Автор: Яна Косева


Мит или истина?

Въшките са нещо досадно, неприятно и самото им споменаване кара човек да започне да се чеше по главата. Около тях също така се носят някои митове, които често са преувеличени. Научете истината за въшките!

Мит: Въшките са признак на ниска хигиена и 'ходят' по нечисти глави.

Истината: Ако детето (или вие) хване въшки, това не значи, че е мръсно и не поддържате чистотата му на ниво. Въшките всъщност не носят особено голяма вреда за здравето, освен че са много досадни и неприятни и предизвикват сърбежи и кожни раздразнения. И чистотата на косата няма отношение към това: въшките оцеляват до 24 часа под вода и не умират от сапун и вода.

Мит: Въшките са много заразни и скачат от глава на глава.

Истината: Въшките не могат да скачат. За да се прехвърлят на нов приемник, въшките трябва да прелазят от глава на глава. Въпреки разпространеното вярване, те не могат да се предадат от разстояние, трябва близък контакт или използване на чужди лични вещи, като гребен, ластици и фиби или шапки.

Мит: Единственият начин да се 'уморят' въшките, е газ, мас и оцет.

Истината: Въшките ще се задушат в сместа с мас, която ще се отмива седмици наред, а газта ще донесе незабравим аромат на косата на детето ви за дълго-дълго време. Но много от препаратите против въшки, които се продават в аптеките, вършат чудесна работа без неприятните последици на маста и газта. Запазете маста за бабини рецепти, а газта - за газовите уредби и газените лампи, тя няма място на човешката кожа. Важно е освен самите въшки, от косата да се отстранят и гнидите с внимателно сресване с много ситен гребен и отстраняването им от космите.

Мит: Ако детето хване въшки, трябва да изварите всичко, което е било в досег с него.

Истината: Изваряване, старателно измиване и т.н. няма да навредят, разбира се, но и няма да донесат особени ползи: проучване е показало, че въшки са открити само по 4% от калъфките за възглавници на хора, заразени с тях. Може да е разумна мярка да измиете добре гребени и фиби, да изперете шапки и шалове, които са били в досег. Няма нужда от прекомерни усилия да се залива къщата с дезинфектант: вече се знае, че въшките не оцеляват дълго време далеч от приемниците си, затова е достатъчно да пуснете прахосмукачка там, където е било детето.

Мит: Можете да хванете въшки от домашните животни.

Истината: Не можете да хванете въшки от домашните си любимци, както е вярно и обратното – те не могат да хванат въшки от вас.

Мит: Децата хващат въшки от училище.

Истината: Децата най-често хващат въшки в училище, защото е място, където прекарват много време в контакт с други деца. Но могат да ви донесат въшки от всяко друго място, в което са имали възможност да допрат главата си до друга глава: лагер, рожден ден и дори градския транспорт, както и, разбира се, вие можете да се заразите и да ги предадете на децата си по същия начин.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 17:40 от Редактор*