Автор: Радост Николова


Как да излекуваме гърлото на детето

За съжаление, есенно-зимният сезон се асоциира не само с приближаващите празници, но и с различни неприятни заболявания. Едно от тях е болното гърло при децата.


А то може да боли по няколко причини:
  • Ако болката е остра, по сливиците има бял налеп и детето вдига висока температура - това най-вероятно е ангина. В такъв случай трябва веднага да потърсите лекарска помощ.

  • Ако гласът на детето е пресипнал, а гърлото го боли постоянно - най-вероятно става дума за ларингит.

  • Ако детето кашля и се оплаква от буца в гърлото - това е фарингит.

И в трите случая трябва да изключите от менюто на детето горещите, студените и пикантните храни. Повечето проблеми с гърлото при децата са свързани с носното дишане, затова ако забележите, че детето ви има хрема, не пренебрегвайте този симптом.

Има няколко прости метода, с помощта на които можете да облекчите състоянието или напълно да излекувате болното гърло:

Гаргара

За получаването на антисептичен разтвор е нужно да се разтворят в чаша вода няколко капки нитрофурал (фурацилин, нифуцин), йод или екстракт от евкалипт. За по-добър ефект можете да редувате гаргара с антисептичен и с алкален разтвор (половин чаена лъжичка сода за хляб или сол в 1 чаша топла вода). За алкалното промиване на гърлото може да използвате също морска вода или някой от готовите аптечни продукти. Накарайте детето да изплаква гърлото си с тези разтвори - да поеме една глътка в устата си, да наведе главата си назад, да протегне напред езика, да отвори широко устата и да произнесе звука "а-а-а-а". Ако то не може да направи това по някаква причина, можете сами да промиете гърлото му с помощта на спринцовка без игла или с гумена круша.

Фарингитът може да се лекува също с отвара от лайка, салвия или жълт кантарион - за пиене и за гаргара. Важна част от лечението е промивката на носа, която трябва да се извършва много внимателно, за да не се провокира отит.

Вани за краката

В началния стадий на заболяването, когато телесната температура е още нормална, можете да накиснете краката на детето за около 15 минути в леген с гореща вода, в която сте разтворили 2 с.л. синап (хардал) на прах или морска сол. След това старателно подсушете крачетата, обуйте памучни или вълнени чорапки и го сложете да си легне на топло.

Пеене

При първи признаци на фарингит, за да не допуснат болестта да се развие и усложни, повечето музиканти започват да пеят. При дългите вокали кръвта нахлува в тъканите на гърлото и го сгрява. Затова опитайте да пеете с детето в течение на 30 минути протяжни мелодични песни. Следете детето да не се дере, да не крещи и да не пие нищо в този период, защото това ще предизвика обратен ефект.

Инхалации

Направете запарка от лайка, жълт кантарион или кора от евкалипт и научете детето да вдишва парите през устата и през носа, редувайки ги. В никакъв случай не оставяйте детето само по време на тази процедура, за да не се изгори. Този метод е неподходящ при висока температура.Бързо и успешно оздравяване!


Тази информация се предоставя само с образователна цел. За конкретни съвети относно диагноза и лечение се обръщайте към съответните специалисти!
Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 18:00 от Редактор*