са вкусни, тогава те ще ги приемат с удоволствие и няма да ви създават проблеми.

Но бъдете внимателни и обръщайте внимание на оцветителите и консервантите в състава на препарата. Те не трябва да бъдат твърде много.

Не се полъгвайте по броя на таблетките с цел икономия на средства. Някои от тях трябва да се пият в голямо количество за деня и в крайна сметка закупуването им никак не е икономически изгодно.

И накрая, не забравяйте, че главното при избора на витамините за деца е те да са произведени от реномирани фирми.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 19:03 от Редактор*