Автор: Радост Николова


Как не трябва да се лекуват ОРЗ при децата

Острите респираторни заболявания са най-честата инфекциозна патология в детска възраст. Много често родителите започват лечението самостоятелно и лекарите се сблъскват с усложненията, които се развиват впоследствие. За да не създават родителите заплаха за здравето на собствените си деца, нека да разгледаме най-честите грешки, които те допускат при лечението на ОРЗ.

ОРЗ (остри респираторни заболявания, остри инфекции на дихателните пътища, простуда) обикновено не се развиват моментално. Първите признаци при децата се изразяват в безпокойство, липса на апетит, лош сън. По-късно се проявяват и други признаци като хрема, кихане, кашлица, повишена температура. А тук вече идва ред и на лекаря. Проблемът е там, че простудните заболявания, когато не се лекуват адекватно, включително и при самолечение, често водят до хронични инфекциозни огнища, болести на стомашно-чревния тракт и бъбреците, благоприятстват развитието на алергични заболявания и задържат психомоторното и физическото развитие на детето.

Грешка 1: Сваляне на температурата

Повишената телесна температура може да възникне при развитието на остро инфекциозно заболяване, при обезводняване на организма, при прегряване, поражения на ЦНС и др. Затова, преди да се пристъпи към свалянето на температурата, трябва да се установи причината, която е предизвикала нейното повишаване. А това може да направи само лекар. Не трябва да се забравя, че понижаването на температурата може да накара детето да се чувства по-добре, но не влияе върху причината за заболяването. Високата температура е първата защитна реакция на организма и понижаването ѝ невинаги е оправдано. Много вируси и бактерии престават да се размножават при температура, по-висока от 37-38°С, при треската се засилва поглъщането и преработката на бактериите, активират се лимфоцитите - тези кръвни клетки, които участват в борбата с инфекциозните агенти, стимулира се образуването на антитела - белтъчни вещества, неутрализиращи действието на микроорганизмите, както и на редица защитни субстанции, в т.ч. интерферон - белтък, притежаващ антивирусно действие, който се отделя само при температура, по-висока от 38°С. Затова лекарите настояват да не се използват температуропонижаващи средства, ако температурата на детето не надвишава 38,5°С. В тези случаи е достатъчно да се подпомогне топлообменът: да се разсъблече детето, да се обтрие с вода със стайна температура, да се остави водата да изсъхне на тялото му (при изпарението топлообменът се засилва), да се наложи мокра кърпа на челото. Категорично се забранява обтриването със спирт или друг вид алкохол, защото е възможно той да се просмуче през кожата и да отрови организма на детето, дори да доведе до коматозно състояние.

Родителите трябва да знаят кога точно трябва да дадат температуропонижаващо средство на детето преди посещението на лекаря:
  • На принципно здрави деца над 2 месеца при температура над 38,5°С (измерена под мишницата), при бебета под 2 месеца - при температура над 38°С;
  • При температура над 38°С на деца с перинатално поражение на ЦНС, вроден порок на сърцето с нарушение на кръвообращението, с наследствени аномалии в обмяната на веществата;
  • При температура над 38°С на деца, които преди това са правили гърч при повишена температура;
  • При всякаква температура, съпроводена от болки, пребледняване, припадък.

Трябва да се знае, че температуропонижаващите средства не влияят върху треската и нейната продължителност, а само увеличават времето за борба с вирусите при ОРЗ. За понижаване на температурата на децата може да се използват препарати на основата на парацетамол (действат 2-3 часа) или ибупрофен (действат до 6 часа, имат по-изразено противовъзпалително действие, но и по-често дават странични ефекти - болка в корема, гадене, повръщане, разстройство, кръвотечение). Не се препоръчва на деца под 12 години да се дават аналгин (оказва влияние на кръвотворната система) или аспирин (може да предизвика синдром на Рей - тежко поражение на черния дроб и мозъка). Повторна доза от температуропонижаващо средство трябва да се дава само след повторно повишаване на температурата, но не по-рано от 4 часа - това предотвратява опасността от предозиране
.
Грешка 2: Редовен прием на антипиретици

Трябва да се избягва продължителният прием на температуропонижаващи средства заради опасността от странични ефекти и възможните затруднения при диагностициране на бактериални усложнения (отит, пневмония и др.). Редовното даване на антипиретици създава лъжлив вид, че детето е добре. Сигналите за развитие на усложнения са замаскирани и се пропуска ценно време за лечение. Затова повторна доза трябва да се дава само при ново повишаване на температурата. Едновременният прием на антипиретици и антибиотици затруднява преценката за ефикасността на последните.

Грешка 3: Безконтролен прием на билки и други алтернативни средства за лечение

Фитотерапията е широко застъпена при лечение на ОРЗ. Хората отдавна са открили силата на лечебните треви и са натрупали голямо количество знания за техните свойства. Но този опит трябва да се използва разумно. Обикновено лекарите препоръчват използването на лайка, невен, салвия, евкалипт, мента и др. за подпомагащи лечението процедури като гаргара, инхалации и чайове. Те са хората, които определят дозите, без да забравят противопоказанията. Опасно е родителите да предписват на детето си билки, без да са наясно с тяхното действие. Особено внимателно трябва да се използва фитотерапията от децата под 12 години и при тези с алергии. Всяка употреба на билки трябва да става само след консултация с лекар.

Грешка 4: Навличането с дрехи при повишена температура

Когато детето вдига температура, не трябва да се облича повече от обичайното. Процесът на образуване на топлина и топлообменът са тясно свързани, те подпомагат поддържането на постоянната температура на тялото. "Навличането" на децата с повишена температура води до нарушения в топлообмена, което предизвиква рязко влошаване на общото състояние и даже може да причини загуба на съзнанието заради претопляне. При висока температура трябва да се обличат децата така, че да имат възможност да губят топлина - дрехата трябва да е свободна и лека.

Грешка 5: Страх от преохлаждане на детето

Болното дете се нуждае от чист въздух. Проветрявайте колкото се може по-често стаята, два пъти дневно правете влажно почистване на пода. Честото проветряване облекчава дишането, намалява хремата. В стаята на болното дете трябва да има постоянна температура (20-22°С ) и оптимална влажност (60%).

Грешка 6: Прием на антибиотици при всяко ОРЗ

Както е известно, повечето ОРЗ (над 90%) се предизвикват от вируси (затова често се наричат ОРВИ - остри респираторни вирусни инфекции), бактериалните ОРЗ са много малко. За разлика от бактериите (едноклетъчни микроорганизми), вирусите са устроени много просто. Те не са клетки, не могат да живеят и да се размножават самостоятелно, затова го правят само вътре в другите организми (в това число и човека) и по-точно - вътре в клетките. Затова антибиотиците не само не им действат, но и не предотвратяват бактериалните усложнения като пневмония, отит, синузит и др. Нещо повече, потискайки растежа на нормалната микрофлора, те откриват път за заселване в дихателните пътища на устойчиви към действието на антибиотиците микроорганизми. Безпричинният прием на антибиотици при ОРВИ често води до неприятни последици - увеличаване броя на лекарственоустойчивите микроорганизми, развитие на дисбактериоза на червата, понижаване на имунитета. ОРВИ без усложнения не изискват назначаването на антибиотици. Те са нужни само в случаите на бактериални усложнения, които се откриват единствено от лекар, който може да предпише и точния антибиотик.

Грешка 7: Лекуване на хрема при ОРЗ със съдосвиващи препарати (вазопресори) до "оздравяването"

Съдосвиващите препарати само временно облекчават носното дишане, но не премахват причинителя на хремата. Затова е препоръчително те да се използват само първите 3 дни, защото при по-продължителен прием могат даже да засилят хремата и да предизвикат странични действия, включително и атрофия на носната лигавица. Освен това при децата тези капки могат много бързо да преминат в кръвта и да окажат общо въздействие върху организма под формата на ускорен сърдечен ритъм, повишено артериално налягане, главоболие, обща тревожност. Решението за техния прием и дозировка трябва да се вземе само след консултация с лекар. За промиване на носа на детето трябва да се използва физиологичен разтвор, който подпомага нормализирането на потока и вискозитета на слузта. Промивките трябва да се правят 4-6 пъти дневно (при нужда може и повече) във всяка ноздра поотделно.

Грешка 8: Прием на лекарствени средства за лечение на кашлица

Кашлицата е защитна реакция на организма за извеждане на чужди частици (вируси, бактерии и др.) от дихателните пътища. Нейното потискане не води до оздравяване. Противокашлечните средства се използват за намаляване на суха, честа и мъчителна кашлица, водеща до повръщане, нарушаваща съня и апетита, което много рядко се наблюдава при ОРЗ. При тях обикновено кашлицата преминава бързо (в течение на 3-5 дни) във влажна и тогава приемът на противокашлечни средства е противопоказен, защото пречи на изкарването на секретите. Отхрачващите средства, най-често от растителен произход, облекчават отделянето на храчките. При острите инфекции няма нужда от техния прием, те са подходящи само при хроничните процеси. Особено внимателно трябва да се прилагат при най-малките деца, защото това може да доведе до аспирация (попадане на повърната маса в дихателните пътища). Въпросът за приема на муколитици (препарати, втечняващи секретите) може да реши само лекар. Те се прилагат само при наличие на гъсти, лепкави и трудноотделящи се храчки.

Грешка 9: Прием на антихистамини

Антихистамините заемат важно място в лечението на алергии. Те са високоефективни в случаите на алергичен ринит. При ОРЗ препаратите от тази група се назначават само на деца с алергични заболявания.

Грешка 10: Физиотерапия с домашни средства

Разтривките, горещите вани, лапите и компресите не винаги са подходящи за малките. Тяхната ефективност не е доказана, но за сметка на това са болезнени, съществува опасност от изгаряне и могат да доведат до алергични реакции при децата.

Грешка 11: Насилствено хранене на детето

При децата, болни от ОРЗ, има понижена секреция на храносмилателни сокове, променя се подвижността на червата. Влошеният апетит е естествена реакция на организма към заболяването, доколкото всичките му ресурси са насочени към борбата с инфекциите, а преработката на храната е много енергоемък процес. Ако детето отказва да се храни, не го принуждавайте да яде (това може да предизвика повръщане). Трябва да му предлагате няколко пъти дневно малки порции от лесноусвояма храна (омлет, пилешки бульон, нискомаслено кисело мляко, печени плодове). В същото време нека пие много течности: топъл чай с мед (само при деца над 1 година и при отсъствие на алергии) и лимон, плодови сокове, компот от сушени плодове, вода. Правилото е, че организмът на детето не трябва да се претоварва, храната да е течна или полутечна, на малки порции, съобразена с вкусовете му. Трябва да се избягват пикантните храни, трудноусвояемите ястия и консервираните продукти.

Грешка 12: Болното дете трябва "да пази леглото"

Режимът на детето трябва да отговаря на неговото състояние. Само при тежките случаи е нужно да остане на легло. Обикновено се прилага полупостелен режим - редуване на активно бодърстване с почивка в леглото, със задължителен дневен сън при подобряване на състоянието, и обичаен режим - 1-2 дни след понижаване на температурата.

Грешка 13: Самолечение и пренебрегване съветите на лекаря при промяна на състоянието на детето

Не забравяйте, че проявите на ОРВИ могат да бъдат признак на такива тежки заболявания като ангина, скарлатина и куп други инфекции. С болка в гърлото и повишена температура започват дифтеритът и менингитът, при които забавянето на диагнозата и съответното лечение могат да доведат до летален изход! Да се постави правилната диагноза в тези случаи никак не е лесно. Затова при първите признаци на заболяване потърсете лекар, който да назначи съответното лечение. Всички лечебни мероприятия трябва да се провеждат само по негово предписание и под неговия контрол.Източници:

http://www.puls.bg/

http://www.zdrave.bg/

http://www.doctorsbg.com/

http://velaclinic.com/

http://babaznae.wordpress.com/

http://www.pramed.com/

и др.
Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: пн, 17 яну 2022, 18:16 от Редактор*