Автор: Яна Косева


Съвети за здравословно хранене

Известно е, че прекаляването със сол в диетата води до повишено кръвно налягане, а ново проучване показва и по-висок риск от инсулт. Според него хората, които консумират повече сол от необходимата и препоръчителна доза, са изложени на трикратно по-висок риск от инсулт в рамките на десет години. В допълнение повишената консумация на сол води до бъбречни проблеми и затруднява лекуването.

Ограничаването на солта в диетата може да е трудно, ако консумирате готови храни - според Българската бъбречна асоциация около 75% от солта, която приемаме, се намира в обработените продукти - колбаси, консерви, сирена, хляб, готови подправки и фиксове, сосове и т.н. Около 10% е солта, която натурално се съдържа в пресните продукти, които готвим, и около 15% е солта, която сами добавяме в храната си. Средно българинът консумира между 9 и 15 грама сол на ден, при препоръчителен прием на не повече от 6 грама дневно!

И все пак, ограничаването на приема на сол е важно за здравето ни и не е толкова трудно

Не спирайте солта изцяло. Тялото ни все пак има нужда от известно количество натрий, за да поддържа електролитния баланс и да функционира правилно (неслучайно солта е била ценна стока за размяна и търговия в древността). Целта не е да измъчвате небцето си с изцяло безсолна диета, а постепенно да намалите употребата ѝ до здравословни количества.

Ползвайте други подправки. Разнообразните зелени подправки много допринасят за овкусяването на храните - експериментирайте с познати и нови подправки, докато постигнете задоволителен за вкуса си резултат.Капнете малко цитрусов сок. Плодове като лимони, лимети и портокали служат за задоволяване на някои от рецепторите за сол на езика и така неусетно използвате по-малко сол.

Не слагайте сол на масата. Ако солницата е близо до вас, много по-голям шанс има да я използвате, даже всъщност храната ви да не се нуждае от допълнително посоляване.

Не солете горещо ядене. Ако готвите и след подправянето все още ви се струва, че ястието е безсолно, изчакайте да изстине, преди да добавите още сол: когато опитвате гореща храна, възприятието за сол може да е измамно. Също така, като правило, ако солите ястията към края на готвенето, а не в началото (стига ястието да позволява това), ще употребите по-малко сол.

Четете етикетите. Ако е указано съдържанието на една порция, гледайте да пише по-малко от 300 милиграма на порция. Ако купувате консерви, избирайте такива 'без добавена сол'.

Внимавайте за 'скрита' сол - 'свежо' и 'натурално' пилешко месо може да е инжектирано със водносолеви разтвор като част от обработката му, без това да е посочено на етикета. Някои храни са много богати на сол, без да имат солен вкус - например зърнени закуски, готови сладки, енергийни и спортни напитки.

Избягвайте очевидните източници на твърде много сол като готови ястия от заведения и ресторанти, храни, консервирани със сол, полуфабрикати, колбаси и салами - в повечето случаи те са с доста сериозно съдържание на сол. Необработените, пресни храни са с по-малко сол и можете да ги подправите на ваш вкус, без да прекалявате със солта.

Важно е да знаете, че ще минат няколко седмици, през които да свикнете постепенно с по-малко сол в дневното меню и през това време храната може да ви се струва по-безвкусна. Но това е временно и скоро ще преоткриете вкуса на храната, без излишна сол в нея.Източници:

http://www.isul.eu/Kliniki/ot_hemodializa/broshura09-salt0.pdf

www.nhlbi.nih.gov/hbp/prevent/sodium/sodium.htmImage: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: чт, 02 сеп 2021, 18:20 от Редактор*